Μέγαρο Μουσικής: "Απενεργοποιήθηκε" το ρεσιτάλ του Σοκολόφ με εντολή της Μενδώνη

Μέγαρο Μουσικής: "Απενεργοποιήθηκε" το ρεσιτάλ του Σοκολόφ με εντολή της Μενδώνη
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το ρεσιτάλ του βιρτουόζου του πιάνου Γκριγκόρι Σοκολόφ "απενεργοποιήθηκε" από το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ύστερα από απόφαση της Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με καταγγελία.

Σύμφωνα με καταγγελία του πιανίστα Πάνου Γαλανόπουλου, το ρεσιτάλ του βιρτουόζου του πιάνου Γκριγκόρι Σοκολόφ που επρόκειτο να λάβει χώρα στις 14 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναβάλλεται, μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον.

Τουλάχιστον, αυτή την ενημέρωση δίνει το Μέγαρο σε όποιον επικοινωνεί με την υπενθύμιση ότι μετά από απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη "απενεργοποιείται" από το πρόγραμμα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Σοκολόφο, Ρώσος στην εθνικότητα, έχει μάλιστα καταδικάσει την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία.

ADVERTISING

Η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε από τη Εφημερίδα των Συντακτών:

"Τον Νοέμβριο έπεσα πάνω στο δελτίο Τύπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τίτλο “Εναρξη του 2022 με μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού”, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφονται τα εξής: “Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Ανοιξης συνεχίζονται τον Απρίλιο [...] με τον Ρώσο βιρτουόζο του πιάνου Γκριγκόρι Σοκολόφ [...]”.

Στην επίσημη σελίδα του Γκριγκόρι Σοκολόφ, το πρόγραμμά του αναφέρει ότι στις 14 Απριλίου θα εμφανιστεί στην Αθήνα και στις 16 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Χθες, πέντε εβδομάδες πριν από το ρεσιτάλ του στην Αθήνα, το πρόγραμμα του Μεγάρου για τις 14 Απριλίου είναι κενό! Τηλεφώνησα στο Μέγαρο για πληροφορίες σχετικά με το πότε θα αρχίσει η προπώληση εισιτηρίων και πήρα την απάντηση ότι “το ρεσιτάλ του Σοκολόφ έχει απενεργοποιηθεί από το σύστημα μέχρι νεωτέρας, ύστερα από απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της κατάστασης που επικρατεί”.

Το χθεσινό ρεσιτάλ του Σοκολόφ στη Νυρεμβεργη δεν ακυρώθηκε, την Κυριακή 13 Μαρτίου εμφανίζεται κανονικά στη Βιέννη και την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Οστράβα της Τσεχίας. Στην επίσημη σελίδα του έχει βάλει και μια διακριτική μικρή καρδιά στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, η απόφαση για την αναβολή της εμφάνισής του δεν βασίζεται σε κάποια από τις διεθνείς κυρώσεις, καθώς οι συναυλίες του πραγματοποιούνται χωρίς ακυρώσεις και αναβολές στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση του Μεγάρου, η “απενεργοποίηση από το σύστημα” βασίζεται στις αποφάσεις των διοικούντων του έθνους-κράτους του φρέντο εσπρέσο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, τους, ούτως ή άλλως απαράδεκτους, πολιτιστικούς αποκλεισμούς της Δύσης, προσπαθώντας να ανεβούν ένα ακόμη βάθρο προς το πρώτο βραβείο του περιούσιου τσάτσου του πλανήτη. Σπεύδουν να αναβάλουν οτιδήποτε έχει σχέση με τον ρωσικό πολιτισμό.

Ο Γκριγκόρι Σοκολόφ, για μένα σίγουρα ο μεγαλύτερος πιανίστας της εποχής μας, οι αξεπέραστες ερμηνείες του, η μουσική του, η ταπεινότητά του, η συνειδητή απόστασή του από τα φώτα της δημοσιότητας και η ειλικρινέστατη τέχνη του ανήκουν στον ίδιο και στον παγκόσμιο μουσικό πολιτισμό. Δεν μπορεί κανείς επί της ουσίας να αποκλείσει την τέχνη του Σοκολόφ, ειδικά αυτοί οι τόσο φθηνοί πολιτικάντηδες.

Ο Σοκολόφ δεν έχει ανάγκη να εμφανιστεί στην Ελλάδα, αντιθέτως εμείς έχουμε ανάγκη να τον ακούμε, μπας και καταφέρουμε να αντιληφθούμε ένα μόνο μικρό μέρος του μεγαλείου του.

Περαστικά μας!»

Πάνος Γαλανόπουλος, πιανίστας-κοινωνικός ανθρωπολόγος

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λίνα Μενδώνη, Πόλεμος στην Ουκρανία
SHARE:

24Media Network