Δωρεάν εντός και εκτός πόλης την Τετάρτη 9 Αυγούστου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν εντός και εκτός πόλης την Τετάρτη 9 Αυγούστου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Από την παράσταση "ΑΛΦΑΒΗΤΟ: Ένα Οικολογικό Συμφωνικό Ποίημα"

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 9 Αυγούστου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται εντός και εκτός πόλης από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Ιδού 5 πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις εξόδου:

6o Stroggylo Open Air Film Festival

Με ωραίες ταινίες που καλύπτουν κάθε γούστο και ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, το Φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου της πόλης ξεκινά την 1η Ιουλίου και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις 23 Αυγούστου. Νύχτες ραστώνης, νύχτες έντονες, νύχτες περιπετειώδεις, ρομαντικές, συγκινητικές, νύχτες ανέμελες ή που θα μας βάλουν σε σκέψεις, νύχτες μποέμ που θα μας ταξιδέψουν στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, στα μήκη και τα πλάτη του ονείρου.

Τετάρτη 9 Αυγούστου: Βαλς με τον Μπασίρ /Έγχρ. | Διάρκεια: 90’/Ισραηλινή ταινία, Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023 Δήμος Καλλιθέας

Το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Καλλιθέας φιλοδοξεί να δώσει ανάσα χαράς και αισιοδοξίας στους κατοίκους της πόλης. Το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με θεατρικές παραστάσεις, χορό, μουσική, κινηματογράφο, παιχνίδια, ομιλίες, συναυλίες.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 20:30 στο 15ο Δημοτικό Σχολείο (Σπάρτης 19 &, Σωκράτους) θα παρουσιαστεί Θέατρο Σκιών «Ο Καραγκιόζης μαέστρος»

Εκτός Πόλης

Εγκατάσταση-περφόρμανς ΓΑΙΑ στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης

Γ.Καραγιαννίδης

«Κι όμως, η γη γυρίζει!» ανακάλυψε ο Γαλιλαίος το 1610 και έπρεπε η ανθρωπότητα να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η γη κινείται. Το 2023 όμως πρέπει να αποδεχτούμε ότι η γη τρέμει και αντιδρά στις ανθρώπινες ενέργειες.

Στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, εικαστικού και μουσικού περφόρμανς, η ΓΑΙΑ παράγει μια άλλη αφήγηση για τη Γη και για το πώς να την κατοικήσουμε. Εμπνευσμένη από το πλούσιο θεωρητικό έργο των Bruno Latour και Frédérique Aït-Touati, η νέα αυτή –εικαστική και σκηνική– αφήγηση για τη Γη, αφορά τόσο τον άνθρωπο όσο και τους μη ανθρώπινους παράγοντες, χωρίς όμως να παραμερίζει το ανθρώπινο – όπως συχνά προτείνει ο μετα-ανθρώπινος λόγος. Ναι, βιώνουμε μια καταστροφή. Αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Χρειάζεται να παραγάγουμε μια νέα κοσμοπλασία, ανανεώνοντας τις αναπαραστάσεις μας για τον επίγειο, βιοτικό και αβιοτικό κόσμο.

Στη δημιουργία του έργου συμμετέχουν οι φοιτητές και νέοι καλλιτέχνες των πολυμέσων του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ.

8, 9 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.00

Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα στα Γρεβενά

Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα

Στις 8, 9 Αυγούστου 2023 στον Αρχαιολογικό χώρο Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου στα Γρεβενά θα παρουσιαστεί η παράσταση Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα, μία σύμπραξη του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ.

Ο Ερυσίχθων, πάνω στη μανία του να κόβει δέντρα, δεν σεβάστηκε ούτε την ιερή λεύκα της Δήμητρας. Τότε η θεά τον καταδίκασε σε ακόρεστη πείνα που τον οδήγησε σε φρικτό θάνατο, αφού έφαγε τις ίδιες του τις σάρκες.

Η μουσική παράσταση με live γλυπτική Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα καταπιάνεται με το ζήτημα της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Επί σκηνής δύο γλύπτες/υλοτόμοι και τέσσερις μουσικοί. Οι γλύπτες σμιλεύουν κορμούς λεύκας, τα όργανα συνομιλούν και συντονίζονται με τον ξυλουργικό τους ήχο ενώ παρεισφρέει μεταρσιωμένος και ο τσάμικος «Δεν κλαίτε δέντρα και κλαδιά».

Η σύμπραξη του συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ με τους υλοτόμους παράγει μια μουσική αποκαλυπτική και πρωτόφαντη που, από ηχορύπανση και οιωνός κακών, γίνεται το δραματουργικό όχημα του μύθου. Τα εργαλεία στα χέρια των υλοτόμων οδηγούν όχι στην καταστροφή της φύσης, αλλά στη δημιουργία τρισδιάστατων γλυπτών μέσα από έναν διάλογο μαζί της.

Συνεργάτες: Live γλυπτική με αλυσοπρίονο: Φίλιππος Καλαμάρας, Θεόδωρος Ζυρπιάδης/Ηχογραφημένη σοπράνο: Κατερίνα Ζυρπιάδου/Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Μέλη των ΤΕΤΤΤΙΞ: Σύνθεση, επίβλεψη: Σταμάτης Πασόπουλος/Σύνθεση: Νίκος Γαλενιανός/Σκηνική επιμέλεια: Μιχάλης Παρασκάκης/Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Ιωακείμ/Ειρήνη Αμανατιάδου (μπάσο κλαρινέτο), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά), Κατερίνα Κωνσταντούρου (πλήκτρα), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο)

Αλφάβητο: Ένα οικολογικό συμφωνικό ποίημα στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Το Αλφάβητο, ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα της πρωτοπόρου Δανής συγγραφέως και ποιήτριας Ίνγκερ Κρίστενσεν, μια νεωτεριστική ποιητική σύλληψη, προφητική, επίκαιρη, διαχρονική, με κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 9, 10 Αυγούστου 2023 / Ώρα έναρξης: 21.15 με τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής, αναζητούν, με όχημα εμβληματικές ποιητικές συνθέσεις, ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου. H σκηνική τους συνύπαρξη θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό οπτικοακουστικό περιβάλλον. Η παράσταση στοχεύει στη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον και τη φύση, την αειφορία και τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη.

  • Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
  • Διασκευή, σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
  • Μουσική, ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Φραντζής
  • Ερμηνεύουν: Νάντια Μουρούζη, Ελένη Παργινού, Ελένη Μολέσκη
  • Μουσικοί επί σκηνής: Δανάη Τσαδήμα, Κώστας Φραντζής (live electronics)

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα