Julie Desprairies: Η κορυφαία χορογράφος μιλά στο NEWS 24/7 για “Ένα Άλλο Μυστήριο”

Julie Desprairies: Η κορυφαία χορογράφος μιλά στο NEWS 24/7 για “Ένα Άλλο Μυστήριο”
Η Julie Desprairies Παντελής Λαδάς

Η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies επιστρέφει στην Ελευσίνα και δημιουργεί έναν χορογραφικό περίπατο δυο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας. Τι είπε στο NEWS 24/7.

Η σπουδαία Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies δημιουργεί στο πλαίσιο της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης -στις 13 και 14 Νοεμβρίου- έναν χορογραφικό περίπατο με τίτλο “Ένα Άλλο Μυστήριο” (Un Autre Mystère) με τη συμμετοχή πέντε Ελλήνων και Γάλλων χορευτών, καθώς και κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας σε σύλληψη και χορογραφία δική της.

Μαζί με την ομάδα της και έχοντας έρθει σε επαφή με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, στο πλαίσιο δυο καλλιτεχνικών residencies στην Ελευσίνα, επιστρέφουν σε αυτήν και συνθέτουν, με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών της συλλόγων, “Ένα Άλλο Μυστήριο”, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό της πλούτο μέχρι και σήμερα. Ένα in-situ έργο στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις, σε μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή.

Μαζί με την ομάδα της και έχοντας έρθει σε επαφή με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης, στο πλαίσιο δυο καλλιτεχνικών residencies στην Ελευσίνα, επιστρέφουν σε αυτήν και συνθέτουν, με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών της συλλόγων, "Ένα Άλλο Μυστήριο". Παντελής Λαδάς


Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η Julie Desprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Με εξειδίκευση στη δημιουργία παραστάσεων από τους κατοίκους για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, τα έργα της Γαλλίδας χορογράφου διακρίνονται από μια θεμελιώδη ιδέα: η πόλη είναι η σκηνή της και οι κάτοικοι οι ερμηνευτές.

Η ίδια αναφέρει στο NEWS 24/7 για το έργο “Ένα Άλλο Μυστήριο”: “Θα δημιουργήσουμε in situ έναν χορογραφικό περίπατο σε δύο χιλιόμετρα από τις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν την πόλη από ανατολή προς δύση. Η Ελευσίνα είναι γνωστή για τους μύθους, τα μυστήρια και την αρχαία λατρεία αφιερωμένη στη θεά της γεωργίας, Δήμητρα, και στην κόρη της, Περσεφόνη. Στην αρχαιότητα υπήρχαν τα Μικρά και τα Μεγαλύτερα Μυστήρια, οπότε για την ΠΠΕ 2023, μαζί με τη συμμετοχή των πολιτών της Ελευσίνας, συνθέτουμε το Un Autre mystère (Ένα άλλο μυστήριο στα αγγλικά) που θα συγκεντρώσει Ελευσίνιους από κάθε ηλικία και καταγωγή. Η ιερή διαδρομή θα είναι η διαδρομή των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρόμων. Το μάθημα θα βασίζεται σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, όχι για τον εορτασμό μιας θεάς, αλλά για να τιμήσουν τους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας.

Και προσθέτει για τη συνεργασία της με το Eleusis 2023: “Η πανδημία Covid19 καθυστέρησε το έργο, αλλά καταφέραμε να συνεργαστούμε με πολλούς συλλόγους κατοίκων της Ελευσίνας. Συμμετέχουν κοντά στα 100 άτομα και έξι χορευτές από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Θα παίξουν και θα χορέψουν όλοι μαζί. Η ομάδα της Ελευσίνα 2023 μας εμπιστεύθηκε και μας άφησε να δουλέψουμε το 2020 και το 2021 με πολλούς διαφορετικούς φορείς, σε πολλά και διαφορετικά σημεία της πόλης”.

Ένα in-situ έργο στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις, σε μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή. Παντελής Λαδάς

Τι σας γοητεύει στην πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της;

Η Ελευσίνα είναι μια πόλη του χορού και των χορευτών, συναντήσαμε τόσα πολλά ταλέντα και παθιασμένους άνδρες και γυναίκες κατά τη διάρκεια των residencies. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κοινότητες να συναντηθούν, μαγειρέψαμε μαζί και περνούσαμε χρόνο παρακολουθώντας τους χορούς τους. Μας είπαν, επίσης, πολλά για τις παραδοσιακές τους φορεσιές και συνταγές. Επίσης, η Ελευσίνα είναι μια ζωντανή και ποικιλόμορφη πόλη που συνδυάζει σύνθετους βιομηχανικούς χώρους, φυσικές ομορφιές και ανθρώπινους πόρους. Με αυτή τη δημιουργία θέλω να διερευνήσω τη θέση του σύγχρονου χορού στη βοτανική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τι ενισχύει τη δημιουργικότητά σας;

Δημιουργώ χορογραφικά έργα με βάση τη συνάφεια. Με βάση μια λεπτομερή μελέτη των τοποθεσιών, δημιουργώ αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «εφαρμοσμένο χορό» που συχνά περιλαμβάνει τους κατοίκους των τόπων και αυτούς που τους χρησιμοποιούν. Οι δημιουργίες παραστατικής τέχνης που κάνω είναι ποικίλης κλίμακας, για ένα κτίριο, μια γειτονιά, μια πόλη, ένα τοπίο. Μου αρέσει να συναντώ ανθρώπους, να μοιράζομαι και να δουλεύω με πολλούς διαφορετικούς τύπους συμμετεχόντων (όχι μόνο με χορευτές ή ερασιτέχνες χορευτές). Μαθαίνω από αυτούς πολλά. Στόχος μου είναι να προσπαθώ πάντα να απαντώ σε αυτό το ερώτημα: πώς μπορώ να δημιουργήσω έναν χορό κάνοντας ορατή την «κίνηση των τόπων».

Τι θέλετε να επικοινωνήσετε με αυτή την παράσταση;

Θέλω να δείξω κρυμμένα μέρη, κρυμμένα ταλέντα και τον κρυμμένο θησαυρό της πόλης. Επίσης, θέλω να δω τα παλιά μέρη με διαφορετικό τρόπο, σε μια περίοδο που η πόλη αλλάζει. Τι θα γινόταν αν η χορογραφική τέχνη είχε λειτουργία σχεδιασμού; Τι θα γινόταν αν ένα καλλιτεχνικό έργο άνοιγε αστικές προοπτικές; Τι θα γινόταν αν η διαβούλευση των πολιτών γινόταν μέσω του χορού;

Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)/Σύλληψη – Χορογραφία: Julie Desprairies/Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué/Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα/Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη/Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting/Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης/Συντονισμός Συμμετεχόντων – Mentor: Γιάννης Παππάς/Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie – Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)/Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη/Με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Παραγωγή: Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της Compagnie des Prairies – Julie Desprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.

Πληροφορίες: Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00 και στις 16.00./Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας/Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος/Χάρτης της διαδρομής εδώ/Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά/Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα/Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ/Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40 άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατότητα θέασης για όλους. Ο αριθμός ενδέχεται να μεταβληθεί βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η είσοδος του κοινού πραγματοποιείται αποκλειστικά με:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ (ενεργοποιείται 14 ημέρες μετά τη β’ δόση εμβολίου ή 14 ημέρες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο)/Πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες)/Αρνητικό PCR test (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών) πριν την εκδήλωση./Μόνο οι επισκέπτες κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέρχονται με self-test (24 ωρών), με υπογεγραμμένη από γονέα και πρωτοκολλημένη δήλωση μέσω του self- testing.gov.gr. /Δεν γίνονται δεκτές χειρόγραφες βεβαιώσεις. /Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα