Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος η Συνθήκη της Λωζάνης

Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος η Συνθήκη της Λωζάνης

Την ανάγκη Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία να κάθονται όλο και πιο συχνά στο ίδιο τραπέζι σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς, στο Βελιγράδι. "Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων", είπε.

"Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την "ατζέντα της Θεσσαλονίκης" του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων", ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα "να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του". "Αυτό", πρόσθεσε, είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας".

"Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

"Έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Βούτσιτς: Στήριξη για την επιτάχυνση των διαδικασιών εισόδου της Σερβίας στην ΕΕ

Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ανέφερε ο ίδιος στις δηλώσεις.

Μπορίσοφ: Τα Βαλκάνια είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».

«Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

Τουντόσε: Δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ

Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε.

SHARE:

24Media Network