ΥΠΕΞ για Τουρκία: Άλλη μία προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Άλλη μία προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας
Κτίριο ΥΠΕΞ Eurokinissi

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για παραληρηματικές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων, απαντά η Αθήνα

Για μία ακόμη “αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας” κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις περί “παραληρηματικών δηλώσεων” από Έλληνες πολιτικούς για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως προϋποθέσεις για καλόπιστο διάλογο και ειρηνική συμπόρευθση αποτελούν η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού.

“Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει  σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα