Παιδιά μπρος και πίσω από τις κάμερες

Παιδιά μπρος και πίσω από τις κάμερες

Με φυσική παρουσία, αλλά και διαδικτυακά, έρχεται τέλη Νοεμβρίου το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Με μια καταπληκτική αφίσα, έργο της Εριφύλλης Αράπογλου, και με πάσα διάθεση να ξανακερδίσει τον φυσικό του χώρο και την ζωντανή διεξαγωγή που τόσο έλειψε πέρυσι, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (OIFF) ετοιμάζεται για την 24η διοργάνωσή του μεταξύ 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Κάτω από την ίδια ομπρέλα, και η 21η Camera Zizanio, ήτοι το ξεχωριστό τμήμα που παρουσιάζει ταινιάκια φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά.

Όπως πάντα, οι προβολές θα γίνουν στον Πύργο (διαγωνιστικό για μυθοπλασίες και ανιμέισον μικρού και μεγάλου μήκους, και ταινίες της Camera Zizanio), και στην Αμαλιάδα (διαγωνιστικό Kids & Docs μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους). Παράλληλα, καθώς το OIFF πάντα ενδιαφέρεται για διάχυση των εκδηλώσεών του σε όλη την δυτική Ελλάδα, προβολές της διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν συνολικά σε 12 αίθουσες σε Πάτρα, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Λεχαινά, Γαστούνη και Ζαχάρω.

Προφανώς δεν θα λείψουν οι δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους, ενώ και η νεοαποκτηθείσα ψηφιακή εμπειρία που μας κληροδότησαν η πανδημία και το λοκντάουν δεν θα περάσει αναξιοποίητη: αμέσως μετά την κανονική διεξαγωγή του, το OIFF 24 θα βγει και στο διαδίκτυο. Στην πλατφόρμα του φεστιβάλ, από τις 4 έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα φιλοξενηθούν προβολές, δράσεις, αφιερώματα και κινηματογραφικά εργαστήρια δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε παιδί, όπου κι αν ζει, να χαρεί το φετινό φεστιβάλ. Πέρυσι, ας πούμε, κοντά 70.000 θεατές παρακολούθησαν ονλάιν τις εκδηλώσεις.

Δεκάδες χώρες, εκατοντάδες ταινίες

Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες, διαρθρωμένες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ για παιδιά (Kids & Docs). Όλες οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2020 και 2021.

Σκηνή από την υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Wolfwalkers» που θα ανοίξει το Φεστιβάλ facebook

Ακόμη πιο εντυπωσιακοί οι αριθμοί της 21
ης
Camera Zizanio, που αποδεικνύουν περίτρανα το πηγαίο ενδιαφέρον των ίδιων των παιδιών για την κινηματογραφική δημιουργία. Συνολικά θα παρουσιαστούν 215 ταινίες από 54 χώρες! Οι 83 προέρχονται από 27 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Λευκορωσία, Ολλανδία, Ουαλία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία), ενώ οι 33 που διαγωνίζονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα είναι από τις Αίγυπτο, Αργεντινή, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ισημερινός, Ισραήλ, Καζακστάν, Καναδά, Κίνα, Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Περού, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Χιλή.

Όσο για τις 99 ταινίες παιδιών που θα διαγωνιστούν στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα, οι 68 προέρχονται από σχολεία, ενώ υπάρχουν και 33 που γυρίστηκαν σε κινηματογραφικά εργαστήρια ή και από μεμονωμένα άτομα.

Στην τελετή έναρξης του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, θα προβληθούν δυο ταινίες που δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης:

  • «Rosa, Rosae – La guera civil» (2021), του Κάρλος Σάουρα. Ένα εξάλεπτο αντιπολεμικό αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, που πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Μεταφέρει στο θεατή τις παιδικές αναμνήσεις του 89χρονου σήμερα σκηνοθέτη που σημαδεύτηκαν έντονα από το θάνατο, την ερήμωση και τα βάσανα του Ισπανικού Εμφυλίου. Έκανε την ταινία για να ξορκίσει αυτές τις μνήμες και να αφυπνίσει την κοινωνία, γιατί όπως δήλωσε «δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου πολέμου σήμερα στην Ισπανία».
  • «Wolfwalkers» (2020), των Τομ Μουρ και Ρος Στιούαρτ. Μια ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων με ιρλανδικό χρώμα, που αποτελεί ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του, όπως και στη φιλία. Η Ρόμπιν Γκούντφελοου, μια μικρή μαθητευόμενη κυνηγός, και ο πατέρας της ταξιδεύουν στην Ιρλανδία για να βοηθήσουν στην εξόντωση μιας αγέλης λύκων. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν η Ρόμπιν πιάνει φιλία με ένα μυστηριώδες αγριοκόριτσο που ανήκει σε μια φυλή, της οποίας τα μέλη μεταμορφώνονται σε λύκους την νύχτα… Η ταινία ήταν φιναλίστ των Young Audience Awards της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2021, ενώ υπήρξε υποψήφια για τα Όσκαρ και τα βραβεία BAFTA.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα