Τσίπρας από Σχολή της Χάλκης: Ο ελληνισμός κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες του

Τσίπρας από Σχολή της Χάλκης: Ο ελληνισμός κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες του
Τσίπρας και Βαρθολομαίος AP

Τι τόνισαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη θεολογική σχολή της Χάλκης. "Η ελληνική κοινότητα μοιάζει με κορμό δένδρου πληγωμένου" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή και η συγκίνηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, αισθανόμενος ότι περπατώ βήματα με ιστορικό βάρος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία».

«Όμως, δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι μνημεία του Ελληνισμού, ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες όμως υπάρχουν, αναπνέουν είναι εδώ» πρόσθεσε.

Στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ήταν σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του.

«Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα