Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Society Uncensored "Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;"

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – τα οποία πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς – δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ο Μέντα 88 υποδέχεται τα Χριστούγεννα με ένα εορταστικό Μέντα Live και τον Κώστα Μακεδόνα σε μια μοναδική εμφάνιση! Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 21.00, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα) και μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, ο αγαπημένος ερμηνευτής θα μας ταξιδέψει στις κορυφαίες στιγμές της 35χρονης καριέρας του! Ο Μέντα 88 διοργανώνει τα Μέντα Live ειδικά για τους ακροατές του, με ελεύθερη είσοδο!

Ο Κώστας Μακεδόνας promo material ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Society Uncensored “Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας;”

Στη δεύτερη φετινή ζωντανή συζήτηση του Society Uncensored, με τίτλο “Πώς απαντάμε στην κρίση της Δημοκρατίας”, άτομα που βίωσαν τη στοχοποίηση και τη βία, αλλά με τη δράση τους και τη στάση τους έδειξαν ότι μπορεί ο φόβος να γίνει δύναμη, μιλούν ανοιχτά για τις αυταρχικές αντιδραστικές ιδέες, τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα, τι σημαίνει ελευθερία και δημοκρατία σήμερα, πώς βιώνουμε την κρίση της δημοκρατίας. Οι θεατές γίνονται ενεργό μέρος της συζήτησης, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα παρουσιαστεί στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube.

Πόσο δημοκρατική κοινωνία είμαστε; Η δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά αφορά τον άνθρωπο και την κοινωνία, στηρίζεται πάνω σε έννοιες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο που τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα πληθαίνουν και οι εκφάνσεις της μισαλλοδοξίας πολλαπλασιάζονται, τίθενται καίρια ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας σήμερα και το πόσο ελεύθερα νομιμοποιείται να εκφράζεται ο φασισμός.

Όπως κι αν εκδηλώνεται η μισαλλοδοξία, δεν παύουν ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο σεξισμός και η τοξική αρρενωπότητα να αποτελούν όψεις του ίδιου φαινομένου. Μπορεί να οπλίζει το χέρι ομάδων ρατσιστικής βίας, να κινητοποιεί αυτόκλητους “τιμωρούς”, να αρθρώνεται σαν ακραία ρητορική μίσους. Μπορεί να γίνεται βίαιη μισαναπηρία και ξενοφοβία στον καταπέλτη ενός πλοίου ή να οδηγεί στους θανάτους έφηβων Ρομά από αστυνομικά πυρά.

Κι εμείς; Πώς απαντάμε σε αυτά τα φαινόμενα που υπονομεύουν την πραγματική δημοκρατία; Πώς λειτουργούν οι άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς; Πώς οι μάρτυρες τέτοιων εκφάνσεων της βίας και του μίσους κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά; Πώς παύουν να είναι αμέτοχοι παρατηρητές και γίνονται δρώντες παράγοντες;

Ομιλητές:

  • Μανώλης Αφολάνιο, μουσικός, περφόρμερ, μέλος του Anasa cultural center
  • Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος
  • Αναστασία Βαϊτσοπούλου, δημοσιογράφος
  • Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος, υπεύθυνος επιστημονικού έργου “Συμμαχίας των Φύλων”
  • Ιλιρίντα Μουσαράι, συντονίστρια του Αρχείου Αλβανικής Μετανάστευσης στα ΑΣΚΙ, υποψήφια διδακτόρισσα
  • Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
  • Συντονιστής: Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Διευθυντής “Σημείου για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς”
  • Επιμέλεια: Κωστής Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Κοσμάτος, Ιωάννα Μεϊτάνη, Γιώργος Νικολαΐδης, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος / Σε συνεργασία με το “Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς” και τη “Συμμαχία των Φίλων”.

Η προσέλευση του κοινού πραγματοποιείται έως και τις 18:45. Περισσότερα στο onassis.org.

Αφιέρωμα στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ στο Exile Room

Αυτόν τον μήνα το Exile Room πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον του Ιταλικού Ντοκιμαντέρ. Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τη δεκαετία του ’50 και τα μικρού μήκους κομψοτεχνήματα του auteur Vittorio De Seta μέχρι το πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Victoria Fiore, όμως το ταμπεραμέντο παραμένει αδιαμφισβήτητα ιταλικό και απόλυτα κινηματογραφικό.

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 21:00 η ταινία “Hide and Seek (2021)” σε σκηνοθεσία: Victoria Fiore / Διάρκεια: 85’. Ο 10χρονος Entoni ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του. Έτσι κάνουν όλοι στη γειτονιά, αλλά και στην ίδια του την οικογένεια, που μένει σε μια από τις πιο σκληροτράχηλες συνοικίες της Νάπολης. 

Το υπερστιλάτο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Victoria Fiore αλωνίζει μαζί του τα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία στιγμή: Θα καταφέρει το νεότερο μέλος της φαμίλιας να αποτινάξει από πάνω του την οικογενειακή κατάρα ή θα υποκύψει σε μια ζωή γεμάτη σκοτάδι;

Εκδήλωση “Μεγαλώνοντας με την Αλκη…”

Με αφορμή το “Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη 2023” και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της αγαπημένης συγγραφέα μικρών και μεγάλων, το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α στο Σύνταγμα, την εκδήλωση “Μεγαλώνοντας με την Άλκη…” Χαιρετισμό θα απευθύνει η κόρη της Άλκης Ζέη Ειρήνη Σεβαστίκογλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν, η φιλόλογος Ελένη Αντωνιάδου, πρώην Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα “Άλκη Ζέη: και η ζωή μυθιστόρημα”, η συγγραφέας, υποψήφια, μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της IBBY, για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024 Αγγελική Δαρλάση με θέμα “Ο δικός μου μικρός μεγάλος περίπατος με την Άλκη Ζέη” και η συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας Μαρία Στασινοπούλου με θέμα “Μια πολύτιμη φιλία”. Παρέμβαση από τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

Η εκδήλωση θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) εδώ.

Χαρτογραφώντας τον Πειραιά – Θέμα συζήτησης:  “Γαβριάδες. Οι απόκληροι του Πειραιά”

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Χαρτογραφώντας τον Πειραιά”, διοργανώνει συζήτηση με θέμα “Γαβριάδες. Οι απόκληροι του Πειραιά” με αφορμή την έκδοση του νέου ομότιτλου  ιστορικού  μυθιστορήματος  του  Πειραιώτη συγγραφέα και προέδρου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Στέφανου Μίλεση. Στην εκδήλωση θα προβληθούν φωτογραφίες προπολεμικής περιόδου από το προσωπικό αρχείο του Στέφανου Μίλεση με τα χαμίνια του λιμανιού.

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ Α’ ορόφου στις 19:00. Στη συζήτηση συμμετέχουν oι Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός, οθωμανολόγος και Δρ Ασπασία Αλιγιζάκη, αντιδήμαρχος Πειραιά αλλά και ο Στέφανος Μίλεσης με το βιβλίο του “Γαβριάδες. Οι απόκληροι του Πειραιά” (Εκδόσεις 24γράμματα). Συντονισμό συζήτησης και παρουσίαση ομιλητών: Γιάννης Σίμος, αρχιτέκτονας. Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου –  Γιώργος Γιαννακόπουλος, ηθοποιός. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα