Παρίσι, 2016: Όταν οι Radiohead αγάπησαν ξανά το στοιχειωμένο 'Creep'

Παρίσι, 2016: Όταν οι Radiohead αγάπησαν ξανά το στοιχειωμένο 'Creep'

Η συναυλία των Radiohead στο Παρίσι ήταν η πρώτη στα χρονικά κατά την οποία η μπάντα του Thom Yorke έπαιξε τουλάχιστον ένα κομμάτι από κάθε δίσκο της (Vids)

Συνολικά 24 τραγούδια, ανάμεσα τους το Creep αλλά και το No Surprises που είχαν να παιχτούν από το 2009.

Οι Radiohead βρίσκονται σε περιοδεία για την παρουσίαση του νέου τους δίσκου, A Moon Shaped Pool, και έδωσαν την τρίτη συναυλία τους για το 2016 στο Παρίσι, στο "Le Zenith". Πρόκειται για το πρώτο live στην ιστορία της μπάντας κατά το οποίο παρουσίασαν τουλάχιστον ένα κομμάτι από κάθε τους δίσκο.

Πέραν από το Creep και το No Surprises του Ok Computer, το κοινό τους είχε την ευκαιρία να ακούσει και το True Love Waits που ηχογραφήθηκε σε στούντιο δουλειά για τον νέο τους δίσκο. Το κομμάτι είχε παρουσιαστεί το 2006 σαν "intro" για το Everything In It's Right Place.

Για την ιστορία το Creep ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε μαζί με το Pablo Honey του 1993 και αποτέλεσε το "εισιτήριο" των Βρετανών Radiohead για την αγορά των ΗΠΑ. Πρώτη φορά παρουσιάστηκε το 1992 σαν single ενώ το κλιπ του γυρίστηκε στο κλαμπ της Οξφόρδης, "Zodiac".

Το 1996 ο Yorke δήλωνε για το κομμάτι: "When I wrote it, I was in the middle of a really, really serious obsession. It lasted about eight months. And it was unsuccessful, which made it even worse. She knows who she is". To Q Magazine ανέφερε πως το Creep βασίστηκε εν πολλοίς στο The Air That I Breathe των Hollies από το 1974 και βγήκε από "τζαμαρίσματα".

Επίσης, από το 1998 και μετά το Creep έχει παιχτεί μόνο 25 φορές live με τους Radiohead να θέλουν κατά κάποιο τρόπο να "ξορκίσουν" το στίγμα που άφησε πάνω τους και την απροσδόκητη εμπορική επιτυχία του. Φυσικά, το ξόρκισαν και με το παραπάνω με τους δίσκους που κυκλοφόρησαν μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια. Παρόλα αυτά αναγκάστηκαν εκατοντάδες φορές να το αρνηθούν στο κοινό τους που γέμιζε τα στάδια και τα club για να τους δει.

"Όταν κυκλοφορήσαμε το Creep, ήταν σαν να ρουφάμε το κ@@λί του Σατανά. Μας πήρε ενάμιση χρόνο να συνέλθουμε και να δούμε τι θα κάνουμε, να αντεπεξέλθουμε συναισθηματικά και πρακτικά μετά από όλο αυτό. Όλοι ήθελαν να ακούσουν το Creep από εμάς και μόνο", έλεγε ο York σε συνέντευξη στον Guardian το 1996 με τον Jonny Greenwood να συμπληρώνει: "Ο Thom προσπαθούσε να μας ηρεμήσει. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Δεν μπορούσαμε να πιάσουμε καν τα όργανα μας για να παίξουμε και να γράψουμε. Είχαμε γίνει φοβικοί ως προς το να ηχογραφήσουμε το οτιδήποτε. Ήμασταν σαν παρανοϊκά μικρά ποντίκια φυλακισμένα στο κλουβί τους".

Παρίσι, 2016. Το Creep σε μια πραγματικά σπουδαία εκτέλεση:

Το No Surprises:

To True Love Waits:

Setlist:

Burn the Witch

Daydreaming

Decks Dark

Desert Island Disk

Ful Stop

Lotus Flower

The National Anthem

My Iron Lung

No Surprises (είχαν να το παίξουν από το 2009)

Bloom

Identikit

The Numbers

Separator

The Gloaming

Everything in Its Right Place

Idioteque

Bodysnatchers

Encore:

True Love Waits (είχαν να το παίξουν από το 2006)

Present Tense

Paranoid Android

Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief

Weird Fishes/Arpeggi

Encore 2:

Creep (πρώτη εκτέλεση μετά το 2009)

Pyramid Song

SHARE:

24Media Network