Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 16 – 18/12

Δωρεάν στην πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο: 10 προτάσεις χωρίς είσοδο 16 – 18/12
Νίκος Λεοντόπουλος στο περιθ[Ο]ριο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Δωρεάν εκθέσεις, εκδηλώσεις, γρίφοι που ψάχνουν τη λύση τους και ποικίλες ευκαιρίες για δωρεάν ψυχαγωγία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Δέκα ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα στην πόλη, εντελώς δωρεάν, λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Συνέδρια, εκθέσεις τέχνης και όμορφες εκδηλώσεις για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο από διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, και δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να ψυχαγωγηθεί, χωρίς να ξοδέψει ούτε… ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις for free την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και το Σαββατοκύριακο 17-18 Δεκεμβρίου; Δεν είναι… γρίφος.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στην Αθήνα

Το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων Μαθηματικών) μετά το Καστελλόριζο και την Πάτρα κατευθύνονται τώρα δυναμικά στην Αθήνα και συνομιλούν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Το συναρπαστικό αυτό επιστημονικό γεγονός, κοινό σημείο συνάντησης της επιστήμης, της τεχνολογίας. και της τέχνης, θα μετατρέψει για ένα τριήμερο (16-18.12) το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο “θεματοφύλακα” της γνώσης σε κέντρο εξερεύνησης της γνώσης.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στην Αθήνα αφίσα

Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συναντούν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, συνοδοιπόροι στην κοινή αυτή προσπάθεια, θα καθοδηγήσουν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανοήσουν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών γίνεται πιο αποτελεσματική και απολαυστική.

Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων – πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο/ Λένορμαν 218, Αθήνα 104 43/ 16-18 Δεκεμβρίου 2022. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Νίκος Λεοντόπουλος στο περιθ[Ο]ριο

Νίκος Λεοντόπουλος στο περιθ[Ο]ριο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, παρουσιάζει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Λεοντόπουλου με τίτλο “στο περιθ[Ο]ριο”.

Είναι άραγε χωρίς λογικό ειρμό και αναπτύσσονται πράγματι “εκτός των συνειδητών ορίων” οι υπερρεαλιστικοί στίχοι του Εμπειρίκου; Είναι μήπως κλισέ οι στίχοι ενός από τα εμβληματικότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη ή εκτός τόπου και χρόνου η στερημένη από κάθε νεολογικό ρομαντισμό αναφορά στη γένεση μιας χειροποίητης τενεκεδένιας προσφυγικής γειτονιάς που θεμελιώθηκε και προσδιορίστηκε εκατό χρόνια πριν από το βιομηχανικό κέλυφος των “Λιπασμάτων”;

Με τη σπουδαία ενότητα φωτογραφιών του που τόσο εύστοχα τιτλοφορείται “Στο περιθ[Ο]ριο”, ο Νίκος Λεοντόπουλος ανασυντάσσει τα ίχνη και χαράσσει τα όρια της μιας ιστορικής, κοινωνιολογικής και αισθητικής αναζήτησης του δυστοπικού τοπίου των Λιπασμάτων εξαρχής.

Νίκος Λεοντόπουλος στο περιθ[Ο]ριο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Σήμερα, και αφότου κάποια ακόμη σενάρια αξιοποίησης μοιάζουν επίσης να έχουν ξεχαστεί, τα «Λιπάσματα» παραμένουν ένα έρημο παραθαλάσσιο μέτωπο με συνταρακτικό σκηνικό πεδίο θέασης και ανάκλησης του παρελθόντος, με διακεκομμένο θερινό λειτουργικό παρόν εναλλακτικού πολυχώρου και με άγνωστο μέλλον.

Η συναρπαστική φωτογράφιση του Νίκου Λεοντόπουλου στα κατεστραμμένα κτίρια που όπως ο ίδιος λέει “σκοτώνουμε όταν γερνούν”, πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια πριν, ενώ ολοκληρώθηκε λίγο προτού απαγορευτεί η είσοδος στις εγκαταστάσεις.

Στο απόκοσμο ετούτο τοπίο που αποτυπώνεται μοναδικά, ανάμεσα στα ξερά χόρτα και το χώμα, στέκουν ορθοί οι συνταρακτικοί ετούτοι ερειπιώνες που υπήρξαν κάποτε κυψέλες μόχθου και φθηνής ανθρώπινης ζωής. Όγκοι και πλέγματα μετάλλων, τοίχοι γυμνοί, δοκοί, καμίνια και αποτυπώματα μηχανημάτων που εξαφανίστηκαν διαδοχικά σε κατά συρροήν πλιάτσικα, λοφίσκοι πέτρας και αμήχανα γρανάζια ή εγκόλπια στάχτης και σκουριάς, διασώζονται από τη λήθη τους και αναδεικνύονται με ευγενή ενδελέχεια, μα χωρίς ποτέ να εξωραΐζονται από τον φακό. [Απόσπασμα του κειμένου της Ίριδος Κρητικού.]

Info: Εγκαίνια Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 18:30-21:30. Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 20:00. Τετάρτη, Σάββατο 11:00 – 16:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Χριστούγεννα στην Καλλιθέα

Ένας μήνας γεμάτος εκδηλώσεις, με λούνα παρκ πολλά ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, διαδραστικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών και συναυλίες, από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023, ξεκινά στο Δήμο Καλλιθέας.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ για πρώτη φορά φέτος η χρήση του λούνα παρκ θα είναι δωρεάν για όλους. Περισσότερα εδώ…

Χριστουγεννιάτικες δράσεις από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται τα Χριστούγεννα, αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, προβολή ταινίας και δημιουργικό εργαστήρι για οικογένειες (ώρα 18:00).
Οικογένειες με παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία κινουμένων σχεδίων “Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Μίκυ” (Mickey`s Christmas Carol, ΗΠΑ, 26΄, 1983). Μια ιστορία για το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων προσαρμοσμένη από την κλασική νουβέλα του Charles Dickens. Τι συμβαίνει άραγε και η παγωμένη καρδιά του φιλοχρήματου Εμπενίζερ Σκρουτζ μαλακώνει, πλημμυρίζοντας τελικά από αγάπη και μεγαλοψυχία;
Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι θα λάβουν μέρος σε ένα δημιουργικό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι όπου θα κατασκευάσουν το σεντούκι του Σκρουτζ αλλά και στολίδια για το δέντρο, αξιοποιώντας τις τεχνικές του kirigami και του decoupage. Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στο τηλέφωνο 210 3418051, Δευτ.-Παρ. 10:00-15:00.

Χριστούγεννα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει τις ακόλουθες χριστουγεννιάτικες δράσεις:

Χριστούγεννα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Την Κυριακή 18/12/2022 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά στη μόνιμη έκθεση, με τίτλο: “Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο”. Με αφορμή τα σχετικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης θα ακουστούν αφηγήσεις της ιστορίας της Γέννησης του Χριστού και παιδιά και γονείς θα φτιάξουν μαζί τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τις κάρτες τους. Τα παιδιά στο τέλος του προγράμματος μπορούν να αφήσουν τα δικά τους δημιουργήματα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μουσείου. Για παιδιά ηλικίας: 6-8 ετών (Ώρες έναρξης: 10.00 και 12.00).

Την ίδια Κυριακή, 18/12/2022, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κατασκευής διακοσμητικού χαρτιού για ενήλικες. Η δράση περιλαμβάνει την κατασκευή διακοσμητικών χαρτιών με τη χρήση χρωμάτων λαδιού. Ο κάθε ενήλικας θα δημιουργήσει τα δικά του διακοσμητικά χαρτιά με τα οποία μπορεί να κατασκευάσει μικροαντικείμενα και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ώρες έναρξης: 10.00 και 13.00.

Και για τα δύο προγράμματα απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα:69 44 7205 05 και 2132139507 (10.00- 13.00).

Δήμος Αγίου Δημητρίου “Χριστούγεννα στην πόλη”

Το πνεύμα των Χριστουγέννων στην καρδιά του Αγίου Δημητρίου με πολλές γιορτινές εκδηλώσεις.

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων την Κυριακή 18/12 υπάρχει η Θεατρική παράσταση “Η Σολομώντεια λύση” – 12:00 – Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”. Ο θίασος λαϊκού θεάτρου MATICAPI ξεκινάει το ταξίδι του παρουσιάζοντας τη “Σολομώντεια Λύση” του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη. Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος μ.Χ. αι.) “Ο Κύκλος με την Κιμωλία”, απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Παίζουν οι ηθοποιοί Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Ιωάννα Μπιλίρη, Γιώργος Τσαγκαράκης, ενώ στους μουσικούς επί σκηνής συναντάμε τους Αντώνη Γουγή, και Γιώργο Ζιώγαλα.

“Πόλη Μαγική” χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για παιδιά

Χριστούγεννα για τα παιδιά Pixabay

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης “Πολυκατοικία” που επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού), παρουσιάζουν την “Πόλη Μαγική” ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για τους μικρούς φίλους. Το εργαστήρι που ανήκει στη σειρά “Δημιουργώ με Οδηγό την Τέχνη”, πρόκειται να ταξιδέψει τους μικρούς καλλιτέχνες σε μαγικές πόλεις, όλο λάμψη, φωτεινά αστέρια και αποχρώσεις Χριστουγέννων.

Παρέα με την εικαστικό και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Αθανασία Σκληρού, οι μικροί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν τις δικές τους πόλεις έτσι όπως τις ντύνει και τις κάνει πάντοτε να λάμπουν η φαντασία και οι μαγικές μέρες των γιορτών! Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού.

Τα παιδιά στην Γκαλερί Κέννεντυ (Μασσαλίας 22, Αθήνα) ζωγραφίζουν χριστουγεννιάτικες, μαγικές πόλεις με τη λάμψη των γιορτινών στολιδιών και των λαμπερών αστεριών, με χρώματα και φαντασία παρέα με την εικαστικό και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Αθανασία Σκληρού. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και η συμμετοχή είναι ελεύθερη (με προεγγραφές) για όλα τα παιδιά.

Διεθνές συνέδριο “Από τις Σέβρες στη Λωζάννη”

Βουλή Nikos Libertas / SOOC

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: “Από τις Σέβρες στη Λωζάννη”.

Η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς από ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων, των οποίων το ερευνητικό έργο επικεντρώνεται στην περίοδο που καθορίστηκε από αυτά τα δύο ορόσημα του 20ού αιώνα. Το τέλος του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου και η Συνθήκη των Σεβρών εισήγαγαν μία περίοδο σημαντικών μεταβολών στο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε για την Ελλάδα τον επίλογο της Μικρασιατικής εκστρατείας και προκάλεσε την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά υπήρξε και η διεθνής πράξη που διευθέτησε οριστικά το χρονίζον Ανατολικό Ζήτημα και συνεχίζει να διέπει μέχρι και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότεροι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

  • Μικρασιατική εκστρατεία: πολιτικές επιλογές και στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δημογραφία και μετακινήσεις πληθυσμών.
  • Υγεία και πρόνοια στον πόλεμο και στην ειρήνη.
  • Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των Διεθνών Οργανισμών.
  • Η διαπραγμάτευση και η συνθήκη της Λωζάννης.

Info: 14-17 Δεκεμβρίου 2022. Τόπος: Γερουσία, Βουλή των Ελλήνων (Είσοδος ελεύθερη με την επίδειξη ΑΔΤ) και αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (κεντρικό κτήριο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Artens Festival 2022 “Camp-ers”

Η Artens, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει ένα πενθήμερο φεστιβάλ 14-18 Δεκεμβρίου 2022 με τίτλο “Camp-ers” και θέμα την ορατότητα, την εξάλειψη της ομοφοβίας και της διαφορετικότητας.

Το Artens Festival “Camp-ers” προσδοκά να αποτελέσει αφορμή για έναν ανοικτό διάλογο, ζωντανού πόλου ανάπτυξης του Σύγχρονου Πολιτισμού με όχημα την σύγχρονη τέχνη, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Με τους δείκτες των εγκλημάτων μίσους με βάση την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό να παραμένουν αρκετά ανησυχητικά υψηλοί σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση του ομοφοβικού λόγου στα social media και στα ΜΜΕ, του bullying στα σχολεία, είναι ακόμα και σήμερα επιτακτική η ανάγκη της επιμόρφωσης του κοινού για τα προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Πληροφορίες: artens.gr / Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00, Διάρκεια Festival: 14 – 18/12/2022 (Τετάρτη – Κυριακή 12:00 – 20:00), Βουκουρεστίου 40, Αθήνα, 1ος όροφος.

Έκθεση “Μυστήριο 29, Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο” στην Ελευσίνα

ΜΥΣΤΗΡΙΟ_29 Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο Yiorgis Yerolymbos

Η Έκθεση Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, το εμβληματικό έργο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης, μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με περισσότερους από 5000 επισκέπτες, έρχεται στην Ελευσίνα. Από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 έως 19 Φεβρουαρίου 2023 οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια σπάνια εξερεύνηση στα Μυστήρια και τη μοναδικότητά της, σε μια ξεχωριστή συνάντηση προσωπικής αφήγησης και συλλογικής μνήμης. Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα λάβουν χώρα την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 18:00.

Το Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. Φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών, καθώς κι ένα αφηγηματικό ντοκιμαντέρ ομιλούντων πορτρέτων σε μια σπάνια διαδρομή στη θεατή και αθέατη Ελευσίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version