"Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους": Η ψηφιακή δράση του Ιδρύματος Γουλανδρή για τα γηροκομεία

"Μικρές Ξεναγήσεις για μεγάλους": Η ψηφιακή δράση του Ιδρύματος Γουλανδρή για τα γηροκομεία

Η δράση προσφέρει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της και να συμμετάσχουν σ’ ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Στην πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, μέσα από τη νέα ψηφιακή δράση «Μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους», καθιστά την τέχνη προσβάσιμη σε μια κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί το  Μουσείο: τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία.

Σε συνεργασία με την seveneleven ομάδα θέατρου -η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας για άτομα τρίτης ηλικίας-, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με όχημα τη σπάνια συλλογή έργων του, προσφέρει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της και να συμμετάσχουν σ’ ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε έργα τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που διαμένουν στα κατά τόπους γηροκομεία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην άρση αποκλεισμού της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από δράσεις που προωθούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Η τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό και μέρος του οράματος του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι να παρέχει σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Μάλιστα, από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, έως και τον Μάρτιο του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη εβδομαδιαία δράση «Παιχνίδι για μεγάλους στο Μουσείο» (σχεδιασμός-υλοποίηση: seveneleven ομάδα θέατρου), με στόχο τη βιωματική εξοικείωση των ατόμων τρίτης ηλικίας με τον κόσμο της τέχνης».

Λίγα λόγια για τη δράση

Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες θα επιλέγουν ένα έργο τέχνης από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Την εισαγωγική παρουσίασή του θα ακολουθεί ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες θα πραγματοποιείται μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση θα ολοκληρώνεται με την επίσημη παρουσίαση του έργου.

Οι «Μικρές ξεναγήσεις για μεγάλους» ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου και θα προσφέρονται ψηφιακά σε μη κερδοσκοπικές δομές της Αττικής, εντελώς δωρεάν. Οι φωτογραφίες των έργων, οι πληροφορίες για αυτά και η επίσημη παρουσίασή τους αποτελούν προσφορά του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων ψηφιακών συναντήσεων του θάλλω και αποτελεί μία πρωτοβουλία της seveneleven ομάδας θεάτρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μουσείο, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network