Eurovision: Η Ουκρανία απειλεί να απελάσει την υποψήφια της Ρωσίας

Eurovision: Η Ουκρανία απειλεί να απελάσει την υποψήφια της Ρωσίας
In this photo taken on Friday, March 7, 2014, Yulia Samoylova sings during the opening ceremony of the 2014 Paralympic Games in Sochi, Russia. Russian broadcaster Channel One announced on Sunday March 12, 2017, that 27-year old Yulia Samoylova, who has used a wheelchair since childhood, would represent Russia at the Eurovision contest with the song "Flame is Burning". (AP Photo/Ekaterina Lyzlova) AP

Η Μόσχα πληρώνει το Κίεβο με το ίδιο νόμισμα, αποστέλλοντας υποψήφια η οποία είχε τραγουδήσει στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της από τη Ρωσία. Με αποκλεισμό από τη χώρα απειλούν οι Ουκρανοί

Μπορεί στο Κίεβο, αλλά και στην EBU να σφυρίζουν αδιάφορα για το νικητήριο κομμάτι του περσινού διαγωνισμού της Eurovision, αλλά και την σκανδαλώδη ψηφοφορία των επιτροπών υπέρ του και ενάντια στο ρωσικό τραγούδι, η Μόσχα όμως δεν το βάζει κάτω. Μετά την επικράτηση της Ουκρανίας στο διαγωνισμό και τον τρόπο που εξελίχθηκε η ψηφοφορία, πολλοί μίλησαν για μποϊκοτάζ στο διαγωνισμό, όμως η Ρωσία σκέφτηκε να πληρώσει την Ουκρανία με το ίδιο νόμισμα. Επέλεξε πρώην παίκτρια στο ρωσικό X-Factor, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και η οποία τραγούδησε στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία.

Το 1944 και η σκανδαλώδης ψηφοφορία

Η Ουκρανία είχε επιλέξει το 2016 την καλλιτέχνη Jamala και το κομμάτι 1944, στο οποίο εκείνη αναφερόταν “συμπτωματικά” στην Κριμαία και στο γεγονός της απέλασης από εκεί των Τατάρων, μεταξύ των οποίων και η γιαγιά της. Ωστόσο, πέραν του γεγονότος πως το θέμα και οι στίχοι του τραγουδιού περιελάμβαναν σαφώς πολιτική χροιά, το ζήτημα κατέληξε σε σκάνδαλο στην ψηφοφορία.

 

Σε αυτή, η EBU έχει επαναφέρει το θεσμό των επιτροπών (κατά κύριο λόγο μετά από πιέσεις των BIG5 που δεν χαίρουν καμιάς εκτίμησης του τηλεοπτικού κοινού) μέσω των οποίων, φάνηκε σαν να “χειραγώγησε” το αποτέλεσμα. Ενώ λοιπόν η συμμετοχή της Ρωσίας βρέθηκε στην πρώτη θέση του televoting, πολύ μπροστά από το νικητήριο κομμάτι, οι επιτροπές το κατέταξαν στην έκτη, επηρεάζοντας αποφασιστικά την τελική κατάταξη.

Άλλωστε, η διαφορά στην ψηφοροία φάνηκε και από την συμμετοχή της Πολωνίας, η οποία βρέθηκε τέταρτη στις ψήφους του τηλεοπτικού κοινού και τελευταία σε εκείνη των επιτροπών.

Η απάντηση της Ρωσίας

Μία μέρα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής συμμετοχών από τις χώρες που δικαιούνται να λάβουν μέρος στη Eurovision, η Μόσχα κάνει την ανατροπή και στέλνει την Γιούλια Σαμουίλοβα. Η καλλιτέχνις, που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι από παιδί,  ερμηνεύει το τραγούδι “Flame Is Burning”. Η 28χρονη Γιούλια ερμήνευσε το τραγούδι Together στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, το 2014.

Από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας δηλώνουν πως “ούτε η ηλικία, ούτε οι σωματικοί περιορισμοί μπορούν να αποτρέψουν έναν άνθρωπο, αν θέλει πραγματικά να πετύχει κάτι” για τη φετινή υποψήφια της χώρας τους.

Εκπρόσωπος της Ουκρανίας αντέδρασε στην είδηση, τονίζοντας πως οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν στην Ρωσίδα να εισέλθει στη χώρα. Το Κίεβο βασίζει την απειλή απαγόρευσης εισόδου σε “νόμο που αφορά τα εθνικά συμφέροντα”. Σύμφωνα με αυτόν, όσοι Ρώσοι και άλλοι πολίτες εισέλθουν στην Κριμαία από τα ρωσικά σύνορα και όχι από την πλευρά της Ουκρανίας θα απαγορεύεται να επισκεφθούν τη χώρα.

Χρησιμοποιούν το κορίτσι σαν βόμβα στον υβριδικό προπαγανδιστικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία

“Χρησιμοποιούν το κορίτσι σαν βόμβα στον υβριδικό προπαγανδιστικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία” ανέφερε ο διευθυντής της ταταρικής τηλεόρασης της Κριμαίας Αϊντέρ Μουζνταμπάγιεβ που χαρακτηρίζει την επιλογή της Μόσχα “κυνική και ανήθικη”. “Αναμφισβήτητα, θέλουμε να αποφύγουμε την πολιτική χροιά στο διαγωνισμό” έσπευσε να σχολιάσει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ. “Πιστεύουμε πως είναι απαράδεκτο για την εξέλιξη ενός διεθνούς μουσικού διαγωνισμού” πρόσθεσε.

θέλουμε να αποφύγουμε την πολιτική χροιά στο διαγωνισμό

Ωστόσο, στην Ουκρανία θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Αν δεν απαγορεύσουν την είσοδο στην Ρωσίδα διαγωνιζόμενη, κάτι που θα πρέπει να εξηγήσουν καλά στην EBU και τους διοργανωτές της Eurovision που έχουν ήδη ανακοινώσει το υποψήφιο τραγούδι, θα πρέπει να καταπνίξουν τα αντι-ρωσικά τους αισθήματα. Μια γεμάτη Ουκρανούς αρένα να αποδοκιμάζει μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι επί σκηνής θα είναι η μεγαλύτερη “διπλωματική” νίκη της Ρωσίας στο ατέρμονο μπρα – ντε – φερ από την κρίση της Κριμαίας ως και σήμερα.

AP Photo/Ekaterina Lyzlova

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα