Βαρουφάκης: Αν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει, θα πεθάνει

Βαρουφάκης: Αν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει, θα πεθάνει
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 29/04/2015, με το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή. (Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το ευρώ "σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα". Τι δηλώνει για το παρασκήνιο του τελευταίου δραματικού Eurogroup και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και για ένα ενδεχόμενο Grexit

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το μέλλον την Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

“Η Ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει” λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός και εκφράζει την άποψη πως καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας. Ωστόσο σπεύδει να προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit τονίζοντας πως  “Το μονοπάτι που μας οδήγησε εντός της ΟΝΕ δεν υπάρχει πια. Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου”.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο, “υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της”, αποκαλύπτοντας ότι έχουν γίνει συζητήσεις στο παρασκήνιο γι’ αυτό το θέμα.

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν ακούστηκαν στο Eurogroup όλα όσα γράφτηκαν γι’ αυτόν (“χαρτοπαίκτης”, “ερασιτέχνης” κ.λπ.) και εκφράζει τη δυσφορία του επειδή ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.

“Σε προσωπικό επίπεδο το κλίμα ήταν πολιτισμένο. Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με μια εχθρότητα που ξένισε ακόμα και τους ιθύνοντες της Ε.Ε. ” διευκρινίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο ίδιος προσωπικά αντιμετώπισε ένα μιντιακό περιβάλλον το οποίο γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό όσο πλησίαζε το τέλος της περιόδου-γέφυρας που εξασφαλίστηκε την 20ή Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τους δανειστές “παράταιρους εταίρους”, τον Σόιμπλε “σημαντικό πολιτικό αντίπαλο” και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη.

Τέλος, σε ό,το αφορά τον ‘ανασχηματισμό’ της ομάδας διαπραγμάτευσης δηλώνει πως επρόκειτο για αναβάθμιση και όχι για παραγκωνισμό ή υποβάθμιση: “Αναβάθμιση έγινε. Όλων μας. Η φήμη ότι υποβαθμίστηκα και αντικαταστάθηκα στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι καταδικασμένη να φθίνει όσο εκτίθεται στο φως της δημοσιότητας”.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα