Αν η Ευρώπη ήταν βιβλίο, ποιο θα ήταν;

Αν η Ευρώπη ήταν βιβλίο, ποιο θα ήταν;
@EEAthina

Το κεντρικό αφιέρωμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 έχει τίτλο "Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα" και είναι επικεντρωμένο στην προσφορά των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο πέρασμα των χρόνων και στο σήμερα.

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμμετέχουν μαζί με 210 εκδοτικούς οίκους, 275 περίπτερα, 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα, στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 στο Πεδίον του Άρεως με τίτλο: “Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα”.

Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα στη μεγάλη έκθεση, το NEWS 24/7 συνομίλησε με τον επικεφαλής του, Κώστα Τσουτσοπλίδη, με τις ευρωεκλογές να βρίσκονται στο “φόντο” των εξελίξεων.

Ποια είναι η σημασία της συμμετοχής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου;

Αποστολή μας είναι να ενημερώνουμε σχετικά και, αν είναι δυνατό, να εμπνέουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων στην ευρωπαϊκή δημοκρατική διαδικασία, κορύφωση της οποίας αποτελούν οι Ευρωπαϊκές Εκλογές τον Ιούνιο του 2024. Κατ΄αυτή την έννοια, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συμμετέχουμε φέτος στο Φεστιβάλ Βιβλίου ελπίζοντας να συναντήσουμε συμπολίτες μας που νοιάζονται για τη δημοκρατία ως αξία και ως πράξη.

Τι μπορεί να βρει το κοινό στο περίπτερό σας;

Στο περίπτερό μας, που φιλοξενεί δωρεάν εκδόσεις και των δύο γραφείων, προσφέρουμε και δύο εκδόσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πιστεύουμε ότι άπτονται της δημοκρατίας τόσο ως αξίας όσο και ως πράξης!

Η πρώτη έκδοσή μας, «40 Χρόνια Ελλάδα – ΕΕ, Πιο δυνατοί μαζί», περιέχει άρθρα έγκριτων δημοσιογράφων από ένα μεγάλο φάσμα online μέσων, με πρωτότυπες συνεισφορές για το πώς άλλαξε η ζωή των Ελλήνων ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στην ΕΕ.

Η δεύτερη έκδοσή μας, «Στιγμές στο χρόνο», αποτελεί ουσιαστικά ένα ημερολόγιο ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων ημερών, εστιάζοντας στο τι κάνει η ΕΕ γσχετικά με τα ζητήματα που έδωσαν έμπνευση στη θέσπιση τέτοιων εμβληματικών ημερών.

Και οι δύο εκδόσεις είναι διαθέσιμες και online.

Ενόψει ευρωεκλογών προγραμματίζονται περισσότερες ανάλογες δράσεις εξωστρέφειας;

Ήδη έχουμε επισκεφθεί τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας οργανώνοντας συζητήσεις για το τι έχει κάνει η ΕΕ σε κάθε περιφέρεια για να βοηθήσει στην ανάπτυξή της, καθώς και με συζητήσεις σχετικά με εμβληματικές πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα συνεχίσουμε όλο το 2023 να συζητάμε για τα νομοθετικά επιτεύγματα και πως αυτά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών. Το 2024 οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στη σημασία της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, με στόχο τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Φέτος, το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ είναι “Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα”. Ποιες προκλήσεις έχει μπροστά της η Ευρώπη στα ζητήματα της ισότητας, ενόψει Ευρωεκλογών;

Η ισότητα συνιστά κεντρική συνιστώσα του ευρωπαϊκού αξιακού συστήματος. Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα βασίζεται στην ισότητα όλων μας και χτίζει συστηματικά δεκαετίες τώρα μία συνειδητή στάση υπέρ της ισότητας.

Έχουμε ήδη στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να κατοχυρωθεί η ισότητα στην πράξη. Και σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμβάλλει καθοριστικά και σε αυτόν τον τομέα πολιτικής. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι αυτό να μεταφραστεί σε αυτονόητο κεκτημένο που να συμπεριλαμβάνει πρακτικές και καθημερινές συμπεριφορές.

Προσωπικά, θα μπορούσατε να προτείνετε ένα βιβλίο στο κοινό μας που συμπυκνώνει συμβολικά το πνεύμα της Ένωσης; Και αν ναι, ποιο

Η ενωμένη Ευρώπη είναι το πνευματικό παιδί του Διαφωτισμού και όλη η σχετική βιβλιογραφία έχτισε σταδιακά τον ηθικό, πολιτικό και επιστημονικό θησαυρό πάνω στον οποίο θεμελιώσαμε το κοινό μας σπίτι. Αν έπρεπε ενδεικτικά να αναφέρω ένα έργο που ευσύνοπτα και με μεγάλη δύναμη περιγράφει την μοναδικότητα του εγχειρήματός μας, θα ανέφερα τo Η ιδέα της Ευρώπης του Τζώρτζ Στάινερ.

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ

1 – 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30

Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00

Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

Ελεύθερη Είσοδος

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα