O Bono στη Σφαίρα έβαλε το πλήθος να φωνάξει το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι

Διαβάζεται σε 3'
Bono και U2
Bono και U2 /2015 Rich Fury/Invision/AP

Μια έκπληξη περίμενε το κοινό της Σφαίρας στο Λας Βέγκας, όταν ο Bono ζήτησε από όλους να φωνάξουν το όνομα του Ναβάλνι.

Ο Bono τίμησε τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι στο πλαίσιο πρόσφατης συναυλίας με τους U2 στη Σφαίρα του Λας Βέγκας.Το βράδυ του Σαββάτου (17 Φεβρουαρίου), κατά τη διάρκεια της συναυλίας του συγκροτήματος λίγο πριν ξεκινήσουν την εκτέλεση του “Don’t Dream It’s Over” των Crowded House, ο Bono ζήτησε από το κοινό κάτι απλό, αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό.

Ως φόρο τιμής στον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος ήταν φυλακισμένος σε ρωσική σωφρονιστική αποικία και πέθανε ξαφνικά την Παρασκευή (16 Φεβρουαρίου), ο Bono ζήτησε από το κοινό να φωνάξει το όνομά του.

Bono – H ελευθερία δεν είναι απλώς μια λέξη σε ένα τραγούδι

Ο Edge και εγώ βρεθήκαμε μαζί με μερικούς ανθρώπους σε μία πόλη στην Ουκρανία, καθώς στέκονταν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος ήταν ένα μετασκευασμένο καταφύγιο βομβών.

Είχαμε την ευκαιρία να σταθούμε μαζί με κάποιους ανθρώπους της Ουκρανίας καθώς περίμεναν το τρένο που θα έφτανε με τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο πάνω του“, ξεκίνησε να λέει ο Bono στο παρευρισκόμενο πλήθος.

Ακόμα περιμένουν κάποιοι από αυτό το τρένο να φτάσει. Αμερική, είσαι τόσο γενναιόδωρη… αλλά ας δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους αυτό που χρειάζονται. Την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε και προσπάθησε να καταστρέψει τις σκληρά κερδισμένες ελευθερίες [του ουκρανικού λαού]“, πρόσθεσε.

Μετά θα είναι η Πολωνία, μετά η Λιθουανία, η Ανατολική Γερμανία – ποιος ξέρει πού θα πάει ή δεν θα πάει αυτός ο άνθρωπος“.

Για αυτούς τους ανθρώπους, η ελευθερία δεν είναι απλώς μια λέξη σε ένα τραγούδι. Για αυτούς τους ανθρώπους, η ελευθερία είναι η πιο σημαντική λέξη στον κόσμο – τόσο σημαντική που οι Ουκρανοί πολεμούν και πεθαίνουν γι’ αυτήν. Και είναι τόσο σημαντική που ο Αλεξέι Ναβάλνι επέλεξε να παραχωρήσει τη δική του“.

Τα σχόλια αναφέρονται στην απόφαση του Ναβάλνι να επιστρέψει στη Ρωσία το 2021, όπου συνελήφθη αμέσως και φυλακίστηκε με την κατηγορία της διαφθοράς – κατηγορίες που έχουν αναφερθεί ευρέως ότι ήταν κατασκευασμένες και χρησιμοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια να φιμωθεί η κριτική του στον Πούτιν.

Το 2022 ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης και τον Αύγουστο προστέθηκαν επιπλέον 19 χρόνια στην ποινή του. Η φυλάκισή του οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά του Πούτιν σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Επέζησε από τουλάχιστον δύο καταγεγραμμένες απόπειρες δολοφονίας και βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή. “Προφανώς ο Πούτιν δεν θα έλεγε ποτέ, μα ποτέ το όνομά του”, συνέχισε ο Bono το βράδυ. “Έτσι σκέφτηκα απόψε, οι ελεύθεροι άνθρωποι, από εδώ, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ελευθερία – πρέπει να πούμε το όνομά του. Όχι απλώς να το θυμόμαστε, αλλά να το πούμε”.

Αφού καθοδήγησε το πλήθος να φωνάξει “Alexei Navalny”, ο Bono ερμήνευσε μια ακουστική εκτέλεση του τραγουδιού των Crowded House, “Don’t Dream It’s Over”. Το ροκ συγκρότημα ξεκίνησε την παραμονή του στο Sphere τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ προηγουμένως είχε παραταθεί μέχρι το 2024 λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Οι U2 αυτό το διάστημα εργάζονται πάνω σε ένα νέο άλμπουμ. Ο Bono είχε δηλώσει παλαιότερα ότι το νέο άλμπουμ θα ήταν “ένας παράλογος κιθαριστικός δίσκος” με “μεγάλα ρεφρέν”. Σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο, ο Bono ο frontman των U2 είχε πει ότι ο δίσκος θα “συνδέεται κάπως” με την ιατρική κατάσταση του ντράμερ Larry Mullen Jr. ο οποίος αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση στον αυχένα και δεν συμμετείχε στα live στη Sphere του Λας Βέγκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα