“Ίριδα Visions” με ελεύθερη είσοδο: Ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει ξανά με τέχνη την Ίριδα

“Ίριδα Visions” με ελεύθερη είσοδο: Ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει ξανά με τέχνη την Ίριδα
Pixabay

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών “έστησε” μία πολύμηνη διοργάνωση με κινηματογραφικές προβολές, masterclasses, εκθέσεις και ελεύθερη είσοδο.

Από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι και σήμερα, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) έχει μία αξιόλογη δράση, που έχει οδηγήσει στη δημιουργία και συντήρηση μιας κοινότητας ανήσυχης και δεκτικής γύρω από τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Με σταθερό σημείο συνάντησής του την Ίριδα, τώρα ο κινηματογραφικός, ο φωτογραφικός και ο θεατρικός τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν το “Ίριδα Visions”, ένα φεστιβάλ με πολυάριθμες καλλιτεχνικές δράσεις που ξεκινούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος είναι να παραμείνει η Ίριδα ως σημείο αναφοράς τόσο για τη φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.

Αφορμή για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ υπήρξε, αρχικά, η επαναφορά του προγράμματος του Ομίλου σε πλαίσιο κανονικότητας, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Ένας ακόμα λόγος, αφορά στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 296 καταργεί τις Πανεπιστημιακές Λέσχες ως Νομικά Πρόσωπα και η Φοιτητική Μέριμνα θα περάσει έτσι στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οτιδήποτε δεν κρίνεται χρήσιμο για τη βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, όπως ο πολιτισμός, να μπει σε δεύτερη μοίρα.

Με την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του “Ίριδα Visions” και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ξεκάθαρα πως η Πανεπιστημιακή Λέσχη θα συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί χώρο γνώσης, δημιουργίας και συνάντησης των φοιτητών.

Τι περιλαμβάνει το Ίριδα Visions

Ίριδα Visions Η αφίσα του φεστιβάλ τέχνης

Το πρόγραμμα του “Ίριδα Visions” περιλαμβάνει και προβολές γνωστών ταινιών, με την παρουσία των δημιουργών τους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων.

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ομίλου. Πρόκειται για τα κτίρια της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο “Ίρις”, και το κτίριο “ Κωστής Παλαμάς” στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας. Όλοι οι συμμετέχοντες εμπλέκονται αφιλοκερδώς και κάποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και εκτός των χώρων της Πανεπιστημιακής Λέσχης.

Για παράδειγμα, ο φωτογραφικός τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α., στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει έκθεση έργων, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γαλατσίου Το καμίνι. Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των μελών και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 26 Νοέμβρη.

Ένα μεγάλο μέρος του φεστιβάλ αποτελούν οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών γνωστών και διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, που θα γίνουν με την παρουσία τους.

Οι προβολές ταινιών

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ ξεκινά με μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Παρουσιάζεται σε επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm η ταινία “Ο Βασιλιάς” του Νίκου Γραμματικού, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια από την πρεμιέρα της. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Midnight Express. Παρόντες θα είναι συντελεστές της ταινίας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Midnight Express και κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η Ζακλίν Λέντζου θα δώσει το παρόν στην προβολή της ταινίας της “Σελήνη, 66 ερωτήσεις”.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Μαχαιροβγάλτης”, παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Ρομ”, παρουσία του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το “Paola Team Documentaries” και την Πάολα Ρεβενιώτη για την προβολή της ταινίας “Καλιαρντά”.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Ιστορία 52”, παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Από την Άκρη της Πόλης”, παρουσία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία “Ο Γιος της Σοφίας”, παρουσία της Ελίνας Ψύκου.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, “They Glow in the Dark”, παρουσία του σκηνοθέτη.

Ένα πολύ ιδιαίτερο σκέλος του φεστιβάλ, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Πολιτιστικού Ομίλου, θα είναι τα masterclasses και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από γνωστούς καλλιτέχνες και τεχνικούς του κινηματογράφου και θα αφορούν μια γκάμα θεματικών.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Ένρι Τσανάι, φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, θα παρουσιάσει το έργο του στην Ίριδα.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass του Ραφαέλ Ραμίρες Πούπο με τίτλο «Pabellón de Melancólicos». Ο Ραφαέλ Ραμίρες Πούπο είναι κινηματογραφιστής και καθηγητής στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κούβας EICTV. Την προηγούμενη Κυριακή στις 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί στην Ίριδα η μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο «Las campañas de invierno».

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους «Καουμπόης» των Γιάννη Χαριτίδη και Θάνου Τοκάκη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη.

Δείτε όλα τα events στο iridavisions.gr/events.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα