Ο Δημήτρης Λάλος είναι ο Σοπέν και στο Ηρώδειο θα ακούσουμε την καρδιά του

H Τατιάνα Παπαγεωργίου και με τον Δημήτρη Λάλο

Ο Δημήτρης Λάλος θα ερμηνεύσει στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, αυθεντικά κείμενα και επιστολές του Σοπέν .

«Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο» στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera» - μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο- η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, με την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου και με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Σοπέν. Πρόκειται για μια μουσική βραδιά, όπου θα ακουστούν οι ωραιότερες μελωδίες του Πολωνού Συνθέτη.

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα.

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας
H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας KRZYSZTOF BIELINSKI

Άλλωστε και ο ίδιος ο Σοπέν πέθανε σε ηλικία 39 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια. Σε ηλικία 20 ετών έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.

Παρά τη λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας.

«Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…» γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.

«…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν… Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…», έγραψε λίγο πριν το τέλος.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 20/9 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, γιός του αείμνηστου Παύλου Τούτουζα, ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα Σκυτάλη κ. Ιωάννα Λεβαντή, η οποία είναι από τις μακροβιότερες μεταμοσχευμένες γυναίκες, με μεταμόσχευση καρδιάς, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ Δημήτρης Ρίχτερ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο, αυθεντικά κείμενα και επιστολές του συνθέτη, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου, ώστε να μας εισαγάγει στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και ευθραύστου καλλιτέχνη, μεταφέροντας μας πίσω στο 1830 -1849, στην εποχή που συνέθεσε τα έργα του.

Δημήτρης Λάλος: Δεν έχω κάποιο μουσικό σνομπισμό

«Είναι τιμή να μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω έναν τόσο σπουδαίο δημιουργό. Εμείς οι καλλιτέχνες προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική ανάταση και υγεία των ανθρώπων, αλλά αν δεν υπήρχαν σπουδαίοι επιστήμονες όπως εσείς που αφιερώνετε τη ζωή σας στην μελέτη και τη γνώση, η ανθρωπότητα θα ήταν διαφορετική».

Μιλώντας για τη συναυλία επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη βραδιά ενώνουμε την Τέχνη με την πρόληψη. Αυτός είναι ο αληθινός πολιτισμός. Νιώθω μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή τη συνύπαρξη με μια τόσο σημαντική Ορχήστρα. Μόνο χαρά και προσμονή που δημιουργεί αυτό το γεγονός. Κάθε φορά που ακούω τη μουσική του Σοπέν, με συγκινεί βαθύτατα. Μακάρι να έχω κάποια στοιχεία από την ευαισθησία του. Ο Σοπέν είναι τόσο σπουδαίος που αγγίζει όλη την ανθρωπότητα και όλοι πρέπει να έχουμε κοινά στοιχεία και να ακουμπάμε στην ευαισθησία του. Κάθε χαρακτήρας που ερμηνεύω έχει στοιχεία από μένα κι εγώ παίρνω στοιχεία από αυτόν. Έκανα έρευνα σε πολλά επίπεδα για να προσεγγίσω τον Σοπέν. Εκτός από το να ακούσω το έργο του, διάβασα τις επιστολές του, τις βιογραφίες που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, ώστε να καταφέρω να τον γνωρίσω, να τον πλησιάσω και να τον μεταφέρω στο κοινό. Σε κάθε ρόλο κάνεις κατάδυση στον χαρακτήρα που ερμηνεύεις. Ο Σοπέν είναι σπουδαίος καλλιτέχνης.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μουσική ακούει επεσήμανε: «Δεν έχω κάποιο μουσικό σνομπισμό. Ακούω όλα τα είδη, αρκεί να είναι την κατάλληλη στιγμή. Η κλασική μουσική υπάρχει στη ζωή όλων μας, είτε το ξέρουμε είτε όχι. Κανένας στην πραγματικότητα δεν ξέρει πότε άκουσε για πρώτη φορά Σοπέν. Προφανώς από τότε που είμαστε μικρά παιδιά, όπως και τους άλλους κλασικούς. Μου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψω τη μουσική του και τον συγκεκριμένο κορυφαίο δημιουργό και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Θα ταξιδέψω μέσα από την ψυχή του.»

Τα κείμενα που θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Συντελεστές

Ο Γάλλος μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας της Βαρσοβίας, Patrick Fournillier έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα διευθύνοντας τα πιο σημαντικά έργα του συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου. Έχει αποσπάσει κορυφαία διεθνή βραβεία κι έχει διευθύνει πολλές από τις διασημότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου (Teatroalla Scala, Toscanini, London, Paris, Berlin, Vienna, Amsterdam, Oslo, Milano, Zürich, Prague, Leipzig, Dresden, Sydney, Washington, New York Metropolitan Opera, Los Angeles, Philadelphia, Moscow, and St Petersburg).

Η Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου έχει διαπρέψει από μικρή ηλικία στο κλασικό ρεπερτόριο διεθνώς. Έχοντας φοιτήσει στις μεγαλύτερες μουσικές ακαδημίες του κόσμου (Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής και Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, Indiana University Bloomington), έχει εμφανιστεί ως σολίστ πιάνου ανά τον κόσμο με μεγάλες συμφωνικές όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Όπερας της Μόσχας, Φιλαρμονική του Πεκίνου, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Κίεβου, Συμφωνική Ορχήστρα της Κεντρικής Γερμανίας στη Λειψία, αλλά και με όλες τις μεγάλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες.

Info: Η καρδιά του Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο/25 Σεπτεμβρίου, 2022, ώρα έναρξης 20:30/Τιμές εισιτήριων: 18€ (φοιτητικό), 20€, 22€, 25€, 30€, 52€, 62€, 80€, 100€./ Προπώληση VIVA.GR/Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα: της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου. Σε συνδιοργάνωση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση στηρίζει η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηρώδειο, Συναυλίες
SHARE:

24Media Network