Βόμβες Βενιζέλου: "Τον Παπαδήμο τον επέβαλαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ και επιχειρηματικοί κύκλοι"

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ  ΣΤΕΛΧΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΣΤΕΛΧΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Αποκαλύψεις Βενιζέλου για το δημοψήφισμα και το θρίλερ των Καννών. Τι είπε για την κυβέρνηση Παπαδήμου και το σχέδιο εξόδου από το ευρώ, που όντως υπήρξε

Ήταν «εθνικό καθήκον να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα», εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμυνόμενος της τότε απόφασής του, τόνισε ότι αν δεν είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, στις 5 το πρωί, «στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία».

Στις Κάννες, όπως είπε, την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική». Το ερώτημα που τέθηκε από τους ευρωπαίους, ανέφερε επίσης, ήταν ότι ή δεν θα γίνει το δημοψήφισμα ή αν γίνει τα ερώτημα που πρέπει να τεθεί θα έπρεπε να είναι «εντός ή εκτός ευρώ».

Χαρακτήρισε «αστεία» τη θεωρία ότι ο κ. Μπαρόζο «έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και διέψευσε ότι, τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου, «διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το μνημόνιο και ότι με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και γλίτωσε το 75%. Αν δεν γινόταν αυτό, πρόσθεσε, θα χάναμε το 75% και θα γλιτώναμε μόνο το 25%.

Η έξοδος από το ευρώ, ήταν συνεχώς στο τραπέζι

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ. «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε μένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ».

Σχετικά με τη συνάντηση των Καννών είπε: «Το βράδυ των Καννών, ζητήθηκε να μείνουμε οι υπουργοί Οικονομικών να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Και εγώ αρνήθηκα να το κάνω».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει ότι θα επισκεφτεί τον κ. Παπούλια για να υποβάλει την παραίτησή του. Όπως είπε, «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κάνει τα τελευταία βήματα εξόδου «από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να ενωθεί εθνικά και κοινωνικά».

Ανέφερε επίσης ότι έχει «μια σειρά πράγματα» στο μυαλό του για να θέσει στον κ. Παπούλια, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα.

Χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το μυστικό Σχέδιο Ζ του 2012 για την Ελλάδα

Οι Κάννες χωρίζουν οριστικά Παπανδρέου - Βενιζέλο

SHARE: