Χαρίτσης: “Η Δεξιά κάνει πράξη αυτό που για δεκαετίες αποτέλεσε την ιερή αγελάδα της”

Διαβάζεται σε 2'
Αλέξης Χαρίτσης
Αλέξης Χαρίτσης EUROKINISSI

Τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου στοχεύει το νομοσχέδιο της Ν.Δ επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Για επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως έναν φορέα κοινωνικής ανόδου αλλά παραγωγό δημοκρατικής κουλτούρας εδώ και 50 χρόνια έκανε λόγο στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Εστιάζοντας παράλληλα στην παραβίαση του Συντάγματος που συνιστά το νομοθέτημα που έφερε η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου λέγοντας πως «είναι σαφείς οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο άρθρο 16 τόσο που δεν γεννάται καμία ανάγκη ερμηνείας» και έτσι «δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζει 5 φορές την συνταγματική τάξη». Τόνισε ότι κανονικά «η κοινοβουλευτική συζήτηση έπρεπε να σταματάει εδώ».

Με βάση αυτό ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς αναρωτήθηκε ρητορικά: «Γιατί αυτή η πρεμούρα να παραβιάσετε απροκάλυπτα το Σύνταγμα της χώρας;» τονίζοντας πως «η Δεξιά επιχειρεί να κάνει πράξη αυτό που για δεκαετίες αποτέλεσε την ιερή αγελάδα της».

Τόνισε πως αυτό συμβαίνει γιατί το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί «τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό ανοδικής κινητικότητας της ελληνικής κοινωνίας» και είναι «ένας φορέας μαζικής άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών».

Επιπρόσθετα ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι «το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης ήταν πάντα ενοχλητικό» γιατί «παρήγαγε δημοκρατική κουλτούρα και ως τέτοιο θέλετε να το καθυποτάξετε εδώ και 50 χρόνια». Μάλιστα αναφέρθηκε στις εισηγήσεις συνταγματολόγων που επικαλέστηκε η κυβέρνηση οι οποίοι παρουσιάζουν το άρθρο 16 ως απότοκο των συνθηκών της Χούντας.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς τόνισε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένα θεσμός που έχει προβλήματα όμως συγκρότησε την επιστήμη σε αυτή την χώρα» και «διαμόρφωσε δημοκρατικές συνειδήσεις» ενώ «διαμόρφωσε γενιές Ελλήνων ως πολίτες και όχι ως πελάτες». Σημείωσε πως «θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο» αλλά και «θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος το δικαίωμα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας να αγωνιστούν για το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το αντικείμενο της επίσκεψης αυτής. Μάλιστα άσκησε κριτική συνολικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης για εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Παράλληλα όμως επισήμανε απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό: «Γιατί δεν επισκεφθήκατε την Γάζα;» επαναφέροντας την πρόταση της Νέας Αριστεράς ώστε να απευθύνει ομιλία στην Βουλή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα