6 σταρ του λυρικού θεάτρου, που έφυγαν από κοντά μας, “λάμπουν” σε μια βραδιά όπερας

6 σταρ του λυρικού θεάτρου, που έφυγαν από κοντά μας, “λάμπουν” σε μια βραδιά όπερας
Filarmonia

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, και ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, μαέστρος Βύρων Φιδετζής, σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων διοργανώνουν μια «βραδιά όπερας», με αγαπημένα αποσπάσματα από λυρικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αφιερωμένη στη μνήμη των αείμνηστων καλλιτεχνών που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας.

Μέσα στους τελευταίους μήνες, έφυγαν αδόκητα από τη ζωή πολύ γνωστοί και διακεκριμένοι, διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες του Λυρικού Θεάτρου.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, και ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, μαέστρος Βύρων Φιδετζής, σε συνεργασία με τον Δήμο Βριλησσίων διοργανώνουν μια «βραδιά όπερας», με αγαπημένα αποσπάσματα από λυρικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αφιερωμένη στη μνήμη των αείμνηστων καλλιτεχνών που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας.

Πιο συγκεκριμένα η βραδιά είναι αφιερωμένη στους:

Μάρθα Αράπη, υψίφωνος

Η Μάρθα Αράπη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών


Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε κλασικό τραγούδι με τον Γιώργο Ζερβάνο. Συμμετείχε σε συναυλίες και πραγματοποίησε πολλά ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ερμηνεύοντας ορατόρια, όπερες και κύκλους τραγουδιών ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Συνέπραξε με όλα σχεδόν τα ελληνικά σύνολα, καθώς επίσης με σημαντικές ξένες ορχήστρες όπως: Φιλαρμονική Δρέσδης, Συμφωνική Βουδαπέστης, Ορχήστρα Όπερας της Σόφιας, Συμφωνική Πράγας. Συμμετείχε στο συγκρότημα «Τραγουδιστές». Έχει ηχογραφήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Σαμάρα, του Καρρέρ και του Μητρόπουλου (LYRA) και έχει ηχογραφήσει ρεσιτάλ για το Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Κατά την περίοδο 1988-2009 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ σε περισσότερα από 20 λυρικά έργα, σε περίπου 40 παραγωγές. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Δάφνη Ευαγγελάτου, μεσόφωνος

Η Δάφνη Ευαγγελάτου Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και ήταν κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και αδελφή του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε σπουδές στη Βιέννη και στο Στούντιο Όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας (Μόναχο). Πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ. Μέχρι το 1995 υπήρξε βασική ερμηνεύτρια της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας. Συνεργάστηκε με σημαντικές λυρικές σκηνές ευρωπαϊκών πόλεων, όπως: Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία, Νάπολη, Παρίσι, Βερολίνο, κα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως Συνθέτης (Η Αριάδνη στη Νάξο) με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981). Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μεσοφώνου και έργα 20ου αιώνα. Δίδαξε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από το 2001 υπήρξε Αντιπρύτανης του ίδιου Ιδρύματος. Το 2003 εξελέγη Καθηγήτρια στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Νοεμβρίου 2021.

Παύλος Ράπτης, τενόρος

Ο Παύλος Ράπτης Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών



Γεννήθηκε στο Τρίλοφο Καστοριάς το 1936. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκπατρίστηκε στην Πολωνία (1950). Αποφοίτησε από μουσικό γυμνάσιο στην Πολωνία και σπούδασε φωνητική στη Μουσική Ακαδημία του Πόζναν. Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά στην Όπερα του Βρότσλαφ (1961). Υπήρξε πρωταγωνιστής στο Μεγάλο Θέατρο του Λοτς και στο Μεγάλο Θέατρο της Βαρσοβίας (1974-88), έκανε πολλές ηχογραφήσεις σε πολωνικές δισκογραφικές εταιρείες (1975-80) και από το 1979 συνεργάστηκε με λυρικά θέατρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εμφανίστηκε σε διεθνή μουσικά κέντρα: Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μελβούρνη, Μόσχα, Παρίσι κ.α. (1979-80). Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε κατά το διάστημα 1973-98. Έφυγε από τη ζωή στις 21 Νοεμβρίου 2021.

Γιολάντα Τι Τάσσο (Τατσόγλου), μεσόφωνος

Η Γιολάντα Τι Τάσσο (Τατσόγλου) Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε φωνητική με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην Όπερα του Καΐρου. Τραγούδησε σε σημαντικές λυρικές σκηνές της Ιταλίας, με κορυφαίες στιγμές το Θέατρο «Σαν Κάρλο» της Νάπολης, το «Μπελλίνι» της Κατάνια, τη Σκάλα του Μιλάνου, καθώς επίσης σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Ισραήλ. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε κατά την τριακονταετία 1964-94, συμμετέχοντας σε 100 παραγωγές 38 λυρικών έργων, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς και βασικούς ρόλους μεσοφώνου. Ερμήνευσε, επίσης, έργα του 20ού αιώνα και έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτες παρουσιάσεις.

Λέλα Στάμος, μεσόφωνος

Η Λέλα Στάμος Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών



Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1941. Αναδείχθηκε πρώτη στον Διεθνή Διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (1963) και μετεκπαιδεύτηκε στο Μιλάνο. Τραγούδησε στο Φεστιβάλ Αθηνών και συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Εμφανίστηκε στο εξωτερικό δίπλα σε κορυφαίους εκπροσώπους της λυρικής τέχνης, έδωσε ρεσιτάλ και παρουσιάστηκε σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην ΕΛΣ πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και συνεργάστηκε τακτικά για σχεδόν τριάντα χρόνια, συμμετέχοντας σε περίπου 50 παραγωγές 20 λυρικών έργων. Ερμήνευσε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μεσοφώνου ή/και κοντράλτο. Έφυγε από τη ζωή στις 8 Μαρτίου 2021.

Κάρολος Τρικολίδης, αρχιμουσικός

Ο Κάρολος Τρικολίδης Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών


Γεννήθηκε στο Μπαντ Άουσζέε της Αυστρίας. Σπούδασε σύνθεση, βιολί, κρουστά και διεύθυνση ορχήστρας στις Ανώτατες Μουσικές Σχολές Βιέννης και Ζάλτσμπουργκ (Μοτσαρτέουμ). Ως υπότροφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης, συνεργάστηκε με τους Μπερνστάιν, Οζάουα, Πρεβέν, Σούλερ και Αντωνίου στο Φεστιβάλ του Τάνγκλγουντ (1977). Διετέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας (1973-80) και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου «Ρολάν Πετί» (1979-84). Έχει διευθύνει περισσότερα από 100 συμφωνικά σύνολα σε Ευρώπη, Ρωσία, Αυστραλία και Ιαπωνία και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Πραγματοποίησε ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές συναυλίες με πολλές ευρωπαϊκές ραδιοφωνίες. Έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Στην τιμητική αυτή μουσική εκδήλωση συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες, πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που προσφέρονται αφιλοκερδώς.

Αφιλοκερδώς επίσης προσφέρονται τόσο ο μαέστρος κ. Φιδετζής, όσο και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι φίλοι του λυρικού τραγουδιού και της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αγαπημένες άριες και σύνολα από όπερες των Βέμπερ, Γκλουκ, Μότσαρτ, Γκουνώ, Ροσσίνι, Ντονιτσέτι, Ρ. Στράους, Σουπέ, Καρρέρ, Σαμάρα, Βέρντι, Τζορντάνο, Τσιλέα, Τσαϊκόφσκυ, Μάγιερμπερ.

Βραδιά Όπερας στη μνήμη Διακεκριμένων Καλλιτεχνών του Λυρικού Θεάτρου/Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών/Συμμετέχουν (προσφερόμενοι αφιλοκερδώς) οι κορυφαίοι λυρικοί καλλιτέχνες: Θεοδώρα Μπάκα, Χρήστος Κεχρής, Μαρισία Παπαλεξίου, Μάριος Σαραντίδης, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς, Σοφία Κυανίδου, Χρύσα Μαλιαμάνη, Λένια Ζαφειροπούλου, Χάρης Ανδριανός, Λυδία Ζερβάνου, Δημήτρης Σιγαλός, Τζούλια Σουγλάκου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μίνα Πολυχρόνου, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαίρη -Έλεν Νέζη,Χριστόφορος Σταμπόγλης

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Ιnfo: Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022/Ανοικτό θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» του Δήμου Βριλησσίων/Ώρα έναρξης 8.30 μ.μ./Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα