Μάρθα Καραγιάννη: Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία 16 ετών

Μάρθα Καραγιάννη: Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία 16 ετών
Η Μάρθα Καραγιάννη στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία "Η Άγνωστος" ΑΡΧΕΙΟ FINOS FILM

Η Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία 16 ετών έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην θρυλική ταινία της Φίνος Φιλμ "Η άγνωστος". 

Μεγάλη θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- κόσμο, η είδηση του θανάτου της Μάρθας Καραγιάννη σε ηλικία 82 ετών το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ του ελληνικού κινηματογράφου με το ντεμπούτο της να γίνεται σε ηλικία μόλις 16 ετών στην ταινία της Φίνος Φιλμς, “Η άγνωστος” (1956), σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη Φουξ και τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Όπως είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λούπασης μέσω ανάρτησής του στο Instagram το 2020 “Μια συμμετοχή της σε παράσταση του σχολείου την οποία οργανώνει ο θεατράνθρωπος Θανάσης Τράγκας, είναι η αφορμή για να την δει ο γνωστός σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος και να της προτείνει δοκιμαστικό για την συγκεκριμένη ταινία. Εκεί με δέος θα εμφανιστεί δίπλα σε “μεγαθήρια” της υποκριτικής όπως η μεγάλη Κυβέλη, Γιώργος Παππάς, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ελένη Ζαφειρίου και το κιν/φικο της είδωλο Αλέκο Αλεξανδράκη. Τον ηθοποιό που θα λατρέψει από τα μαθητικά της χρόνια και θα παρακολουθεί όλες τις παραστάσεις του ράβοντας καινούργια φορέματα κάθε φορά ειδικά για τις πρεμιέρες του”.

Στο ασπρόμαυρο αυτό κοινωνικό δράμα μια γυναίκα της καλής κοινωνίας εγκαταλείπει το σύζυγό της για το νεαρό εραστή της. Μαθαίνοντας πως το παιδί της είναι βαριά άρρωστο επιστρέφει, αλλά ο άντρας της την διώχνει. Απελπισμένη, φεύγει στην Αμερική όπου για 20 χρόνια εκπορνεύεται. Γυρνάει στην Ελλάδα, μαζί με τον εραστή της, που αμέσως ξεκινάει δουλειές με τον υπόκοσμο. Ο εραστής μαθαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο ποσό, που είναι κληροδότημα “στο όνομά της” και ο πρώην σύζυγός της το διατηρεί άθικτο.

Θέλοντας να βάλει χέρι σε αυτά τα λεφτά, ο απατεώνας εραστής καταστρώνει τα σχέδιά του. Σκέφτεται να πάει να πει στον σύζυγό της και στον γιο της την αλήθεια και να εκβιάσει τις καταστάσεις προς όφελός του. Όμως η γυναίκα δεν θέλει για τίποτα στον κόσμο να μάθει ο γιος της την ύπαρξή της και το παρελθόν της. Στην προσπάθεια να σταματήσει τον εραστή της να μην προδώσει την ταυτότητά της, τον σκοτώνει. Φυλακίζεται και περιμένει τη δίκη της.

Στο μεταξύ, ο γιος της έχει σπουδάσει νομική και μόλις πήρε το πτυχίο του. Σαν νέος δικηγόρος η πρώτη υπόθεση που του αναθέτουν είναι η υπεράσπιση της άγνωστης γυναίκας που κατηγορείται για φόνο. Χωρίς να ξέρει ότι είναι η μητέρα του, κάνει ό,τι είναι δυνατόν και καταφέρνει να αθωώσει τη μητέρα του. Η γυναίκα θα επιστρέψει στο σπίτι της, κοντά στον γιο της και τον πρώην σύζυγό της, που θα την συγχωρέσει. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, μάνα και γιος θα ενωθούν ξανά, και αφού λυτρωθούν, η γυναίκα θα πεθάνει αμέσως μετά από καρδιά.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Μαρτίου 1956 κόβοντας 111.065 εισιτήρια, γεγονός που την έφερε στην 3η θέση ανάμεσα σε 24 ταινίες της ίδιας σεζόν

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα