Ζάεφ: Οι 4 προτάσεις Νίμιτς για το όνομα- Ανοιχτό παράθυρο για μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα

Ο Ζόραν Ζάεφ
Ο Ζόραν Ζάεφ AP

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αφήνει ανοιχτό περιθώριο για αλλαγές στο Σύνταγμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιές μπορεί να είναι αυτές, ενώ καταστρατηγεί με δηλώσεις του την έννοια του erga omnes

Στις τέσσερις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε μιλώντας στο Reuters ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ προς το Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)».

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

«Φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του συντάγματος). Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο».

«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή (του συντάγματος), είπε ο Ζάεφ, προσθέτοντας εντούτοις δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

«Εκείνοι (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός (της χώρας μας) το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν».

«Νομίζω ότι εάν διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια- κι αυτό είναι το σημαντικό- φυσικά οι πολίτες θα το στηρίξουν αυτό. Γιατί; Διότι (από αυτό) εξαρτάται η ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκεπτικισμός στην Αθήνα για τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ζάεφ σε διεθνή ΜΜΕ

'Στροφή' Ζάεφ: Δεν χρειάζεται αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων

Γιούνκερ από τα Σκόπια: Δεν ήρθα για να ανακοινώσω ημερομηνία ένταξης

ADVERTISING

SHARE: