Υπουργικό Συμβούλιο: Covid 19 και ευρω-κονδύλια στο επίκεντρο

Υπουργικό Συμβούλιο: Covid 19 και ευρω-κονδύλια στο επίκεντρο
Από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου Eurokinissi

Μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας για όσα αφορούν την πανδημία θα δώσει ο πρωθυπουργός για τον Αύγουστο. Το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Πανδημία και οικονομική κρίση. Τα δύο βασικά ζητήματα της τρέχουσας περιόδου αποτελούν τον πυρήνα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11.00, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια των 32 δις που επιμερίζει στην Ελλάδα από το 2021. Ενώ το ζήτημα της πορείας της οικονομίας σε σχέση με την πανδημία έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος

Περιορισμένο είναι στην ατζέντα το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης με εξαίρεση το νομοσχέδιο για τις φυλακές που θα παρουσιάσει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Δεδομένο που – εν μέσω φημών περί ανασχηματισμού- συνηγορεί ότι θα βρίσκεται στο θώκο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μετά τις 21 Αυγούστου οπότε θα λειτουργήσει εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ολοκλήρωση

Στην παρούσα φάση, άλλωστε, το κυβερνητικό σχήμα κλείνει ένα κύκλο νομοθετικού έργου. Αυτός συνίσταται στα 26 νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από την Βουλή από τα τέλη Μαϊου έως και χθες Πέμπτη που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Αυτά «προστίθενται» στο πυκνό νομοθετικό έργο που καταγράφθηκε το φθινόπωρο του 2019 όπου μέσα σε ένα 3,5 περίπου μήνες ψηφίστηκαν πάνω από 30 νομοθετήματα. Η κυβέρνηση έχει πλέον λιγότερες νομοθετικές εκκρεμότητες, έχοντας διανύσει πάνω από έναν χρόνο διακυβέρνησης. Αναμένονται πάντως νομοθετικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον, που κυρίως σχετίζονται με την δημόσια διοίκηση.

Ετοιμότητα

Το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων – στο οποίο αναμένεται να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – δεν είναι άλλο από την προσπάθεια διατήρησης της πανδημίας σε χαμηλά επίπεδα ενώ παράλληλα θα κορυφώνεται η έλευση τουριστών στην Ελλάδα, όπως και οι μετακινήσεις λόγω θερινών αδειών του εγχώριου πληθυσμού. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δηλώνει σε ετοιμότητα να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, Το μήνυμα που θα δοωθεί σχετικά με τα αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων υπουργεία είναι ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία τους από την θερινή ραστώνη του Αυγούστου, τουναντίον.

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας Eurokinissi

Πολλά κρίνονται από την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιφέρεια. Για το θέμα αυτό πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στην Βουλή δήλωσε αρκετά αισιόδοξος, μιλώντας για αναβάθμιση του συστήματος ιδίως στα νησιά και την δυνατότητα για πολλαπλάσιες διακομιδές σε σχέση με το παρελθόν. Η κυβέρνηση μάλιστα παίρνει τα μέτρα της προκειμένου να έχει διαπραγματευτική ισχύ στην διεθνή αγορά εμβολίων, έτσι με τροπολογία που ψηφίστηκε οι δαπάνες για εμβόλια εξαιρούνται από τις συνολικές διατάξεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες. Μάλιστα ερωτώμενος ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα υπάρξουν επιπλέον κονδύλια 150 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά εμβολίων.

Ανασχηματισμός

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, φημολογείται πως η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία του υπουργικού Συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θρυλείται ότι θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, ενώ δεν λείπουν και όσοι μιλούν ακόμη και για εκπλήξεις με αλλαγές πιο πριν.

Στο επίκεντρο των σκέψεων για την νέα δομή της κυβέρνησης πάντως βρίσκεται το θέμα της αξιοποίησης των κονδυλίων που εγκρίθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Γεγονός που θέτει τα οικονομικά υπουργεία στο επίκεντρο των όποιων αλλαγών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για την δημιουργία ειδικής κυβερνητικής δομής για τις αλλαγές που θα προκύψουν στο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρξουν προτάσεις προσώπων για σημαντικά πόστα όπως αυτό του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, του Αντιπροέδρου του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλιου του Κράτους, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και την κυβερνητική επιτροπή Οδικής Ασφάλειας. Τα πρόσωπα θα υποδειχθούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα