ΥΠΠΟ για πνευματικά δικαιώματα: Βιώσιμη λύση με σεβασμό στους δημιουργούς

ΥΠΠΟ για πνευματικά δικαιώματα: Βιώσιμη λύση με σεβασμό στους δημιουργούς
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

Το υπουργείο Πολιτισμού τοποθετήθηκε στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση με απόλυτη διαφάνεια

Λύση βασισμένη στη νομιμότητα, τους κανόνες και το βιώσιμο πλάνο προκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα, το Υπουργείο Πολιτισμού αφού έκανε μια αναδρομή των μέχρι τώρα βημάτων ξεκαθαρίζει ότι κάνει και θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς διαφάνειας, που θα εξασφαλίζει το μέλλον των καλλιτεχνών.

 Συγκεκριμένα τονίζει ότι “οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση”.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις.

Το Υπουργείο απαντά και στα περί καθυστερήσεων ή μη ξεκάθαρης τοποθέτησης για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι “στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, έχει μείνει πιστό στα βήματα που τέθηκαν από κοινού με τους δημιουργούς. Ειδικότερα:

*Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.

*Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης.

Οι αναφορές του Υπουργείου Πολιτισμού στο ζήτημα της βιωσιμότητας, είναι κρίσιμη, καθώς οι καλλιτέχνες έχουν βιώσει τι σημαίνει να μην υπάρχει πλάνο, διαφάνεια και χρηματοδότησει και έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από ιστορίες κακοδιαχείρισης ή πρόχειρης αντιμετώπισης μιας πολύ σημαντικής υπόθεσης.

Έχει τέλος σημασία, η δέσμευση του υπουργείου για την προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, αλλά και η επεξεργασία σειράς μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα