MDFF: Το φεστιβάλ που παντρεύει κινηματογράφο με το design

MDFF: Το φεστιβάλ που παντρεύει κινηματογράφο με το design

Το MDFF Greece & Cyprus εξερευνά και εξηγεί τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης βασικών θεμάτων όπως η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιμότητα, η Τεχνητή νοημοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία πρωταγωνιστών του ιταλικού design, η Γαστρονομία, η Μόδα και η Τέχνη.

Το Milano Design Film Festival γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Μια τετραήμερη διοργάνωση – της οποίας προηγείται μια λαμπρή έναρξη στην Triennale di Milano και στη συνέχεια εγκαινιάζεται στο Anteo Palazzo del Cinema – η οποία συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, ύφη και avant-garde κινήματα και εξετάζει μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, στοχεύει στην εδραίωση ενός ετήσιου ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στην Αθήνα, διευρύνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF μέσα από μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ADVERTISING

Το MDFF Greece & Cyprus εξερευνά και εξηγεί τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης βασικών θεμάτων όπως η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιμότητα, η Τεχνητή νοημοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία πρωταγωνιστών του ιταλικού design, η Γαστρονομία, η Μόδα και η Τέχνη, καθώς και η Τέχνη της σκέψης. Ένα φεστιβάλ που διερευνά την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του και παρουσιάζει μια πληθώρα οπτικών και εγχειρημάτων, ενώ εξηγεί τι σημαίνει να προβάλλουμε τη ζωή μας, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακρινό μέλλον.

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020, με τίτλο Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας. Περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών, καθώς και διάφορες ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζουν ένα καινοτόμο σύστημα πολιτιστικής επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών που αναπτύσσεται χάρη στην πολυφωνία του Design.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η ξεχωριστή επιμελητική προσέγγιση του MDFF, που συνίσταται σε μια εις βάθος θεματική ανάλυση και στο ανεξάρτητο βλέμμα ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία –μια συνταγή που μέχρι πρότινος συναντούσαμε αποκλειστικά στη μιλανέζικη εκδήλωση– έρχεται και στην Ελλάδα. Το MDFF Athens 2020 παρουσιάζει ένα όνομα υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριου σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο, Michael Anastassiades.

MDFF: Το φεστιβάλ που παντρεύει κινηματογράφο με το design

Ο Michael Anastassiades θα συμβάλει με την αυθεντική του ματιά και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, καθώς θα επιλέξει και θα παρουσιάσει εννιά ταινίες και θα επιμεληθεί μια σειρά ομιλιών που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή, με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο».

Πότε;

Η πρώτη έκδοση του MDFF Athens θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020. Το design καταφθάνει μαζί με τον κινηματογράφο στην Αθήνα, για να προσφέρει στην πόλη κάτι πρωτοποριακό, μέσα από μια διοργάνωση πλούσια σε πρεμιέρες, αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, συναντήσεις και συζητήσεις.

Που;

Πέμπτη 19 Μαρτίου

Βραδιά έναρξης στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), η οποία περιλαμβάνει προβολή ταινίας, ομιλίες από ξεχωριστούς καλεσμένους και ελαφρύ δείπνο.

Παρασκευή 20 Μαρτίου – Κυριακή 22 Μαρτίου

Έναρξη του επίσημου προγράμματος για το κοινό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

(Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136), με προβολές ταινιών και

εμφανίσεις καλεσμένων, ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια.

MDFF: Το φεστιβάλ που παντρεύει κινηματογράφο με το design

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ MDFF GREECE – ATHENS 2020

Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας

Το MDFF Athens 2020 φέρει τον τίτλο (τίτλο –και όχι θέμα–, καθώς το Φεστιβάλ εξερευνά διάφορα θέματα και ιδέες) «Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας».

Το Φως δεν αποκαλύπτεται απλώς με την κυριολεκτική, συμβατική του έννοια, αλλά ανάγεται σε παγκόσμιο και θεμελιώδες σύμβολο σημαντικών (αισθητικά και ηθικά) αξιών και δραστηριοτήτων. Στο σταυροδρόμι παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, το Φως προβάλλει ως μια γλώσσα ανάμεσα στις γλώσσες της ψηφιακής εποχής: το Φως ως συνειδητοποίηση της απόλυτης πραγματικότητας· το Φως ως αντίληψη της συγχρονικότητας· το Φως ως ένας κόσμος μορφών που σχηματίζουν τον ίδιο τον κόσμο· το Φως ως η ομορφιά που έχει ανάγκη το σκοτάδι για να αναδειχθεί· το Φως ως οι ρίζες μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά· το Φως ως «αρχείο» γεγονότων και προσωπικοτήτων, προσπαθειών και ελπίδων, τεχνολογικών και δημιουργικών επαναστάσεων, αλλαγών ύφους και τρόπου ζωής· το Φως ως πηγή οπτικών αναφορών μιας σειράς γεγονότων και μεταμορφώσεων η οποία οδηγεί στο παρόν μας· το Φως ως πυξίδα που μας βοηθά να πλεύσουμε στα ορμητικά κύματα για να φτάσουμε στο μέλλον· το Φως ως στυλοβάτης του πολιτισμού, ως διαμεσολαβητής μεταξύ της ψηφιακής μας πραγματικότητας και των συναισθηματικών και πρακτικών εργαλείων που απαιτούνται ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν· το Φως ως σύμβολο των καλών προθέσεων που εκφράζουμε αβίαστα και των οποίων συναντάμε τα αποτελέσματα στο μέλλον· το Φως ως αναβίωση και νέα αρχή – το Φως ως Μέλλον.

MDFF: Το φεστιβάλ που παντρεύει κινηματογράφο με το design

Ακριβώς όπως οι μεταβολές στα επίπεδα και στη διάρκεια του Φωτός σηματοδοτούν το πέρασμα των εποχών, έτσι και η μεταβαλλόμενη φύση της συγχρονικότητάς μας αποκαλύπτει κοινωνικά, πολιτικά, αστικά και φυσικά φάσματα πέρα από τις τεχνολογικές, επιστημονικές και σχεσιακές καινοτομίες. Ο τίτλος «Φως: προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας» είναι εμπνευσμένος από τη θεματική δομή της έβδομης έκδοσης του MDFF 2019 –με τίτλο «Προσοχή στο κενό»–(Mind the Gap) και ανοίγει ένας κυριολεκτικό, υλικό χώρο, αλλά και έναν νοητικό χώρο, σύμβολο του χρόνου της μετάβασης, της αλλαγής και της έρευνας που βιώνουμε σήμερα. Νέα υλικά, νέες τεχνολογίες, νέες μέθοδοι εργασίας, νέες τεχνικές, νέα επαγγέλματα και νέες αισθητικές αξίες. Νέα οικονομικά μοντέλα, νέα ψηφιακά εργαλεία, νέοι τρόποι επικοινωνίας, νέες διαδικασίες και δίκτυα παραγωγής. Νέες αστικές συνθήκες, νέα κοινωνικά περιβάλλοντα, νέοι όροι, νέες μορφές, νέοι τρόποι δόμησης της αειφορίας, νέες σχεσιακές και κοινωνικές δεξιότητες, είναι μερικά από τα πολλά αποτελέσματα της ψηφιακής επανάστασης στα οποία πρέπει να μάθουμε πώς να ανταποκρινόμαστε, πώς να τα κατανοούμε, να τα χειριζόμαστε και να τα ανεχόμαστε. Η ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή μας απαιτεί ταχέως μεταβαλλόμενες στρατηγικές διαβίωσης.

Το MDFF Greece – Athens 2020, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 20 ταινίες, καλεί το κοινό να αναλογιστεί πώς εμείς οι άνθρωποι επικοινωνούμε μεταξύ μας – με τις πόλεις μας, με τον κόσμο γενικά και εν τέλει με τον εαυτό μας. Εξετάζει τη σχέση μεταξύ σχεδίου και καινοτομίας, μνήμης και μέλλοντος, ομοιοτήτων και διαφορών, στοιχείων που μας καλούν να γραπωθούμε από την πραγματικότητα, να κατεβάσουμε ταχύτητα και να δώσουμε σημασία στο πώς το σήμερα παρουσιάζεται σ’ εμάς.

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ MDFF GREECE – ATHENS 2020: Michael Anastassiades

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η ξεχωριστή επιμελητική προσέγγιση του MDFF, σύμφωνα με την οποία το ανεξάρτητο βλέμμα ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία προσφέρει μια εις βάθος θεματική ανάλυση (μια συνταγή που μέχρι πρότινος συναντούσαμε αποκλειστικά στη μιλανέζικη εκδήλωση) έρχεται και σε μια άλλη χώρα. Στο πλαίσιο του MDFF Athens 2020, θα παραστεί ο διεθνώς καταξιωμένος και βραβευμένος Κύπριου σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο, Michael Anastassiades, ένα όνομα υψηλού κύρους στον τομέα του design.

Ο Michael Anastassiades θα συμβάλει με την αυθεντική του ματιά και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο φετινό πρόγραμμα, καθώς θα επιλέξει και θα παρουσιάσει εννιά ταινίες (δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, πέντε πειραματικές μικρού μήκους ταινίες καλλιτεχνών, μια μικρού μήκους ταινία ενός συγγραφέα-κινηματογραφιστή κι ένα ντοκιμαντέρ) και θα επιμεληθεί μια σειρά ομιλιών που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του Καλεσμένου επιμελητή, με τίτλο «Το μήνυμα του Αρεσίμπο».« Το μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε με κατεύθυνση το διάστημα. Η μετάδοση αφορούσε ένα απλό οπτικό μήνυμα, το παραδόθηκε σε δυνητικούς συμπαντικούς συντρόφους στο σφαιρωτό σμήνος Μ13. Στάλθηκε σχεδόν χωρίς καμία πιθανότητα να λάβει απάντηση. Ως σχεδιαστής, ο Michael Anastassiades έχει τον ίδιο προβληματισμό όταν απελευθερώνει ένα αντικείμενο στον κατοικημένο χώρο. Τι υποδοχής θα τύχει και πώς θα μεταδοθεί; Με ποιους όρους θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά και ποιο είναι το νόημά του; Η επιλογή ταινιών στο πλαίσιο που ορίζει ο τιτλος «Το μήνυμα του Αρεσίμπο» αποτελεί μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της αφηρημένης έννοιας των πραγμάτων που ταξιδεύουν στον χρόνο και στο μέλλον. Βασίζεται σε καλλιτέχνες που επιχειρούν να απαθανατίσουν και να κατασκευάσουν ένα ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας χρησιμοποιώντας αρχεία, θραύσματα, στρώσεις, αντικείμενα, πραγματικά και φανταστικά διαστήματα, έγγραφα, αφηρημένες ιδέες και την αρχαιολογία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σινεμά, Αρχιτεκτονική
SHARE:

24Media Network