Ο Γκουτέρες στηρίζει Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες AP

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Τσίπρα και Ζάεφ για το βραβείο Νόμπελ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής έκβαση της "Συμφωνίας των Πρεσπών" και η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικής σημασίας για όλη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στην Γενεύη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Αντρέι Ζερνόφσκι, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έγινε λόγος και για την υποψηφιότητα των πρωθυπουργών των δύο χωρών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, λόγω της σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επ' αυτού ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την υποστήριξή του στο να απονεμηθεί το φετινό βραβείο ειρήνης στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε ότι η επιτυχής έκβαση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως και η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Με αυτή την ιστορική συμφωνία έκλεισε ένα ζήτημα που όχι μόνο παρεμπόδιζε το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τα προηγούμενα 27 χρόνια, αλλά και δημιουργούσε σύγκρουση μεταξύ δύο γειτονικών κρατών. Με αυτό τον τρόπο οι δύο πρωθυπουργοί έδειξαν πολιτική βούληση να λάβουν πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και στην Ευρώπη. Η προσωπική τους προσπάθεια και η βούληση για συμβιβασμό για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών είναι το καλύτερο παράδειγμα σοφού οραματισμού, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των πραγματικών ηγετών», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Αντρέι Ζερνόφσκι βρίσκεται στη Γενεύη όπου συμμετέχει στην 40ή Συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νόμπελ Ειρήνης, Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network