Υποκλοπές: Το Μαξίμου θέλει να “ρίξει γέφυρες” στο ΠΑΣΟΚ 

Υποκλοπές: Το Μαξίμου θέλει να “ρίξει γέφυρες” στο ΠΑΣΟΚ 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου SOOC

Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επιθετικά το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα επιχειρήσει να βρει σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην υπόθεση των υποκλοπών 

Η υπόθεση των υποκλοπών όχι μόνο έχει φέρει σε δύσκολη πολιτική θέση την κυβέρνηση, αλλά κινδυνεύει να στερήσει τη Νέα Δημοκρατία και από ένα πιθανό κυβερνητικό εταίρο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ.

Για αυτό, αλλά και προκειμένου να μη χαθεί η μάχη για το λεγόμενο “μεσαίο χώρο”, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να “ρίξει γέφυρες” στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Και μόνο το γεγονός ότι η εξεταστική θα αφορά τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ γενικότερα και όχι την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ειδικότερα, είναι ενδεικτικό της στρατηγικής της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν άλλωστε ότι εξαρχής στη δήλωση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα θεσμικά και επιπλέον ανακοίνωσε άμεσα αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει εξεταστική επιτροπή από το 2009 ή το 2012 (δηλαδή είτε από την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, είτε την τελευταία δεκαετία). Αυτό βέβαια αποτελεί και μία έμμεση “απειλή” προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού περιλαμβάνει και την περίοδο συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι θα δεχθεί εξεταστική σε βάθος χρόνου, εάν η κυβέρνηση προσκομίσει στοιχεία. Τα στοιχεία όμως που αναμένεται να επικαλεστεί η κυβερνητική πλευρά θα αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη περί παρακολούθησης του από ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι ισχυρισμοί του Γιάνη Βαρουφάκη πως και ο ίδιος έχει πέσει θύμα υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου του με σύστημα τύπου Predator. Αλλά και οι παλαιότερες καταγγελίες του Νίκου Κοτζιά πως η ΕΥΠ μπορούσε να παρακολουθεί και υπουργούς.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα έχει μία διττή στρατηγική στη συζήτηση για τις υποκλοπές: “Ευγένειες” απέναντι στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σκληρή αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό καθότι θεωρούν ότι στο τέλος, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, το δίλημμα για τους ψηφοφόρους – και του κέντρου – θα είναι εάν η επόμενη κυβέρνηση θα έχει κορμό τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ και όχι η επιλογή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα