Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς “Καρυοθραύστη”;

Γίνονται Χριστούγεννα χωρίς “Καρυοθραύστη”;
NataliaVoronova

Δυο «ζωντανές» παραστάσεις και μια σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση φέρνουν το δημοφιλές μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι στην γιορτινή πόλη.

Την σήμερον ημέραν, ο καρυοθραύστης ως φυσικό αντικείμενο έχει λίγο περιπέσει σε αφάνεια. Δεν τον ανασύρουμε πια τόσο συχνά… Παρεκτός και είναι πολύ ντιζαϊνάτος και σινιέ, οπότε μετράει αλλιώς. Από την άλλη, ο καρυοθραύστης, πάντα ως φυσικό αντικείμενο, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της γερμανικής παράδοσης περί Χριστουγέννων. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση το φυσικό αντικείμενο είναι χρωματισμένο έτσι ώστε να μοιάζει ανθρωπόμορφο, κι ακόμη περισσότερο με κλασικό στρατιωτάκι του 19ου αιώνα, ξερωγώ.

Στην Γερμανία, οι ξύλινες κούκλες-καρυοθραύστες κάνουν θραύση (δεν το απέφυγα) τα Χριστούγεννα διακοσμώντας από επίσημα τραπέζια μέχρι κήπους. Και, το κυριότερο, φέρνοντας καλή τύχη στο σπίτι και τρομάζοντας τα κακεντρεχή πνεύματα που λυμαίνονται τα τευτονικά Χριστούγεννα.

Πάνω σ’ αυτήν ακριβώς την φολκλορική διάσταση του καρυοθραύστη-κούκλα βασίζεται το πασίγνωστο μπαλέτο «Καρυοθραύστης», που παρουσίασε το 1892 ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Εξάλλου, ο μύθος που αφηγείται το έργο, μέσα από θεϊκή κίνηση και υπέροχη μουσική, βασίζεται στο παραμύθι του Γ ε ρ μ α ν ο ύ Ε.Τ.Α. Χόφμαν (1776-1822) «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών». Μέσα σε αυτό το γερμανότροπο πλαίσιο, εκτυλίσσεται και το στόρι του μπαλέτου, μια Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Αργεί ακόμα η Πρωτοχρονιά, προηγούνται τα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το να παρασταίνεται το εν λόγω αγαπητό και τέρμα χριστουγεννιάτικο μπαλέτο μέσα στις γιορτές είναι μια διαδεδομένη διεθνής πρακτική. Που την έχουμε κι εμείς εδώ και καιρό ενσωματώσει στο… εθιμοτυπικό μας. Ακολουθούν τρεις παραγωγές του «Καρυοθραύστη» που θα παρουσιαστούν στην Αθήνα τις μέρες των Χριστουγέννων. Η κάθε μια με την δική της ανάγνωση, και το δικό της ύφος (ισχύει παντού η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού/ νόσησης).

Παράσταση μπαλέτου, Εθνική Λυρική Σκηνή

Η λυρική και γεμάτη συναισθηματική δύναμη και θεατρικότητα μουσική του Τσαϊκόφσκι για τον «Καρυοθραύστη», ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του μπαλετικού ρεπερτορίου, γοητεύει διαχρονικά μέσα από την ρομαντική και… ονειροπαρμένη πρωτοχρονιάτικη ιστορία του. Αυτή η έξοχη σύνθεση έχει χορογραφηθεί από κορυφαίες μορφές του παγκόσμιου μπαλέτου. Από την αρχική χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ στα 1892, και τον Ζορζ Μπαλανσίν (1954), μέχρι τον Γιούρι Γκριγκαρόβιτς (1966), τον Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) ή τον Τζον Νόιμαγερ (1971).

Ο χορογράφος-σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος, διευθυντής μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναμετράται για δεύτερη φορά με το λαοφίλητο έργο του Τσαϊκόφσκι. Μόνο που μεταφέρει το μύθο σε ένα ολίγον δυστοπικό σήμερα, κάνοντας την πρωταγωνίστρια του «Καρυοθραύστη», Μαρί-Κλάρα, ένα λίγο περιθωριοποιημένο παιδί που φτιάχνει την δική του ονειρική πραγματικότητα μέσα στον μελλοθάνατο κόσμο που της κληροδότησαν οι μεγάλοι. Σημειώνει ο ίδιος για την ηρωίδα του: «Στην αγκαλιά του Καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Στη νέα εποχή, ο “Καρυοθραύστης του μπαλέτου της ΕΛΣ θα επιχειρήσει να αναδείξει την σκοτεινή αλλά και την φωτεινή, φαντασμαγορική πλευρά του γνωστού παραμυθιού.»

Συντελεστές και ερμηνευτές Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι | Χορογραφία, σκηνοθεσία, σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος | Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης | Κοστούμια: Deux Hommes | Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης | Διεύθυνση χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

A. SIMOPOULOS

Ερμηνεύουν οι Μαρία Κουσουνή / Βανέσα Κούρκουλου (Μητέρα Στάλμπαουμ), Στράτος Παπανούσης / Αντώνης Κορούτης (Δόκτωρ Στάλμπαουμ), Αιμιλία Γάσπαρη / Μάνια Καραβασίλη (Γιαγιά Στάλμπαουμ), Γιώργος Βαρβαριώτης / Μπλέντι Λατίφι (Παππούς Στάλμπαουμ), Στέλιος Κατωπόδης (Ντρόσελμαγερ), Έλενα Κέκκου / Ελευθερία Στάμου / Αριάδνη Φιλιππάκη (Μαρί-Κλάρα Στάλμπαουμ), Ελεάνα Ανδρεούδη / Χριστίνα Μακρίδου / Γιοβάνκα Ζάριτς (Πριγκίπισσα Πιρλιπάτ), Ντανίλο Ζέκα / Βαγγέλης Μπίκος / Γιώργος Χατζόπουλος (Πρίγκιπας), Μάνεξ Αλμπέρντι / Γιάννης Γκάντσιος (Καρυοθραύστης), Ίγκορ Σιάτζκο / Γιάννης Μητράκης (Βασιλιάς των Ποντικιών). Η Ορχήστρα, οι Α΄ Χορευτές, Σολίστ, Κορυφαίοι, το corps de ballet και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Συμμετέχουν σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ.

Πληροφορίες: Στις 17, 19, 24, 26 29, 31 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου 2022 στις 19:30 (Κυριακή 18:30), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ, 213-0885700). Εισιτήρια (εξαντλημένα για τις δυο πρώτες παραστάσεις, σπεύστε) 70, 55, 50, 42, 35, 30, 20 και 15€, μειωμένο 12€, περιορισμένης ορατότητας 10€.

Δορυφορική μετάδοση, Μέγαρο Μουσικής

NataliaVoronova

Παραμονή Χριστουγέννων. Η κούκλα-καρυοθραύστης της Κλάρας-Μαρίας, δώρο του νονού της Ντρόσσελμαγερ, μεταμορφώνεται σε έναν γοητευτικό πρίγκιπα που την οδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι στον παραμυθένιο κόσμο των ζαχαρωτών, των νεράιδων, των παιχνιδιών, της Βασίλισσας του Χιονιού… Ξαφνικά, όμως, μπροστά στην Κλάρα-Μαρία και στον Πρίγκιπα εμφανίζονται ο Βασιλιάς των Ποντικών και ο στρατός του με απειλητικές διαθέσεις… Το φαντασμαγορικό χριστουγεννιάτικο μπαλέτο που μέσα από την μοναδική μουσική του Τσαϊκόφσκι γοητεύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα το διεθνές κοινό, έρχεται στο Μέγαρο μέσα από μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση του απαράμιλλου
Μπαλέτου του Θεάτρου Μπαλσόι
της Μόσχας.

Στην κλασική χορογραφία του Γκριγκαρόβιτς και με τους πάντα αψεγάδιαστους πρωτοχορευτές και τα ιδανικά corps των Μπαλσόι, το κοινό –που θα δει την μαγνητοσκοπημένη παράσταση σε γιγαντοθόνη καθήμενο στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας– θα απολαύσει μια παραγωγή με μαγική σκηνογραφία και υψηλή αισθητική. Και φυσικά εξαιρετικό μπαλέτο. Η παράσταση προβάλλεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με τα Μπαλσόι και την Pathé Live, μια σύμπραξη που φέρνει δορυφορικές προβολές μοσχοβίτικων παραστάσεων ορχηστικής τέχνης σε δεκάδες χώρες στον κόσμο μέσα από το The Bolshoi Ballet Live from Moscow.

Συντελεστές και ερμηνευτές Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι | Χορογραφία, λιμπρέτο: Γιούρι Γκριγκαρόβιτς | Ερμηνεύουν οι Μαργκαρίτα Σράινερ (Κλάρα-Μαρία), ο Σεμιόν Τσουντίν (Πρίκγιπας/ Καρυοθραύστης), Ντενί Σαβάν (Ντρόσελμαγερ) και Αλιεξάντρ Βανταπετόφ. Μαζί τους το corps de ballet του Μπαλέτου Μπαλσόι.

Πληροφορίες: Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 17:00, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής (Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, 210-7282333). Εισιτήρια 15€ (μειωμένο 8€). Διάρκεια 135’ (χωρίς διάλειμμα). Πληροφορίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο εδώ.

Παράσταση μπαλέτου, Christmas Theater

ΡΗ

Ακούγεται κάπως μαξιμαλιστικό, «το κλασικό μπαλέτο των Χριστουγέννων έρχεται στο
Christmas Theater
», αλλά περί αυτού ακριβώς πρόκειται… Στον γνωστό χώρο στο Γαλάτσι έρχεται το Κλασικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης για δυο παραστάσεις του «Καρυοθραύστη», πιο-χριστουγεννιάτικες-πεθαίνεις. Ανήμερα Χριστουγέννων και στις 26, λοιπόν, οι έμπειροι λαμπεροί σολίστ των
Μπαλέτων Μαριίνσκι
και το corps de ballet θα ερμηνεύσουν το δίπρακτο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι στην χορογραφία Βασίλι Βαϊνόνεν (1901–1964), η οποία με την σειρά της βασίζεται στην κλασική βερσιόν του Μαριούς Πετιπά.

Η παραμυθένια ιστορία διαδραματίζεται Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η νεαρή Κλάρα-Μαρία αποκοιμιέται αγκαλιά με τον άρτι αποκτηθέντα (και ήδη σπασμένο…) κούκλο-καρυοθραύστη της. Και βλέπει όνειρο, ότι ζωντανεύει ο καρυοθραύστης και γίνεται πρίγκιπας, και τους κυνηγάνε στρατιώτες –μέχρι που ξυπνάει η Κλάρα-Μαρία και… ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς το κατά δύναμη. Κορυφαίοι χορευτές στις περιοδείες του Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης είναι η Οξάνα Μποντάρεβα, ο Γιεβγκένιι Ιβασένκο και ο Λεονίντ Σαραφανόφ, ενώ στις χριστουγεννιάτικες αθηναϊκές εμφανίσεις θα συμπράξουν οι σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Ουκρανίας Γιεβγκένιι Σβετλίτσα και Καρίνα Σατκόφσκαγια.
Πληροφορίες: Σαββατοκύριακο 25 και 26 Δεκεμβρίου στις 20:30 (Κυριακές και στις 16:00) στο Christmas Theater (Βεϊκου 137, Γαλάτσι, 211-7701700). Εισιτήρια 35, 30, 25, 20, 15 και 10€.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα