Ένα κονσέρτο ανδαλουσιανής φαντασίας υπό τη σκιά του πολέμου

Το Guitarte ensemble

Ο Νίκος Χατζηελευθερίου μιλά στο ΝEWS 24/7 με αφορμή τη συναυλία του Guitarte ensemble την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Jazzet Music Hall. 

Το Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριος Σακελλαρίου) επιστρέφει -στην πρώτη του εμφάνιση σε κλειστό χώρο μετά την έναρξη της πανδημίας- την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Jazzet Music hall. Το μουσικό σύνολο παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο δύο εμβληματικά κονσέρτα του Joaquín Rodrigo: το Κονσέρτο «Andaluz» σε προσαρμογή με συνοδεία πιάνου και τη «Φαντασία για έναν ευγενή» (Fantasia para un gentilhombre) προσαρμοσμένο σε κουαρτέτο κιθάρας, καθώς και έργα των Granados και Boccherini.

"Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας! Κατ' αρχάς η απρόσκοπτη (σε όποιον βαθμό) λειτουργία του θεάματος-ακροάματος σε όλους τους χώρους σηματοδοτεί και την ελπίδα οριστικής εξόδου από την βάσανο της πανδημίας. Απ΄την άλλη για τη μουσική που παίζουμε εμείς και την ηχητική της κιθάρας, η κλειστή συναυλιακή αίθουσα είναι ο φυσικός μας χώρος. Όταν μάλιστα αυτός ο χώρος έχει την εξαιρετική ακουστική και την υπέροχη ατμόσφαιρα του Jazzet music hall, τότε υπόσχεται μια όμορφη μουσική συνεύρεση κοινού και καλλιτεχνών. Τώρα…αυτή η συνεύρεση μας βρίσκει, όπως λέτε, υπό τη σκιά του πολέμου… Να διατυπώσουμε αρχικά την ελπίδα, ότι μέχρι τις 18 Μαρτίου θα έχουν τελειώσει οι πολεμικές επιχειρήσεις και θα έχουν δώσει τη θέση τους στην ειρηνική διευθέτηση. Δε θα ήταν αλήθεια να λέγαμε ότι αυτά τα γεγονότα δεν μας επηρεάζουν εν όψει και κατά την προετοιμασία της συναυλίας. Μπορώ να πω όμως ότι την ώρα της πρόβας ξεχνιόμαστε και χαιρόμαστε. Ε…αυτή την ξεγνοιασιά και χαρά της στιγμής θέλουμε να τη ζήσουμε με το κοινό. Το έχουμε ανάγκη όλοι! Πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις φέρνω στο νου μου το γεγονός ότι ο Κάρολος Κουν ίδρυσε το ''Θέατρο Τέχνης'' το 1942!!! Μέσα στην υπό ναζιστική κατοχή Αθήνα…" αναφέρει στο NEWS 24/7 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Guitarte ensemble, Νίκος Χατζηελευθερίου, με αφορμή τη συναυλία αυτή.

ADVERTISING

Τι θα ακούσουμε στο Jazzet Music hall στις 18 Μαρτίου στο Κονσέρτο Ανδαλουσιανής Φαντασίας;
Θα ακούσουμε βασικά δύο Κονσέρτα του Joaquin Rodrigo (Ισπανία 1901-1999). Το κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα ''Fantasia para un gentilhobre'' (σε μεταγραφή για 4 κιθάρες της Μαρίας Παπαμιχαήλ) και το ''Concierto Andaluz'' για 4 κιθάρες και ορχήστρα (στην εκδοχή με συνοδεία πιάνου, με τη Βύνη Φουντά να μας συνοδεύει). Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου, στη μεγάλη και απαιτητική φόρμα του ''Κονσέρτου''. Μουσική γεμάτη χρώματα και εικόνες από την Φύση, την ιστορία και τη ζωή στην Ισπανία, ιδιαίτερα δε στην Ανδαλουσία. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο Ισπανικοί χοροί του E. Granados και το επίσης εμβληματικό Fandango του L. Boccherini, στην ίδια ατμόσφαιρα με τα προηγούμενα.

Το Guitarte ensemble


Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα έργα;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε στο φεστιβάλ της Ρεματιάς παρουσιάσαμε συναυλία σε συνεργασία με την Underground Youth Orchestra και τη Συμφωνική ορχήστρα νέων του Δήμου Χαλανδρίου, με το Concierto Andaluz στην αυθεντική του μορφή για 4 κιθάρες και Συμφωνική ορχήστρα. Το ζήσαμε με ενθουσιασμό και το απολαύσαμε! Έτσι σκεφτήκαμε να …επεκτείνουμε τη θεματική Rodrigo και κιθαριστικά κονσέρτα…και για να συνδέσω αυτήν την ερώτηση σας με την επόμενη, θα έλεγα ότι…. είχαμε Άγιο…που δεν παίζουμε Ρώσους συνθέτες, αλλά τους ουδέτερους Ισπανούς.

Τσαϊκόφσκι θα παίζατε στη συναυλία; Πώς κρίνετε όλο αυτό το “πάγωμα” της σχέσης μας με τον ρωσικό πολιτισμό;
Μακάρι να είχε γράψει ο Τσαϊκόφσκι μουσική για κιθάρα. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς που θα παίζαμε τέτοια μουσική… Έχουμε παίξει στο παρελθόν Borodin και Mussorgsky. Και τώρα που το λέτε, δεν είναι άσχημη ιδέα να παίξουμε κάτι τέτοιο ως ανκόρ. Θα ήταν μια καλή απάντηση σε αυτήν την απύθμενη και ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΟΛΙΣΘΗΡΗ ανοησία. Αν μπορούσαν οι εξουσίες να ''παγώσουν'' την διαπολιτισμική επίδραση και αλληλουχία θα το είχαν κάνει εδώ και αιώνες. Επιτρέψτε μου να πω ότι θα το είχαν κάνει εξουσιαστές κατά πολύ ''εξυπνότεροι'' από τους τρέχοντες και μη φτάνοντες σημερινούς.

Το Guitarte ensemble

Το Guitarte ensemble ιδρύθηκε το 2005 και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, με συνοδοιπόρους τους Χρήστο Φάκλαρη, Μαρία Παπαμιχαήλ, Άννα Σαρτζίδου, Νεκτάριο Σακελλαρίου και Χριστίνα Πολυκρέτη. Έχοντας ως κοινή τους αφετηρία την κιθάρα στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενορχηστρωτικής δυναμικής, χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, διατηρώντας, δηλαδή, τον χαρακτήρα της κλασικής κιθάρας ως solo όργανο. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσα από την ανάδειξη νέων έργων, αλλά και μεταγραφών που βασίζονται σε αυτήν τη λογική. Το μουσικό σύνολο guitarte, είναι ανοιχτό και ευέλικτο όσον αφορά στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, με σκοπό τη δημιουργία σύνθετων μουσικών παραστάσεων, που διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών και συμβαδίζουν με τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού. Το μουσικό σύνολο Guitarte έχει, μεταξύ άλλων, παρουσιάσει έργα των J. S. Bach, F. Geminiani, L. Boccherini, A. Schoenberg, B. Britten, D. Milhaud, N. Rota, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Φάμπα, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Βασιλαντωνάκη, Γ. Αγγελάκη, Μ. Κεφάλα, Ν. Παναγιωτάκη, κάποια από αυτά ειδικά γραμμένα για το σύνολο.

Έχει, επίσης, δημιουργήσει σύνθετες μουσικές παραστάσεις με τραγούδι, αφήγηση, χορό, video art, όπως ''Τα ημερολόγια ενός διαβόλου'' (μουσική Ν. Χατζηελευθερίου, έργα Κ. Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα), τα ''12 νυχτερινά'' (μουσική Μ. Θεοδωράκη, κείμενα Ν. Τσιφόρου), το ''Καταραμένο φίδι'' του Μ. Χατζιδάκι (κείμενα Α. Πετράτου, θέατρο σκιών Άθω Δανέλλη), το δρώμενο ''Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου πνεύματος'' με σωζόμενα αποσπάσματα αρχ. Ελληνικής μουσικής και τραγούδια σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου δράματος, τη σκηνική μπαλάντα ''Στο όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου'' (μουσική Μ. Θεοδωράκη για την παράσταση ''Ένας όμηρος'' του Μπ. Μπήαν) κ.ά. Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου ''ΙΧΝΗ'' με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη. Τον Ιούνιο του 2019 το CD ''4 Concerti grossi…a preparar l'avvenire'' με έργα Corelli, Geminiani, Handel και Vivaldi.

INFO: Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 21:00/Γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, σπουδαστές Ωδείων: 8 ευρώ/Jazzet Music hall Πολυχώρος Τεχνών-Καραϊσκάκη 99-101, 12461 Χαϊδάρι, Αθήνα, τηλ.: 210 5815626

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συναυλίες
SHARE:

24Media Network