Βras de fer Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ‘υγιή επιχειρηματικότητα’

Βras de fer Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ‘υγιή επιχειρηματικότητα’
Meeting of Prime Minister Alexis Tsipras with the leader of the New Democracy Kyriakos Mitsotakis in the context of meetings with the political leaders, in Athens, on June 20, 2017. / , 20 2017. Nikos Libertas / SOOC

Οι γαλάζιες ισορροπίες στο άνοιγμα προς την κοινωνία. Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους μετόχους με πλούσιους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και πτωχευμένες επιχειρήσεις εντός της χώρας

Μπορεί η επίσκεψη Μακρόν να επισκιάζει τα τελευταία δύο 24ωρα την πολιτική επικαιρότητα, ωστόσο στη ΝΔ συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις προετοιμασίες για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και εξακολουθούν να επιδίδονται σε ένα σκληρό bras de fer με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αν και μέχρι πρότινος η κριτική της ΝΔ εστίαζε στο να καταγγέλλει ως υποκριτικά τα ανοίγματα του πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές, διεκδικώντας ως παράταξη την αποκλειστικότητα την πολιτική έκφραση της επιχειρηματικής κοινότητας από χτες με ευδιάκριτο, αν όχι ηχηρό τρόπο στο Μοσχάτο επιχειρούν να κρατήσουν ισορροπίες στα κοινωνικά τους ανοίγματα, ειδικά στους πιο αδύναμους.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά τη συνάντησή του με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας με την οποία ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς και τους παράγοντες της αγοράς έστειλε αυστηρά μηνύματα προς την επιχειρηματική ελίτ με αφορμή την πρόταση που επεξεργάζεται η ΝΔ για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να δείξουμε οποιαδήποτε ανοχή σε επιχειρήσεις οι οποίες χρεοκοπούν και σε μετόχους οι οποίοι έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιδιαβαίνουν το Αιγαίο με τα σκάφη τους. Θέλω να είμαστε απολύτως καθαροί, διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και στη λογική της δεύτερης ευκαιρίας την οποία εμείς προωθούμε, δεν εντάσσονται κατ’ ανάγκη αυτές οι περιπτώσεις».

Βεβαίως και κατά το πρόσφατο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ είχε στηλιτεύσει το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, παρ’ όλα αυτά όμως οι τελευταίες αναφορές του προκάλεσαν αίσθηση και εντάσσονται στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να οικειοποιηθεί την έννοια της «υγιούς επιχειρηματικότητας» αφήνοντας της χώρο να κατηγορεί τη ΝΔ για κοινωνική αναλγησία και νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι μπροστά στη ΔΕΘ το στοιχείο που θα εντάξει οργανικά με πιο συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση η ΝΔ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που προφανώς απευθύνεται στους ανέργους και στους πιο αδύναμους, πλάι φυσικά στη μείωση της φορολογίας που ένα μέρος της αφορά κατ’ εξοχήν τους επιχειρηματίες.

Πάντως στη ΝΔ δεν παραλείπουν να τονίζουν -και το έκανε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με τους φορείς και τους παράγοντες της αγοράς- ότι «δεν θα έχουμε ανάπτυξη χωρίς πολιτική αλλαγή», θεωρώντας ότι αυτό που παρουσιάζει ως ανάπτυξη η κυβέρνηση είναι «μια αναιμική κυκλική ανάταξη της οικονομίας χωρίς βάθος και δεν θα έχει διάρκεια».

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα