Βενιζέλος: Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης

Meeting between Prime Minister Antonis Samaras and Vice President of the Government and Minister for Foreign Affairs Evangelos Venizelos, at Maximos Mansion on Oct. 1, 2014. The decission of the two leaders of the coalition government was to ask the Parliament for a Vote of Confidence /                    . , 1 , 2014
Meeting between Prime Minister Antonis Samaras and Vice President of the Government and Minister for Foreign Affairs Evangelos Venizelos, at Maximos Mansion on Oct. 1, 2014. The decission of the two leaders of the coalition government was to ask the Parliament for a Vote of Confidence / . , 1 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Συνάντηση στο Μαξίμου, είχε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση με την τρόικα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Χαρδούβελη στο Μαξίμου, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα γίνει στο Παρίσι.

"Η  συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες αλλά και ότι θα βρεθεί μια λύση και ότι (η λύση) θα βρεθεί πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Κάναμε μια τελική επισκόπηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών για την αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, που είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου. Είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα  της νέας σελίδας, που  σημαίνει πολλά για τη χώρα, για την πραγματική οικονομία. Σημαίνει πολλά για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους που ψάχνουν δουλειά, για τα νοικοκυριά που θέλουν μια καλή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεών τους απέναντι στις τράπεζες. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το λέω, γιατί το κρίσιμο χρονικό σημείο δεν είναι απλώς και μόνο το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, που είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2014, αλλά το ζητούμενο είναι τώρα το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας, που αλλάζει μεν σελίδα αλλά επειδή οι αγορές είναι επιθετικές και κερδοσκοπικές έναντι της Ευρωζώνης, όχι έναντι της Ελλάδας, πρέπει να έχουμε την αναγκαία προστασία στη διάθεση μας. Και φυσικά, η πιο μεγάλη προστασία δεν είναι οι θεσμοί οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η προληπτική γραμμή, ας πούμε, για την οποία μιλάμε, το περιβόητο ECCL. Ο μεγάλος μηχανισμός είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι που έχει την απεριόριστη δύναμη πυρός, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα.

Ερωτηθείς για το αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ο κ. Βενιζέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρόκειται για επαφές σύντομης διάρκειας, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία.

"Θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια. Είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες.  Λοιπόν, σημασία έχει ότι δεν μιλάμε, όμως, μόνο με την τρόικα και δεν μιλάμε μόνο για τα συνήθη θέματα της τρόικας. Μιλάμε για μια δέσμη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, για να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία, για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει μετά από μια μεγάλη περιπέτεια στην οποία μπήκαμε, όχι επειδή αυτή είναι η κρίση, αλλά επειδή έτσι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με δύσκολες, αλλά τις μικρότερες δυνατές, συνέπειες την κρίση την οποία δεν την είχαμε –δυστυχώς- συνειδητοποιήσει ως κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς
SHARE:

24Media Network