Φώτης Σιώτας: “Προσπαθούμε να εφεύρουμε καινούργιους τρόπους για να πορευθούμε επαγγελματικά”

Φώτης Σιώτας: “Προσπαθούμε να εφεύρουμε καινούργιους τρόπους για να πορευθούμε επαγγελματικά”
Ο Φώτης Σιώτας

Ο Φώτης Σιώτας μιλά στο NEWS 24/7 λίγο πριν τη συναυλία που θα δώσει στις 12 Σεπτεμβρίου στο Gazarte στο πλαίσιο των Upstairs Sessions.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει τη μουσική του Φώτη Σιώτα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε σε ηλικία έξι ετών, ως μέλος της παιδικής χορωδίας Αγίας Τριάδος. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στο βιολί και το τραγούδι. Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως: Ποδηλάτες, Boomstate, Επισκέπτες και Ευοί Ευάν. Έχει συνεργαστεί με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο και με τον Άρη Μπινιάρη σε πολλές από τις θεατρικές του παραστάσεις. Συμμετέχει σε πάνω από εκατό δίσκους σαν βιολιστής, ενορχηστρωτής, τραγουδιστής. Έχει γράψει μουσική για τη χορευτική ομάδα sinequanon, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και για δεκάδες άλλες παραγωγές. Το 2019 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» σε μουσική δική και στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου – μόλις λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του πρώτου single από τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο «Δύο Λάθη» που αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2022, και πάλι σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη- στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των UPSTAIRS SESSIONS της United We Fly ο Φώτης Σιώτας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα νέα του τραγούδια στο Gazarte. Με τον ίδιο στο βιολί, την κιθάρα και τη φωνή, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο, τον Κλέων Αντωνίου στην κιθάρα, αλλά και τους Κωστή Κωστάκη στην χαβάγια και στην λαϊκή κιθάρα και Γιώργο Φουντούκο στην λαϊκή κιθάρα, ενορχηστρώνουν ένα σύγχρονο, διαφορετικό λαϊκό άκουσμα με αναφορές στην παγκόσμια folk τραγουδοποιΐα και στον χαρακτηριστικό ήχο που δημιουργεί ο Φώτης Σιώτας. Παρούσα την ίδια βραδιά και η Sophie Lies που, με τους τρεις μουσικούς συνοδοιπόρους της, θα παρουσιάσει ζωντανά τον δίσκο της “Μια Πέτρα Σαν Σπίτι“.

Το NEWS 24/7 μίλησε με τον καλλιτέχνη για τη συναυλία αυτή, για το πώς αισθάνεται σαν μουσικός στην Ελλάδα της πανδημίας, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια..

Πώς είναι να είσαι Έλληνας μουσικός στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας;

Με την εμφάνιση της πανδημίας πέρα από το γενικό φόβο υπήρξε στους μουσικούς τεράστια ανασφάλεια. Επαγγελματικά νομίζω ότι ήταν μεγάλο πλήγμα, κάποια στιγμή ένιωσα ότι καταργείται το επάγγελμα και λόγω του κλεισίματος αλλά και λόγω της αντιμετώπισης του από το κράτος. Τώρα νομίζω ότι είμαστε σε μία κατάσταση που προσπαθούμε να εφεύρουμε καινούργιους τρόπους για να πορευθούμε επαγγελματικά. Περιμένω όμως να επανέλθει κάπως η κατάσταση όσον αφορά τις συναυλίες και την επαφή με τους ανθρώπους σε κοινούς χώρους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μουσική.

Τι σε εμπνέει;

Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Νομίζω οι άνθρωποι συσσωρεύουμε εικόνες, πληροφορίες, εντάσεις, στιγμές χαράς. Αυτά κάπου μαζεύονται, άλλοτε διαχέονται και έρχεται μια στιγμή που κάτι τα δονεί και εμφανίζονται με μια μορφή. Όλα αυτά, όμως, μέσα από μια καθημερινή εργασία. Σκαλίζω το υλικό μου καθημερινά σαν τους τεχνίτες. Κάποιες μέρες είναι στείρες κάποιες είναι καλές.

Τι θα ακούσουμε στον 2ο κύκλο των UPSTAIRS SESSIONS της United We Fly στις 12 Σεπτεμβρίου;

Θα παίξουμε τα καινούργια τραγούδια που γράψαμε στο στούντιο το καλοκαίρι και θα κυκλοφορήσουν το Φεβρουάριο από την united we fly. Είναι η δεύτερη δουλειά σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη με τίτλο «δύο λάθη». Επίσης θα παίξουμε και κάποια τραγούδια από τον πρώτο δίσκο που φτιάξαμε με το Θοδωρή με τίτλο «τα δεύτερα».

«Δύο Λάθη» είναι ο τίτλος της δεύτερης προσωπικής σας δουλειάς. Πώς προέκυψε και ποια είναι αυτά τα δύο… λάθη;

Ο τίτλος είναι του Θοδωρή Γκόνη που έγραψε τους στίχους. Είναι ο δεύτερος δίσκος που κάνουμε οπότε πιθανότατα ο τίτλος να προκύπτει και από αυτό. Κάναμε ένα «λάθος» πάμε για το δεύτερο.

Μίλησε μου για τη συνεργασία αυτή. Πόση σημασία έχουν οι στίχοι για εσάς;

Με τον Θοδωρή έχουμε μια σχέση χρονών κυρίως μέσα από το θέατρο και από κάποιες δράσεις που κάναμε στο φεστιβάλ Φιλίππων και στην Καβάλα όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Μου αρέσουν πολύ τα κείμενα του και οι στίχοι του, τα παλιότερα τραγούδια που έχει γράψει, και έτσι του ζήτησα να κάνουμε κάτι μαζί. Στο τραγούδι ο στίχος, ο λόγος, είναι η ιστορία. Η μουσική είναι ο τρόπος που θα ειπωθεί αυτή η ιστορία .

Η μουσική επένδυση πολλών παραστάσεων του Άρη Μπινιάρη, ακόμη και ο φετινός Προμηθέας Δεσμώτης είναι δική σας. Μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία αυτή σύνθεσης…Πώς ντύνεται μουσικά ο αρχαίος λόγος;

Ο Άρης έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης των κειμένων εστιάζει στην παλμικότητα και στη δόνηση των φωνών των ηθοποιών. Είναι η προσέγγιση του που έχει αποτυπωθεί και εξελίσσεται στους «Πέρσες», στις «Βάκχες» και τώρα στον «Προμηθέα». Είναι συναρπαστικό να δουλεύω μαζί του.

Τι είναι αυτό που σε θυμώνει ιδιαίτερα γύρω σου στο καλλιτεχνικό τοπίο;

Δεν ξέρω αν υπάρχει μια κοινή θεώρηση του τι είναι καλλιτεχνία. Αυτό που με προβληματίζει είναι τα λιγοστά μέσα η δυσκολία να αναδειχτεί ο λόγος των νέων ανθρώπων. Ένα πιο ξεκάθαρο βήμα για τις φωνές των νέων καλλιτεχνών. Και επίσης ένας ουσιαστικός τρόπος να φωτίσουμε για τους νέους το έργο των πνευματικών ανθρώπων που ήδη υπάρχει και να το αναδείξουμε.

Μελλοντικά σχέδια

Θα δουλέψω αρκετά στο θέατρο το χειμώνα. Καινούργιες παραστάσεις με τον Άρη Μπινιάρη, τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, το synthesis, ένα project που ετοιμάζουμε στην Εθνική Λυρική σκηνή για τον Οκτώβριο και επιμελούνται η Τζένη Αργυρίου και ο Βασίλης Γεροδήμος, καθώς και συναυλίες με την καινούργια μπάντα του Παύλου Παυλίδη και με την μπάντα που έχω φτιάξει για να παρουσιάσουμε τα τραγούδια του καινούργιου δίσκου που ετοιμάσαμε με τον Θοδωρή Γκόνη.

Info: 12 Σεπτεμβρίου/ Στην ταράτσα του Gazarte/ Ώρα Έναρξης: 21.00/ Προπώληση: viva.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα