Δύο τα αυγουστιάτικα ολόγιομα φεγγάρια – Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι για να τα απολαύσετε

Δύο τα αυγουστιάτικα ολόγιομα φεγγάρια – Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι για να τα απολαύσετε
Πανσέληνος στο Σούνιο Eurokinissi

100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. 

Γεγονός είναι πως η Πανσέληνος του Αυγούστου μοιάζει μεγαλύτερη και λαμπερότερη. ο λόγος; Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιώς τον Αύγουστο, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να δημιουργήσει αυτού του είδους την οπτική απάτη, όμως η πραγματικότητα είναι ότι επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που έχει καταφέρει να χτίσει έναν ολόκληρο μύθο.

Τον φετινό Αύγουστο θα απολαύσουμε όχι μία, αλλά δύο υπερπανσελήνους στον νυχτερινό ουρανό με την πρώτη, το «φεγγάρι του οξύρρυγχου», να κάνει πρεμιέρα σήμερα, την 1η Αυγούστου. Το περίεργο αυτό όνομα οφείλεται στους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα στις λίμνες της Βορείου Αμερικής.

Στις 31 Αυγούστου θα σημειωθεί η δεύτερη πανσέληνος του μήνα , η μπλε . Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Εκδηλώσεις Αυγουστιάτικης Πανσελήνου ααπό το ΥΠΠΟΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει, και φέτος -23η χρονιά- τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία, την Τρίτη 1η και την Πέμπτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα.

100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 χώρους, ενώ άλλοι 50 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό.

Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 και στις 30 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις

https://www.news247.gr/download/3199/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2023/08/pans.pdf/345000/pans.pdf

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα