Ξεκινά σήμερα η Προανακριτική για τον Νίκο Παππά – Θα υπάρξουν μάρτυρες – έκπληξη;

Ξεκινά σήμερα η Προανακριτική για τον Νίκο Παππά – Θα υπάρξουν μάρτυρες – έκπληξη;
Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του στην Βουλη την προηγούμενη Τρίτη Eurokinissi

Πρόεδρος της επιτροπής αναμένεται να εκλεγεί ο Σταύρος Κελέτσης. Ποιες είναι οι προθέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρεμιέρα» σήμερα για την Προανακριτική Επιτροπή που έχει συσταθεί από την Βουλή, για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Με την πρώτη της συνεδρίαση ξεκινά μία διαδικασία που θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα ως μια «σύγκρουση διαρκείας» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με πολιτικό διακύβευμα τα ζητήματα της διαπλοκής. Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εκλεγεί στην θέση του προέδρου της επιτροπής ο Σταύρος Κελέτσης που προτείνεται από την πλειοψηφία. Παράλληλα θα δοθούν τα πρώτα δείγματα των προθέσεων των κομμάτων, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για μάρτυρες-έκπληξη.

Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή συστήνεται μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που υπερψηφίστηκε με 187 ψήφους στην Ολομέλεια της Βουλής (Ν.Δ-ΚΙΝ.ΑΛ-Ελλ.Λύση). Αντικείμενό της είναι η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για ζητήματα που σχετίζονται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι η «δωροληψία» προς όφελος τρίτου και η «παράβαση καθήκοντος». Η διαδικασία στηρίζεται σε δικογραφία που στάλθηκε από την εισαγγελία στην Βουλή και βασίζεται σε μαρτυρική κατάθεση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο πρότεινόμενος από την πλειοψηφία πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης Eurokinissi

Η Νέα Δημοκρατία και ο «εμπλουτισμός» της δικογραφίας

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ερώτημα το αν θα θελήσει να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες , προκειμένου η επιτροπή να καταλήξει σε πόρισμα μέχρι τον Ιούνιο. Εναλλακτικά έχει την επιλογή να διατηρηθούν οι διαδικασίες για μήνες ώστε το πόρισμα της να κατατεθεί στην Βουλή τον Σεπτέμβριο.

‘Όπως έχει δηλώσει ο γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ Γιάννης Μπουγάς τα αδικήματα που εξετάζονται θα παραγραφούν αφού διέπονται από το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών πριν την τελευταία αναθεώρησή του. Όμως το αν η αποσβεστική προθεσμία θα παρέλθει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από το αν η τρέχουσα Βουλή θα συστήσει Τμήματα Διακοπών (θερινά τμήματα) ωστε να θεωρηθεί πως έχει λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνοδος. Ένα δεδομένο που είναι ουσιαστικά «στο χέρι» της κυβέρνησης.

Παράλληλα ο Γιάννης Μπουγάς, σε ανύποπτο χρόνο πριν την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» την βεβαιότητα του πως το υφιστάμενο υλικό της δικογραφία «θα εμπλουτιστεί κατά την διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής». Δήλωση που είχε ερμηνευθεί ως μία πιθανότητα να προκύψουν μία η περισσότερες μαρτυρίες οι οποίες δεν βρίσκονται στην δικογραφία που στάλθηκε στην Βουλή.

Πάντως βασικός μάρτυρας είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας και οι ισχυρισμοί του. Σύμφωνα με αυτούς, του ζητήθηκε από τον πρώην υπουργό Επικρατείας να εμπλακεί στην διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Επίσης ισχυρίστηκε διασφαλίστηκε με την μεσολάβηση του το πόσο των 3 εκατομμυρίων από την λιβανέζικη εταιρία «CCC», Όπως επίσης και τα κονδύλια που θα απαιτούνταν αργότερα.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο βουλευτής της Ν.Δ θα έχει μαζί με τον Θανάση Πλεύρη τον πρώτο λόγο στην Προανακριτική από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Ενδιαφέρον στοιχείο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, είναι το ότι φαίνεται να θεωρεί την προανακριτική αυτή συνέχεια της προηγούμενης, που αφορούσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Άλλωστε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση της προανακριτικής τα δύο βασικά στελέχη της Κ.Ο τη Ν.Δ που θα μετάσχουν συμφώνησαν σε αυτό το θέμα: Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος επισήμανε πως «η υπόθεση Παπαγγελόπουλου και η υπόθεση Καλογρίτσα κάπου τέμνονται. Η μία αφορούσε τον έλεγχο στη δικαστική εξουσία και η άλλη αφορά την προσπάθεια ποδηγέτησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Θανάσης Πλεύρης λέγοντας πως «οι δύο υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους. Είναι αυτό το οποίο θελήσατε να κάνετε, να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας στη δικαιοσύνη, να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να ποδηγετήσετε τη δημοκρατία».

Επίσης ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει διαφανεί ότι θα επιδιώξει η πλειοψηφία της επιτροπής είναι να αναδείξει συνολική εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο σε αυτή την υπόθεση. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης «δεν γίνεται να μην αποκωδικοποιήσουμε τις κωδικές ονομασίες «WhiteHouse» και «WhitePorscha» που περιέχουν οσμή σκανδάλου». Αναφέρονταν σε φράσεις που φαίνονται να περιέχονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στον Χρήστο Καλογρίτσα και την λιβανέζικη εταιρία. Θυμίζουμε πάντως ότι η εταιρία «CCC» έχει διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή της με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Πρόταση για να κληθεί ο Γιάννης Στουρνάρας;

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να δοθεί εκ νέου το πολιτικό μήνυμα ότι η προανακριτική δεν αφορά ουσιαστικά τον Νίκο Παππά. Αντιθέτως, πρόκειται για μία προσπάθεια να χτυπηθεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και να δοθεί διαβεβαίωση πως θα διώκεται όποιος εφεξής θελήσει να ερευνήσει σκάνδαλα.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε άλλωστε στην προχθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι με την προανακριτική που αποφάσισε η Ν.Δ «δίνει μήνυμα καθεστωτικό απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους και όχι μόνο, και απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τι λέει: Όποιος από δω και στο εξής θα επιχειρεί να στείλει στη Δικαιοσύνη σκάνδαλα, συστημικά σκάνδαλα όταν εμείς ερχόμαστε στην εξουσία, θα διώκεται. Αυτό γίνεται με τον Παπαγγελόπουλο. Και όποιος από δω και στο εξής επιχειρήσει ξανά να τα βάλει με τον πυρήνα της διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία και να βάλει κανόνες στα ΜΜΕ και στη δημόσια συχνότητα, κι αυτός θα διώκεται. Βλ. Νίκο Παππά. Αυτό ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή» Σε συμβολικό άλλωστε επίπεδο γίνεται φανερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δώσει γενικευμένη πολιτική κόντρα, Απόδειξη το γεγονός ότι επικεφαλής της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κορυφαία η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική, με τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόοπουλο Eurokinissi

Εκτός όμως από το πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει «στήσει» ένα εξαιρετικά αδύναμο κατηγορητήριο. Έτσι υφίσταται παράλληλα και ο διττός στόχος της αποδόμησής του. Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται ότι πιθανά θα εκπλήξει με τους μάρτυρες που θα ζητήσει να καταθέσουν στην επιτροπή.

Πάντως στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη Τρίτη ο ίδιος ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, εκτιμώντας ότι θα ήταν χρήσιμη η κατάθεσή του στην επιτροπή.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν ως μειοδότες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχαν εγγυητικές επιστολές από τράπεζες. Με βάση αυτό σημείωσε πως «για τη νομιμότητά τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν θέλετε κάποιον μάρτυρα, λοιπόν, στην προαποφασισμένη σας προανακριτική, πρώτο να φέρετε τον κ. Στουρνάρα, για να μας πει αν υπήρχαν χρήματα από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες».

Η σύνθεση της επιτροπής

Να θυμίσουμε ότι στην επιτροπή μετέχουν βουλευτές από όλα τα κόμματα. Μόνη εξαίρεση το Μέρα 25 που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί. Έτσι οι 18 βουλευτές που την απαρτίζουν είναι από την Νέα Δημοκρατία οι Κελέτσης Σταύρος, Μάνη – Παπαδημητρίου ‘Αννα, Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μπαρτζώκας Αναστάσιος , Νικολακόπουλος Ανδρέας , Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη, Πλεύρης Αθανάσιος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Τσιγκρής ‘Αγγελος Χιονίδης Σάββας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Πολάκης Παύλος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος, Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης και Διονύσιος Καλαματιανός. Το ΚΙΝ.ΑΛ εκπροσωπείται από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, το ΚΚΕ από τον Νίκο Καραθανασόπουλο και η Ελληνική Λύση από τον Βασίλειο Βιλιάρδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα