Βουλή: H ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε

Βουλή: H ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 505 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 159 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί , η ΝΔ με 129, το ΚΙΝΑΛ με 81, το ΚΚΕ με 59, ΜέΡΑ25 με 42, και η Ελληνική Λύση με 35.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 193 ερωτήσεις, 272 Αναφορές, 2 Επίκαιρες Επερωτήσεις, 30 Επίκαιρες ερωτήσεις, 2 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ), 1 Επερώτηση, και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 22.2.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εξορθολογισμός στην απονομή δικαιοσύνης στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας.

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τσιγκρής Άγγελος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Τσιάρα Κωνσταντίνο, με θέμα την απονομή της δικαιοσύνης στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής αναφέρει “ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη”. Παραθέτει επίσης στατιστικά που δείχνουν ότι ένα μικρό ποσοστό των βιασμών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα καταγγέλλονται στην αστυνομία, ενώ ακόμη μικρότερο ποσοστό περιλαμβάνει τη σύλληψη του δράστη. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός τι μέτρα προτείνει να λάβει ώστε να ανατεθεί η προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας σε γυναίκες αστυνομικούς και να παρέχεται ειδική εκπαίδευση στους δικαστικούς λειτουργούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης από την κυβέρνηση.

Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θίγει την υπόθεση Λιγνάδη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις επίσημες καταγγελίες για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Λιγνάδη, σχολιάζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού γεννά πολλά σοβαρά ερωτηματικά, καθώς επί 3 εβδομάδες δεν τοποθετήθηκαν απέναντι στα γεγονότα. Κάνει αναφορά επίσης και στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Μενδώνη και στην οποία τόνισε πως ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος που την εξαπάτησε και τους εξαπάτησε ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει για την παραίτηση του κ. Λιγνάδη, πως έγινε για «προσωπικούς λόγους». κατόπιν τούτων, ρωτά μεταξύ άλλων αν “Η απόφασή της επί τρεις εβδομάδες να επιβληθεί η σιωπή για την υπόθεση αυτή και άρα η ευθύνη της συγκάλυψης, ήταν αποκλειστικά δική σας ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό του οποίου, ως γνωστόν, επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης; Ποια η θέση του Πρωθυπουργού γι’ αυτήν την επί τρεις εβδομάδες συγκάλυψη;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 23.2.2021

ΜέΡΑ25: Για τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις βίαιες συλλήψεις φοιτητών.

Ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοϊδη Μιχαήλ και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Αναφερόμενος στα γεγονότα αστυνομικής παρέμβασης στην διαδήλωση των φοιτητών και εκπαιδευτικών του Α.Π.Θ. κατά του νόμου Κεραμέως, υποστηρίζει ότι οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν με «φρίκη και αποτροπιασμό» όσα συνέβησαν τόσο εντός του κτιρίου της Διοίκησης όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, κάνοντας λόγο για ρίψεις χημικών και βία σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί μεταξύ άλλων αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των φοιτητών που συνελήφθησαν, ιδίως των φοιτητριών στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και αν θεωρούν δικαίωμα των αστυνομικών να συλλαμβάνουν φοιτητές εντός των Σχολών επειδή συμμετείχαν ειρηνικά σε διαμαρτυρία που αποφασίστηκε από τον φοιτητικό τους σύλλογο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δημιουργία μαθητών δύο ταχυτήτων στην Γ’ Λυκείου και ενόψει των Πανελλαδικών.

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ25, καταθέτουν ερώτηση προς την Νίκη Κεραμέως (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων). Συγκεκριμένα, κάνουν αναφορά σε άρθρο που αναφέρει ότι η κυβερνητική απόφαση να επιτρέψει τη λειτουργία των λυκείων σε κάποιες περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα να μην την επιτρέψει στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», προκαλεί ανισότητες στους μαθητές ειδικά στην Γ’ Λυκείου και ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου, όπου θα «αναμετρηθούν» παιδιά που έχουν επιστρέψει στις τάξεις τους με παιδιά τα οποία συνεχίζουν το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης. Επίσης, υπάρχουν ήδη αρκετές προσφυγές γονέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εν όψει των παραπάνω ρωτούν: “Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει αυτή την αδικία;” και “Προβλέπεται από την κυβέρνηση η διεξαγωγή διαφορετικών τύπων εξετάσεων για τους μαθητές των οποίων η διά ζώσης εκπαίδευση δεν είναι εφικτή;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Πραγματική διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ για COVID_19.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγει το θέμα της διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ για COVID-19 περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής κάνει αναφορά στις καθυστερήσεις των προσλήψεων γιατρών ΜΕΘ που καθυστερούν με αποτέλεσμα έτοιμες κλίνες προς λειτουργία να μένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ καθώς, και υποστηρίζει ότι αν αυτές οι εξαγγελίες ήταν αληθείς, δεν θα υπήρχε ανάγκη επείγουσας μετατροπής κοινών κλινών ΜΕΘ σε COVID. κατόπιν τούτων ρωτάει, μεταξύ άλλων “Με βάσει τους ισχυρισμούς σας ότι είναι πρόθεσή σας η «θωράκιση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενημερώστε μας για το αν και πότε σκοπεύετε να αναπτύξετε τον απαραίτητο αριθμό κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Χώρας μας σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε. : Στήριξη με βάση τη νομοθεσία στις οικογένειες των νεκρών αστυνομικών απο κορονοϊό.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Παπαναστάσης Νικόλαος και Παφίλης Αθανάσιος, απευθύνονται με ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοϊδη Μιχαήλ. Οι βουλευτές θίγοντας το θέμα των νεκρών αστυνομικών από κορονοϊό, αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες αστυνομικών για αδιαφορία της κυβέρνησης στην λήψη των αναγκαίων μέτρων στα αστυνομικά τμήματα με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες πολλοί αστυνομικοί έχουν νοσήσει και κάποιο από αυτούς αποβιώσει από κορονοϊό, καθώς δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με βάση τα παραπάνω ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να χορηγήσει ότι προβλέπεται με βάση τη νομοθεσία τις οικογένειες των νεκρών αστυνομικών απο κορονοϊό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 24.02.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απαξιώνει και επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων της και παρεμβαίνει στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσω της διοίκησης της.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση προς Προς τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε επιδιωκόμενη σύμπραξη για την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ. η οποία υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο. Επίσης αναφέρουν ότι η εν λόγω σύμπραξη θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, καθώς η ΕΥΔΑΠ δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας. Βάσει των παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, αν “Επιμένουν στις πολιτικές κατακερματισμού, ιδιωτικοποίησης και ελέγχου από ιδιώτες ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού ενάντια στις δικαστικές αποφάσεις και την κοινωνική βούληση;” και “Προτίθενται να αυξήσουν τα τιμολόγια του νερού και τα τέλη αποχέτευσης;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Στο κόκκινο τα ημερήσια κρούσματα στην Αττική.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αδαμοπούλου Αγγελική, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική. Κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα, υποστηρίζει ότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ έχουν πλέον 96% πληρότητα, ενώ ο ιός εξακολουθεί να εισβάλλει και στις πλέον ευαίσθητες κλειστές δομές. Ακόμη, ασθενείς άλλων νοσημάτων συμπτύσσονται στις παθολογικές κλινικές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από Covid-19 και εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Κατόπιν των ανωτέρω, η βουλεύτρια ρωτά: “Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων του ιού; Σχεδιάζετε να αυξήσετε τα καθημερινά τεστ ιχνηλάτησης;” και “Πώς σχεδιάζετε να αντιμετώπιση τις συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία φιλοξενούν ηλικιωμένους;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του ναού του Δία στην Ολυμπία.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αυγερινοπούλου Διονυσία – Θεοδώρα, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Γ. Μενδώνη. Συγκεκριμένα, ο ναός του Δία στην Ολυμπία έχει υποστεί αισθητική βλάβη, γιατί στερείται τμημάτων από τις μετόπες οι οποίες αποτελούν έναν βασικό ανάγλυφο διάκοσμο του μνημείου. Η βουλεύτρια λοιπόν υποστηρίζει ότι η επιστροφή των τμημάτων των μετοπών του ναού του Δία στην Ολυμπία είναι σημαντική, όχι μόνο για την ανάδειξη των ίδιων και του μνημείου στο οποίο ανήκουν, αλλά και για την εξασφάλιση της ακεραιότητας του ναού, εφόσον αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του. Βάσει των παραπάνω ρωτάει αν διατίθεται το Υπουργείο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την αγορά των τμημάτων των μετοπών του ναού του Δία στην Ολυμπία από το Μουσείο του Λούβρου και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα το Υπουργείο για την διεκδίκηση των τμημάτων των μετοπών του ναού του Δία στην Ολυμπία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 25.02.2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς φοιτητών_αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο των παιδιών τους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ο βουλευτής αναφέρει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί γονείς που εκμισθώνουν στα παιδιά τους φοιτητικές κατοικίες, εκτός του τόπου διαμονής τους αλλά σύμφωνα με τις Κυβερνητικές αποφάσεις δεν δικαιούνται την έκπτωση ενοικίου. Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι γονείς των παιδιών αυτών, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την φοιτητική στέγη, αφού το κράτος δεν τους υποστηρίζει, δεδομένων μάλιστα των οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Ρωτάει λοιπόν τον Υπουργό: “Τι συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για τους γονείς φοιτητών που ενοικιάζουν εκτός του τόπου διαμονής και δεν περιλαμβάνονται σε κανένα μέτρο στήριξης;” και “Εξετάζετε ενδεχομένως την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος κατοικίας για αυτούς που δικαιούνται;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ένταξη ιδιωτικής εκπαίδευσης στον αναπτυξιακό νόμο.

Ο βουλευτής Περικλής Π. Μαντάς, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο βουλευτής κάνει αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων που αγγίζει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια σύμφωνα με τον βουλευτή, δεν έχει συμμετάσχει η ιδιωτική εκπαίδευση, αφού εξαιρείται από τους αναπτυξιακούς νόμους. Υποστηρίζει λοιπόν ότι η ένταξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στον αναπτυξιακό νόμο μπορεί να βοηθήσει με εξαιρετικό τρόπο στη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. κατόπιν τούτων ρωτά αν εξετάζει η κυβέρνηση τη διεύρυνση του αναπτυξιακού νόμου ώστε να περιλάβει και την ιδιωτική εκπαίδευση και σε ποιες άλλες ενέργειες προγραμματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να ενισχύσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και εξελίξουν τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 26.02.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Εργασία διανομέων φαγητού υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι βουλευτές σχολιάζουν τις πρόσφατες εικόνες από διανομείς φαγητού, να υποβαστάζουν μέσα στη χιονόπτωση τα δίκυκλά τους, αντί να τα χρησιμοποιούν για να μεταβούν στους τόπους παράδοσης των παραγγελιών που μετέφεραν. Με αφορμή τις εικόνες αυτές, ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων φαγητού. Κατόπιν τούτων, ερωτάται μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Υπουργός αν διενεργήθηκαν έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου, του τρόπου εργασίας των διανομέων φαγητού κατά το διήμερο χιονοπτώσεων στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2021 και αν ναι, για την ίδια παραπάνω χρονική περίοδο: α) από ποιες υπηρεσίες σας, και β) ανά Περιφέρεια πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν, πόσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και ποιες κατηγορίες παραβάσεων κλητεύθηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα