Τζανακόπουλος: “Έμπρακτη η συγγνώμη της Πολιτείας”

Τζανακόπουλος: “Έμπρακτη η συγγνώμη της Πολιτείας”
Εικόνες από το Μάτι, μια εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά Eurokinissi

Στην επίσημη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου προς τους πολιτικούς συντάκτες διευκρινίστηκαν πολλά και ανακοινώθηκαν αποφάσεις "που μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας, στις διαχρονικές της ευθύνες".

O Δημήτρης Τζανακόπουλος άρχισε την επίσημη ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες, με εκτενή αναφορά στα διαδικαστικά για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που επλήγησαν από τη φονική φωτιά, αλλά και ό,τι άλλο αφορά τις διευκολύνσεις που θα λάβουν, για να καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Για να είναι είναι έμπρακτη η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες να είναι απλές, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ήδη γίνεται υλοτόμηση στην περιοχή. Από την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, που ανέρχονται σε 3.676, από αυτές 1046 κτίρια κρίθηκαν κόκκινα. Από αύριο οι αποζημιώσεις, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά κάτοικο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά. Θα τεθεί σε λειτουργία ειδική γραμμή για οδηγίες προς τους πολίτες από την ΑΑΔΕ. Η χορήγηση του επιδόματος των 10.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων θα γίνει αυτόματα, και το ίδιο θα γίνει και για το επίδομα των 1.000 ευρώ στα παιδιά των θυμάτων. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους €1200 για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους μέσω του σχετικού καταλόγου του Υπ. Υποδομών. Εκείνοι δε θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια“.

Πρώτα βοηθήματα – Διαδικασία

Από την Τρίτη 31 Ιουλίου ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

-Και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

‘Αμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Μέτρα Υπ. Εργασίας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650Euro, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ΕΥΡΩ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
 

Δείτε ΕΔΩ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ΕΔΩ το σύνολο της δέσμης μέτρων ανακούφισης των πληγέντων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα