Τσίπρας: Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας το θέμα των πλειστηριασμών

Τσίπρας: Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας το θέμα των πλειστηριασμών
Eurokinissi

Τροπολογία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πάγωμα των πλειστηριασμών, όπως δήλωσε ο Α. Τσίπρας. Τα παραδείγματα για την έξοδο από την κρίση (Vid)

Τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και τις δεσμεύσεις του για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα “Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”.

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  χαρακτήρισε το θέμα των πλειστηριασμών “βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας”.

Υπάρχει ο κίνδυνος τα “κόκκινα” δάνεια να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων στο εξωτερικό, με τους οποίους δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, στη συνέχεια, ότι “το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς”. Όπως είπε “χρειάζεται άμεση και ξεκάθαρη λύση” και ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει, άμεσα, τροπολογία σχετικά με το θέμα, “ώστε να απαγορευτεί η μεταβίβαση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στα κερδοσκοπικά funds και να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας”.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο σκέλη:

Πρώτον, παρατείνει την προθεσμία αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και, δεύτερον, απαγορεύει απολύτως την άμεση ή έμμεση μεταβίβαση δανείων και αλληλόχρεων που συνήφθησαν μεταξύ Ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών.

Εξάλλου, από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας “σε συστράτευση στον αγώνα για τη βήμα προς βήμα ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για να αναχαιτίσουμε αυτό που λέμε εμείς “ανθρωπιστική κρίση”.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ακόμη τους τρεις πυλώνες του εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του τόπου:

Πρώτος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα. Δεύτερος πυλώνας η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τρίτος πυλώνας η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Για τον προϋπολογισμό τόνισε πως “Σήμερα ξεκινά η συζήτηση για τον τέταρτο στη σειρά μνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν εικονικό προϋπολογισμό, που παρόλο που κρύβει νέα μέτρα επιβάλλει δημοσιονομική προσαρμογή πέντε δις. ευρώ. Το δημοσιονομικό κενό είναι αποτέλεσμα της λιτότητας και της ύφεσης των μνημονίων.

Η εσωτερική υποτίμηση έδωσε σκυτάλη στις ιδιωτικοποιήσεις και μετά θα πάρει σειρά η άλωση των τραπεζών”. “Αν κάποιος σήμερα με κατηγορήσει ως Κασσάνδρα” είπε ο κ, Τσίπρας τα νέα μέτρα θα υπάρξουν. Θα είναι ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η απελευθέρωση των απολύσεων και οι πλειστηριασμοί.

Τέλος, o κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το 2014 θα είναι έτος εκλογών. Έτος μιας ιστορικής ανατροπής, και όπως είπε “Η συγκυβέρνηση είναι πια απειλή για τον τόπο. Απειλεί την ανώτατη εκπαίδευση, τον ΕΟΠΥΥ με ξαφνικό θάνατο, απειλεί το φυσικό πλούτο της χώρας με εκποίηση. Η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι θα παραδώσει μια Ελλάδα σε αποσύνθεση, γι αυτό είναι υπόθεση όλου του λαού.

Μεταξύ άλλων, παρέθεσε παραδείγματα για την έξοδο από την κρίση:

“Παράδειγμα 1: Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει βασικός ευρωπαϊκός πόλος στην αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή.

Το κράτος θα είναι αρωγός σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας στον πρωτογενή τομέα, όπως και στην απορρόφηση των προϊόντων.

Με το στήσιμο δημοπρατηρίων ή τη συνδρομή για τη διάθεση των προϊόντων στο εξωτερικό.

 Παράδειγμα 2: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών και νέας περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

 Παράδειγμα 3: Μπορούμε να επανεστιάσουμε τον τουρισμό σε εναλλακτικές μορφές, προσανατολισμένες στην υψηλή ποιότητα και τη χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Είναι γνωστό ότι το έδαφος της Ελλάδας απαριθμεί περί τις 80 ιαματικές πηγές, που αναβλύζουν διάσπαρτες σ’ όλη της την έκταση.

Θα χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά σχέδια δικτυώσεων και συνεργασιών από φορείς και εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμούς, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες τουριστικές επενδύσεις, όπως εγκαταστάσεις υδροθεραπείας, δεξαμενές για ομαδικά λουτρά και άλλες σχετικές υποδομές.

Αυτό είναι μόνο ένα χειροπιαστό παράδειγμα ανάπτυξης και διασύνδεσης του τομέα της κοινωνικής οικονομίας με τον τριτογενή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα