Υπερψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των Δήμων την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των Δήμων την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής

Ολοκληρώθηκε η η συζήτηση επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου που προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος από το μεσημέρι.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ΠΝΠ υπερψηφίστηκε τελικά με 156 ψήφους υπέρ, 104 όχι. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της Αρχής. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία - η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της ΝΔ και του ΚΚΕ επί της αρχής και του άρθρο 1 του νομοσχεδίου - «όχι» ψήφισαν 104 βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού, της ΧΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ.

Ψήφισαν συνολικά 260 βουλευτές.

Προηγήθηκε μια ιδιαιτέρως τεταμένη συνεδρίαση στο περιθώριο του Eurogroup.

Πανδαιμόνιο από ύβρεις και παρ' ολίγον ξύλο. Η δήλωση Βούτση που άναψε φωτιές

Κόντρες στη Βουλή

Για ατελέσφορο "εκβιασμό" των δανειστών εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο νωρίτερα στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας, παράλληλα και αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την προσυπογραφή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το τελευταίο αποτελεί προσωπική του άποψη.

"Δεν κερδίζετε χρόνο ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού. Χάνετε χρόνο", ανέφερε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. "Πιστεύετε πως δουλεύει αυτός ο εκβιασμός, πως πρέπει να μας δώσετε τα λεφτά γιατί τελειώνουν, έστω και εάν εμείς δεν έχουμε εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας; Φοβάμαι ότι δυστυχώς αυτός ο εκβιασμός δεν δουλεύει. Είχατε προσδοκίες και για το σημερινό Eurogroup, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο πιστεύετε", ανέφερε.

"Εξακολουθείτε να επενδύετε στην επιδίωξη της πολιτικής λύσης, ενώ σας έχει τονιστεί πως η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη και σταθερή - και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης", είπε ο κ. Μητσοτάκης. "Αν δεν υπάρχει αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και πιστοποίηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, χρήματα δεν πρόκειται να πάρουμε. Και οι πληροφορίες από το Eurogroup, μιλούν για πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον υπουργό Οικονομικών: "ερασιτέχνης", "τζογαδόρος". Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά κυκλοφορούν γιατί κάποιος έδωσε την αφορμή", παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Υποστηρίζοντας, πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης ρευστότητας, ρώτησε "ποιο είναι το σχέδιο και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας από εδώ και πέρα; Τι θα κάνει η κυβέρνηση το Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, οπότε θα πρέπει να δώσει περί τα 6 δις ευρώ στην ΕΚΤ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων, οι οποίες προφανώς και δεν μπορούν να μετατεθούν;"

"Η κυβέρνηση ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα, την αποτυχία να υλοποιήσει τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε. Αν η χώρα πάει στα βράχια, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς και μόνον. Όλες οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες μιλά ο Πρωθυπουργός, ακυρώνονται από το email Βαρουφάκη", είπε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστήριξε, ως προσωπική άποψη, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να προσυπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς "δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετούνται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες, σε πράξεις ΠΝΠ που έχουν αναδρομικό χαρακτήρα".

Φίλης : Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αν χρειαστεί θα γίνουν

Οργή Λαφαζάνη

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, όπως επίσης και η πρωινή του διαπίστωση πως "η χώρα έχει πτωχεύσει", αποτέλεσε την αφορμή και για μια οργισμένη επίθεση, του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έκανε λόγο για "πέμπτη φάλαγγα και για νέο ραγιαδισμό", που εκδηλώνεται στη Βουλή.

"Αυτήν την ώρα, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση. Κι εσείς έρχεστε να μιλήσετε για πτώχευση απ' το βήμα της Βουλής;" είπε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κ. Λαφαζάνης.

Έχοντας δεχθεί επιθέσεις, απ' όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την τακτική του να καταθέτει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις ΠΝΠ της προηγούμενης κυβέρνησης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης, εστιάστηκε στη διαφορά των τότε Πράξεων από τη σημερινή.

"Εδώ δεν έχουμε μια Πράξη για να παρακαμφθεί η Βουλή, να δημιουργηθούν νομικά τετελεσμένα, και να την φέρουμε (εάν τη φέρουμε) εκ των υστέρων προς ψήφιση. Με την κατάθεσή της, η Πράξη άρχισε να λειτουργεί νομοθετικά, και ήρθε εντός διημέρου προς κύρωση στη Βουλή", ανέφερε ο υπουργός. Όσο για τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είπε: "εμείς στηρίζαμε τις ενστάσεις μας κατά τεκμήριο στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, και είχαμε την υποχρέωση να τις φέρουμε στην Ολομέλεια. Εσείς πού την στηρίξατε; Ούτε νύξη δεν αφήνει η Έκθεση για αντισυνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου...".

Λέτε πως από την ΠΝΠ ζημιώνονται οι φορείς. Πού το στηρίζετε ότι οι φορείς χάνουν τα λεφτά τους; Και λυπάμαι που τα λέει αυτά το ΚΚΕ. Δηλαδή είναι πολύ ωραία να τα διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά ο τάδε δεξιός Περιφερειάρχης - αλλά αν πάει να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάνονται τα λεφτά των φορέων, οι ηγεσίες των οποίων έχουν διοριστεί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;", αναρωτήθηκε.

"Αν κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Τα έσοδα του Δημοσίου θα τους στηρίξουν κανονικότατα. Το πρόβλημα όμως είναι πως η χώρα δεν έχει χηρματοδότηση απ' τον περασμένο Αύγουστο - και υποχρεούται να καλύπτει τις ανάγκες της με δικά της έσοδα, ενώ είμαστε υποτίθεται σε πρόγραμμα", κατέληξε ο υπουργός.

Διαβεβαιώσεις Μάρδα : Διασφαλισμένα τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης

Ο λαός έδωσε απάντηση κι αν χρειαστεί θα την ξαναδώσει, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης . Κατηγόρησε τους δημάρχους ότι συγκροτούν αντικυβερνητικό μέτωπο

"Ο λαός έδωσε την απάντησή του και αν χρειαστεί θα την ξαναδώσει", διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο οποίος, με αιχμή τις αντιδράσεις των δημάρχων στην ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα, τους κατηγόρησε ότι συγκροτούν μέτωπο πολιτικής σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην κρίσιμη αυτή φάση. "Πλανώνται πλάνη οικτρά όποιοι θέλουν, ή φαντασιώνονται πως θα γίνει παρένθεση αυτή η κυβέρνηση και κυρίως ότι θα γίνει παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι και θα ξαναμπούμε σε ένα δρόμο με το κεφάλι κάτω, όπου, τότε, Δήμοι, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια θα μείνουν στη μοίρα τους και θα φεύγουν μετανάστες οι νέοι άνθρωποι και η χώρα θα μείνει η χώρα χρεοκοπημένη όχι μόνον οικονομικά αλλά και πολιτισμικά και ηθικά", ανέφερε ο κ. Βούτσης. 

Επισήμανε πως η κυβέρνηση αυτή "δεν ανοίγει φάκελο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", λέγοντας χαρακτηριστικά "ήμασταν πάντα στον αγώνα με τους ανθρώπους της και τόνισε πως δεν μπορεί να περάσει κι΄ ασχολίαστο "αυτό το κλίμα της σκληρής μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης σε μια πολύ δύσκολη στιγμή όπου η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να ενδώσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών". Έκανε λόγο για "πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση με προφανή διάθεση εντυπωσιοθηρίας, τράβηγμα όλης της κινδυνολογίας στα άκρα και προσπάθειας δημιουργίας ενός κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ εναντίον της κυβέρνησης".

Παρότι - όπως είπε - δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις, για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και όλες οι δεσμεύσεις, ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους έλλειψη, ιδίως σε αναπτυξιακές προσπάθειες, κοινωνικά προγράμματα και σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, "δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.λπ. με την ευγενική επικουρία ΜΜΕ που προφανώς είναι στρατευμένα σε μία πορεία σύγκρουσης με την σημερινή κυβέρνηση δημιούργησαν στον λαό ένα κλίμα άκρατης κινδυνολογίας".

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης, αφού διεμήνυσε προς τους άρχοντες της Τ.Α. ότι έχει την καλύτερη διάθεση να επιλυθούν ζητήματα και προβλήματα χρόνων, μέσα στο δεδομένο πλαίσιο, ιδίως με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα, ζήτησε να αλλάξει η πολιτική προδιάθεση, για σύγκρουση επί παντός επιστητού. Μάλιστα, απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής προς τους δήμαρχους, ιδίως τους καινούργιους, πως, όπως είπε, "δεν αξίζει στους ίδιους να μετατρέψουν το πλεονέκτημά τους αυτό σε μειονέκτημα". "Είναι το τελευταίο επίπεδο, το τελευταίο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης κοντά στον κόσμο. Αδικούν εαυτούς και αλλήλους όταν στρατεύονται σε πολιτική σύγκρουση για την απομείωση της κυβέρνησης σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία", τόνισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος, πάντως, πρόσθεσε πως όπως αποδεικνύεται, οι αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ ήταν μια πλήρης ή έμμεση συνηγορία, στις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων.

"Υποκλίνομαι στην αγωνιστική διάθεση των δημάρχων και των περιφερειαρχών που θέλουν να αμυνθούν για την λαίλαπα που ενέσκυψε στη χώρα. Λίγη σοβαρότητα", είπε και τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση με τους ίδιους τους παράγοντες της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης για το πελατειακό κράτος, για τους ισολογισμούς, τους προϋπολογισμούς κ.α.

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πανδαιμόνιο από ύβρεις και παρ' ολίγον ξύλο. Η δήλωση Βούτση που άναψε φωτιές

Διαβεβαιώσεις Μάρδα : Διασφαλισμένα τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης

Το μπαλάκι σε ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για ενδεχόμενη ρήξη πετάει η Ν.Δ

Φίλης : Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αν χρειαστεί θα γίνουν

Διαμαντόπουλος σε αντιπολίτευση : Ακούστε Τρύπες, το 'Κράτα το σόου μαϊμού'

Κουτσούμπας : Για λογαριασμό των δανειστών η ΠΝΠ για τα διαθέσιμα. Την καταψηφίζουμε και με τα δύο χέρια

SHARE:

24Media Network