Λίνα Μενδώνη: “Το πολιτιστικό αγαθό να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος”

Λίνα Μενδώνη: “Το πολιτιστικό αγαθό να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος”
Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε: "Η δυναμική του πολιτισμού είναι η ίδια σε όλη την Ελλάδα, άρα και σε όλη την περιφέρεια. Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν".

«Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν. Το πολιτιστικό αγαθό να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά την ευρεία σύσκεψη στην οποία προήδρευσε, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Τα κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν η κατάσταση των έργων που βρίσκονται σε στασιμότητα ή σε εξέλιξη, σε όλα τα νησιά του Ιονίου και η απορρόφηση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ, αλλά και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Η υπουργός Πολιτισμού, μετά το τέλος της σύσκεψης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά γόνιμη» τη συνεργασία που είχε με τους συμμετέχοντες, ενώ δήλωσε ότι «ετέθησαν όλα τα θέματα με διεξοδικό τρόπο».

«Σε πολλά έργα έχουμε μια χρονική υστέρηση. Ο στόχος μας είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να επισπευστεί το ποσοστό της απορροφητικότητας των προγραμμάτων, στον βαθμό που μας αναλογεί, ώστε η ΠΙΝ να διεκδικήσει περισσότερους πόρους. Βάλαμε προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα τηρηθούν» επεσήμανε η κ. Μενδώνη.

«Το σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι καταλήξαμε σε ένα κατάλογο έργων τα οποία τρέχουν και θα επιταχυνθούν για να είναι πιο άμεσα και απτά τα αποτελέσματά τους με την ολοκλήρωσή τους. Δημιουργήθηκε ένας δεύτερος κατάλογος έργων, για τα οποία υπάρχει η απαραίτητη ωριμότητα, προκειμένου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να μπορέσουν να υποβληθούν προς ένταξη και να εγκριθούν, ενώ δημιουργήθηκε ένας ακόμη, τρίτος, κατάλογος έργων, τα οποία χρίζουν κάποιας ωριμότητας, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί η ΠΙΝ τη χρονική διάρκεια της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020. Αυτά τα έργα και στα τρία επίπεδα, αφορούν το σύνολο των νησιών. Έγινε ισόρροπη κατανομή στα νησιά ανάλογα με την ωριμότητα και την ποιότητα των έργων» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

«Η δυναμική του πολιτισμού είναι η ίδια σε όλη την Ελλάδα, άρα και σε όλη την περιφέρεια. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι μία τουριστική περιοχή. Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν. Το πολιτιστικό αγαθό να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, άρα και στην οικονομία του κάθε επιμέρους νησιού» είπε η κ. Μενδώνη.

Αναφερόμενη στη συντήρηση του Αχιλλείου και στον ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο μνημείο, διασαφήνισε ότι το υπουργείο έχει αρμοδιότητα μόνο για την διεκπεραίωση δύο υποέργων, από τον συνολικό προϋπολογισμό της ανακαίνισης του μνημείου, ενώ αρμόδια για την διεκπεραίωση του έργου είναι η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου.

Όπως εξήγησε, στο σύνολο του προϋπολογισμού των περίπου 12 εκατ. ευρώ, τα 3 εκατ. αφορούν το υπουργείο, ως προς την διαχείρισή τους και αφορούν τα υποέργα της συντήρησης και της μουσειολογικής έκθεσης.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να περιέλθει στην αρμοδιότητα του υπουργείου το Αχίλλειο, ως πολιτιστικό αγαθό, διευκρινίζοντας ότι είναι διαφορετικό, «το ποιος θα εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ».

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συνάντηση εργασίας με την υπουργό «μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο συνεργασίας».

«Αναδείξαμε πως οι στόχοι μας είναι κοινοί. Πως οι μηχανισμοί μας βρίσκονται σε κοινό δρόμο και ο άμεσος διάλογος, σε κάθε τόπο, μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης μπορούν να προχωρήσουν και το ΕΣΠΑ, αλλά και τις υπηρεσίες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να γίνουν έργα αποτελεσματικά για τη “λάμψη” της κάθε περιοχής, την ανάδειξη της κληρονομιάς, την αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας και εν γένει την αναπτυξιακή της τροχιά» σημείωσε η περιφερειάρχης.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, οι προϊστάμενοι των Εφοριών των Ιονίων νήσων, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και η ειδική σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας του Πολιτικού Γραφείου της υπουργού, ‘Αννα Παναγιωταρέα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ αυτή την ώρα προεδρεύει σε σύσκεψη με τις διοικήσεις των Φιλαρμονικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Παλαιάς Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.

Αύριο, η υπουργός Πολιτισμού θα συναντηθεί με την δήμαρχο Κερκυραίων & Διαποντίων νήσων, Μερόπη Υδραίου και με τους δημάρχους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Γιώργο Μαχειμάρη και Κώστα Λέσση, αντίστοιχα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Mon Repo, το θέατρο Φοίνικα, την Αγία Αικατερίνη, το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και το κωδωνοστάσιο της Ερειπωμένης Μονής Ευαγγελίστριας Annunziata.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα