Nick Cave: Τα δύο πράγματα που μπορούν να σε “σώσουν” σε αυτό τον παράξενο κόσμο

Διαβάζεται σε 7'
Ο Νικ Κέιβ
Ο Nick Cave σε συναυλία στο φεστιβάλ Lisbon Kalorama Music Festival in Lisbon, Portugal, 2022. EPA/TIAGO PETINGA EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ TIAGO PETINGA

Γίνε ένα μικρό έξυπνο βαμπίρ και υπερασπίσου τον κόσμο, λέει ο Nick Cave σε νεαρούς θαυμαστές του που δεν ξέρουν πώς να κινηθούν σε αυτόν τον παράξενο κόσμο.

Ένα πράγμα που ευχαριστεί πολύ τον Nick Cave είναι να μιλάει με το κοινό του και να μοιράζεται τις σκέψεις του.. Δεν συνηθίζει να δίνει συμβουλές, ειδικά για θέματα σχέσεων, καθώς όπως λένε οι φίλοι του “το να παίρνεις συμβουλή για τα ερωτικά σου από τον Nick Cave είναι σαν να σου παίρνει μέτρα ένας εργολάβος κηδειών”. 

Όμως τον τελευταίο καιρό ο Αυστραλός frontman των Bad Seeds, διατηρεί μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή αλληλογραφία στο πλαίσιο του blog The Red Hand Files και θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίνει κάποιου τύπου συμβουλές λέγοντας την άποψή του. Οι θαυμαστές του Cave στέλνουν σύντομες επιστολές προς απάντηση και εκείνος επιλέγει να απαντήσει σε κάποιες από αυτές. Κάθεται στη vintage γραφομηχανή του, ένας άνεμος φυσάει από το παράθυρο και … αντί να γράψει ποιήματα και στίχους, γράφει γράμματα στους θαυμαστές του.

Πρόσφατα ο Nick Cave απάντησε σε έναν 20χρονο φαν του, που τον ρώτησε πώς μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή του… στο gap year, δηλαδή κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου που διαμεσολαβεί μετά το Λύκειο και πριν τις περαιτέρω σπουδές.

Ο νεαρός από τη Φρανκφούρτη ρώτησε τον τραγουδιστή των Bad Seeds πώς μπορεί κανείς να βρει έναν σκοπό σε “αυτόν τον παράξενο και προσωρινό κόσμο”.

Είμαι 20 ετών, απόφοιτος λυκείου, στο gap-year μου και θεωρώ άσκοπο να επιδιώξω οτιδήποτε σε αυτόν τον παράξενο και προσωρινό κόσμο που είναι τόσο πολύ ενάντια στις αξίες μου με κάθε δυνατό τρόπο“, ξεκίνησε το μήνυμα του θαυμαστή. “Πιστεύω ότι εδώ μιλάω εκ μέρους μιας ολόκληρης γενιάς. Ρωτάω με τον μεγαλύτερο θαυμασμό, τι θα κάνατε εσείς στη θέση μου/μας;“.

Ο Cave απάντησε πως δύο πράγματα είναι -σύμφωνα με την εμπειρία του- απαραίτητα, προκειμένου όλοι μας να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας πιο ουσιαστικά.

Έχεις δίκιο όταν περιγράφεις τον κόσμο ως ‘παράξενο και προσωρινό’ – είναι πράγματι ένας παράξενος και βαθιά μυστηριώδης τόπος, που αλλάζει και αναπλάθεται, από την αρχή και για πάντα“, ξεκίνησε ο Cave. “Αλλά αυτή δεν είναι μια νέα κατάσταση, ο κόσμος μας δεν έχει γίνει μόνο πρόσφατα παράξενος και προσωρινός, ήταν έτσι από την αρχή της δημιουργίας του, και θα συνεχίσει να είναι τέτοιος μέχρι το τέλος του – μυστηριώδης και για πάντα σε κατάσταση μεταβολής.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις αξίες μας, οι οποίες επίσης μπορεί να είναι προσωρινές και να βρίσκονται σε μια κατάσταση μεταβολής. Αν η εμπειρία μου μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι, οι αξίες που θεωρείς ιερές τώρα μπορεί να αλλάξουν και να διαφέρουν σημαντικά από αυτές που θα θεωρείς πολύτιμες σε δέκα χρόνια – και να είναι σχεδόν αγνώριστες σε σύγκριση με αυτές που θα έχεις στην τρίτη ηλικία.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσεις ότι ορισμένες από τις αξίες που αντιλαμβάνεσαι τώρα ως αδιαμφισβήτητες αλήθειες θα αντιμετωπίζονται με καχυποψία, ακόμη και με περιφρόνηση, από τις γενιές που ακολουθήσουν. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, το να δίνει ένας ηλικιωμένος συμβουλές σε κάποιον νεότερο αποτελούσε αξία για όλους, αλλά στη σημερινή εποχή αυτό αντιμετωπίζεται μερικές φορές υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

Παρόλα αυτά, με με ρωτάς τι μπορείς να κάνεις εσύ και η γενιά σου προκειμένου να ζήσετε ικανοποιητικές ζωές σε έναν παράξενο και προσωρινό κόσμο που δεν μοιράζεται τις αξίες σας. Λοιπόν, δεν θα σας πρότεινα ούτε για μια στιγμή να αλλάξετε αυτές τις αξίες, διότι, παρόλο που οι αξίες εξελίσσονται και αναπτύσσονται, αποτελούν ανά πάσα στιγμή ένα κρίσιμο μέρος της φύσης μας και κρίσιμο για την ανάπτυξη του κόσμου. Η πρότασή μου θα ήταν αντ’ αυτού να αναζητήσετε δύο ιδιότητες που θα βελτιώσουν τη ζωή σας αφάνταστα” γράφει ο Cave.

Και συνεχίζει: “Η πρώτη είναι η ταπεινότητα. Η ταπεινοφροσύνη ισοδυναμεί με την κατανόηση ότι ο κόσμος δεν χωρίζεται σε καλούς και κακούς ανθρώπους, αλλά μάλλον αποτελείται από κάθε είδους άτομα, το καθένα ‘σπασμένο’ με τον τρόπο του, το καθένα παγιδευμένο στον κοινό ανθρώπινο αγώνα και το καθένα με την ικανότητα να κάνει τόσο τρομερά όσο και όμορφα πράγματα. Αν πραγματικά κατανοήσουμε και αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι ατελή πλάσματα, διαπιστώνουμε ότι γινόμαστε πιο ανεκτικοί και ανοικτοί στις ελλείψεις των άλλων και ο κόσμος εμφανίζεται λιγότερο παράφωνος, λιγότερο απομονωμένος, λιγότερο απειλητικός.

Η άλλη ιδιότητα είναι η περιέργεια. Αν κοιτάξουμε με περιέργεια τους ανθρώπους που δεν μοιράζονται τις αξίες μας, γίνονται ενδιαφέροντες και όχι απειλητικοί. Καθώς μεγάλωνα, έμαθα ότι ο κόσμος και οι άνθρωποι σε αυτόν είναι εκπληκτικά ενδιαφέροντες και ότι όσο περισσότερο κοιτάς και ακούς, τόσο πιο ενδιαφέροντες γίνονται. Η καλλιέργεια ενός ανήσυχου μυαλού, του οποίου η συζήτηση είναι το κύριο όργανο, εμπλουτίζει τη σχέση μας με τον κόσμο. Το να συζητώ με κάποιον με τον οποίο μπορεί να διαφωνώ είναι, όπως έχω διαπιστώσει, μια μεγάλη απόλαυση που αγκαλιάζει τη ζωή.”

Ο μουσικός ολοκλήρωσε τη συμβουλή του προτείνοντας στον θαυμαστή του να εναρμονιστεί πλήρως με αυτές τις δύο ποιότητες, την ταπεινότητα και την περιέργεια.  “Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μια επίδραση που μαλακώνει τα μερικές φορές άκαμπτα και απομονωτικά συστήματα αξιών μας. Μας επιτρέπουν να παραμένουμε πιστοί στον προσωρινό εαυτό μας, αλλά ρευστοί και παιχνιδιάρηδες στις συναλλαγές μας με αυτόν τον παράξενο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο“.

“Γίνε ένα μικρό έξυπνο βαμπίρ και υπερασπίσου τον κόσμο”  

Ο Cave στέλνει συνεχώς βαθυστόχαστες απαντήσεις στους θαυμαστές του, που ανοίγουν τον δρόμο ίσως για ένα … βιβλίο στο μέλλον. Πρόσφατα ένας ακόμα νεότερος φαν του Cave, ετών 13,  τον ρώτησε “πώς να ζήσει τη ζωή στο έπακρο σε μία κοινωνία γεμάτη μίσος και αποσύνδεση”.

 Ο Cave του απάντησε ότι και μόνο που σε αυτή την ηλικία διατυπώνει μια τέτοια ερώτηση και ψάχνει απαντήσεις είναι ήδη φοβερά έξυπνος και του προτείνει: “Διαβάστε. Διαβάστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Διαβάστε τα μεγάλα πράγματα, τα προκλητικά πράγματα, τα πράγματα που σας προκαλούν αντιπαράθεση και διαβάστε και τα διασκεδαστικά πράγματα. Επισκεφθείτε γκαλερί και κοιτάξτε πίνακες, παρακολουθήστε ταινίες, ακούστε μουσική, πηγαίνετε σε συναυλίες – γίνετε ένα μικρό βαμπίρ που τρέχει τριγύρω και ρουφάει όλη την τέχνη και τις ιδέες που μπορεί. Γεμίστε τον εαυτό σας με τα όμορφα πράγματα του κόσμου. Διασκεδάστε. Εκπλαγείτε. Εκπλαγείτε. Να εκπλήσσεστε τακτικά, έτσι ώστε να συνηθίσετε να εκπλήσσεστε και να γίνει μια κατάσταση ύπαρξης.

Και συνέχισε λέγοντας:” Να αντιλαμβάνεστε πλήρως την τεράστια αξία σας στο σύστημα των πραγμάτων, γιατί ο πλανήτης χρειάζεται ανθρώπους σαν εσάς, έξυπνους νέους δημιουργούς γεμάτους δέος, που μπορούν να διακονήσουν τον κόσμο με θετική, σκανδαλώδη ενέργεια, νέους ανθρώπους που αναζητούν τον πνευματικό εμπλουτισμό και που βλέπουν το μίσος και την αποσύνδεση ως τις διαβρωτικές δυνάμεις που είναι. Αυτά είναι έκδηλοι δείκτες ενός ανθρώπου με τεράστιες δυνατότητες.”

Και τέλος: “Απορροφήστε μέσα σας όλο τον πλούτο και την καλοσύνη, τη διασκέδαση και την ιδιοφυΐα του κόσμου, έτσι ώστε όταν κάποιος σας πει ότι δεν αξίζει να αγωνιστείτε γι’ αυτόν, να τον υπερασπιστείτε, να τον προστατέψετε. Να τρέξετε να τον υπερασπιστείτε, επειδή είναι ο κόσμος σας για τον οποίο μιλάνε, και στη συνέχεια να παρακολουθήσετε αυτόν τον κόσμο να συνεχίζει να χύνεται μέσα σας με ευγνωμοσύνη. Ένα μικρό έξυπνο βαμπίρ γεμάτο οργισμένη αγάπη, κατάπληκτο από τον κόσμο – αυτός θα είσαι εσύ, νεαρέ μου φίλε και η γη θα τρέμει στα πόδια σου. Με αγάπη, Νικ“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα