Ο νόμος Ραγκούση περί ιθαγένειας διχάζει την κυβέρνηση

ΒΟΥΛΗ--ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ  ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013 --ΨΗΦΙΣΗ  ΣΤΗ ΦΩΤΟ  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΡΑΣ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΒΟΥΛΗ--ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013 --ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΡΑΣ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός επτά ημερών να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ. Τι απαντούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στην άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, προχωρά η κυβέρνηση και παγώνει τη χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από το νόμο Ραγκούση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ήδη εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός επτά ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, απάντησε στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για το ''πάγωμα'' του νόμου Ραγκούση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10 προκειμένου να τη μελετήσει.

Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη  συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν.

Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.

Η Ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη Ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την Εθνική ταυτότητα".

Δεν βιάζεται η ΔΗΜΑΡ

"Δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 (προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας) που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Σ.τ.Ε." αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με στελέχη της να σημειώνουν ότι πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας και ότι απαιτείται η συνεννόηση των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ προσθέτει επίσης ότι η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει  σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο το δεσμό του με την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα, συνεχίζει, "πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σ’ αυτήν".

Τέλος, τονίζει ότι "δεν δικαιολογείται καμιά ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network