Μίκης Θεοδωράκης: Το θρυλικό συρτάκι με τον Άντονι Κουίν στο Μόναχο το 1995

Μίκης Θεοδωράκης: Το θρυλικό συρτάκι με τον Άντονι Κουίν στο Μόναχο το 1995

Μια μοναδική συνάντηση που άφησε ιστορία. Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Άντονι Κουίν χόρεψαν μαζί το συρτάκι του "Ζορμπά" στη σκηνή της συναυλίας του συνθέτη.

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο πολιτισμός, αφού έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Στις 29 Ιουλίου του 1995, στην πλατεία Koenigsplatz στο Μόναχο της Γερμανίας, έγινε μια μεγάλη συναυλία που άφησε ιστορία.

ADVERTISING

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε στη σκηνή τον σπουδαίο ηθοποιό Άντονι Κουίν, ο οποίος ενσάρκωσε με τεράστια επιτυχία τον θρυλικό "Ζορμπά", στην ταινία

Οι δυο τους είχαν γνωριστεί μόλις πριν μερικές μέρες σε μια εκδήλωση στο Μόναχο, και ο Μίκης Θεοδωράκης τον προσκάλεσε να παραστεί, αλλά και να χορέψει, στην συναυλία του.

Ο Άντονι Κουίν αποδέχτηκε την πρόσκληση και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό ανέβηκε πάνω στη σκηνή, για να χορέψει το θρυλικό συρτάκι του "Ζορμπά", ενώ κάλεσε τον συνθέτη να τον ακολουθήσει στον χορό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, "παρασυρόμενος" από τους ήχους του "Ζορμπά", κατέβηκε από το βάθρο από όπου διηύθυνε την ορχήστρα, πήρε το χέρι του Άντονι Κουίν και χόρεψε μαζί του.

Μαζί αναβίωσαν τις μυθικές σκηνές της διάσημης και βραβευμένης ταινίας, με τον κόσμο να τους αποθεώνει και την στιγμή να μένει στην ιστορία.

Η σκηνή από την ταινία:

Το συρτάκι είναι δημοφιλής ελληνικός χορός ο οποίος χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για την κινηματογραφική ταινία "Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek)" από αργές και γρήγορες κινήσεις του χασάπικου.

Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές "σέρνουν" τα πόδια τους σε αντιδιαστολή με τους πηδηχτούς χορούς. Το όνομα συρτάκι ενσωματώνει και τον συρτό (στο πιο αργό μέρος του) και στοιχεία πηδηχτού (στο γρηγορότερο μέρος του).

Σήμερα το συρτάκι είναι ένα από τους πιο γνωστούς χορούς και στην Ελλάδα και στις ελληνικές ταβέρνες σε όλο τον κόσμο.

Το NEWS 24/7 αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μίκης Θεοδωράκης, κινηματογράφος, Σινεμά
SHARE:

24Media Network