Τζανακόπουλος: Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός

Τζανακόπουλος: Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι ο ανασχηματισμός
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από το Δημήτρη Τζανακόπουλο Eurokinissi

Δεν έχουμε τη διάθεση ούτε το χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα κρίσης, δήλωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Το μόνο μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για τη στήριξη των θυμάτων και να κάνουμε μέτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία” δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

‘Οπως υπογράμμισε νωρίτερα, “Δεν έχουμε τη διάθεση ούτε το χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα κρίσης”. Τόνισε ακόμη ότι η αποτίμηση θα γίνει αφού παρέλθει η περίοδος τη αποκατάστασης.

“Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση”, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με τις πληροφορίες που μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε “πολιτική σκοπιμότητα” σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τους νεκρούς από τη φωτιά, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους πολίτες αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για τους πρώτους νεκρούς, στις 2:30 τα ξημερώματα.

Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για “πολιτική τυμβωρυχία”, υπογραμμίζοντας ότι οι νεκροί δεν κρύβονται, ούτε εικάζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στο Μάτι, νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή της ώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι “Αν πήγαινε με κάμερες θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακό σόου. Ηθελε να δει την περιοχή και τα έργα που γίνονται. Να μιλήσει με πολίτες. Έμεινε για περίπου μια ώρα. Από τις 8.45 έως 9.45. Επομένως ούτε κρυφά, ούτε νωρίς πήγε. Νομίζω ότι η όλη συζήτηση το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί εντύπωση πολιτικής σκοπιμότητας για κάθε κριτική”.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, πλην όσων έχουν δημοσιευθεί, διευκρίνισε ότι “η ενημέρωση θα είναι συνεχής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ασχοληθεί με τις οικοδομικές στρεβλώσεις”.

Επισήμανε πως η βελτίωση της Πολιτικής Προστασίας θα γίνει με μελέτη και αφότου ερευνηθούν όσα συμβαίνουν και στο εξωτερικό, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα, στην ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού της ρόλου. Αρμόδιος για την εκκένωση είναι ο Δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής

Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης;

“Η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα, όταν βγούμε από την κρίση. Από την αρχή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Αρμόδιος για αυτή είναι ο Δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής. Αυτό δεν σημαίνει πως έχω διάθεση να επιρρίψω ευθύνη στον οποιονδήποτε. Η πυρκαγιά κατέκαψε 5 χιλιόμετρα σε μιάμιση ώρα. Δεν θα ήταν δυνατόν οικισμός 15-20.000 ατόμων να έχει εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο, σε αυτό το διάστημα”.

Έχει η κρατική μηχανή ανεπάρκειες και δεν είχε διασταυρωμένα θύματα, πέντε ώρες μετά τον όλεθρο; “Όλες εκείνες τις ώρες η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως είπε και ο κ. Μπαλτάκος ήταν αδύνατον να υπάρξει ταυτοποίηση, επιβεβαίωση και διασταύρωση οτι υπάρχουν νεκροί, χωρίς αποστολή ειδικών κλιμακίων. Το πρωί βρέθηκαν 26 νεκροί στο χωράφι που είχε κλείσει την πρόσβαση προς την παραλία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εικάζει ή να κρύβει νεκρούς”.

Αν χρειαστούν κατεδαφίσεις, θα γίνουν

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με συμφέροντα και να δούμε μπουλντόζες στις περιοχές αυτές, απάντησε “δεν μπορώ να προκαταβάλλω τα αποτελέσματα της μελέτης που θα κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν χρειαστούν κατεδαφίσεις για τη δημιουργία όρων ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης, προφανώς και θα γίνουν”.

Στην ερώτηση, αν τελικά, η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο λάθος ή επρόκειτο για εμπρησμό, απάντησε: “Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω από Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως η κατεύθυνση των ερευνών είναι αυτή που ανακοινώθηκε στη ΣΤ. Ενδείξεις εμπρησμού και στη Κινέτα και στο Μάτι. Το προανακριτικό της πυροσβεστικής όταν ολοκληρώσει την έρευνα θα ενημερώσει επισήμως”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα