Πόσο κοστίζει τελικά το ρεπερτόριο του Ντέιβιντ Μπόουι;

Ο David Bowie στο Wembley Stadium του Λονδίνου το 1985 στο Live Aid.
Ο David Bowie στο Wembley Stadium του Λονδίνου το 1985 στο Live Aid. AP

Τα δικαιώματα του ρεπερτορίου του Ντέιβιντ Μπόουι, που θα γιόρταζε τα 75 χρόνια του την 8η Ιανουαρίου, πουλήθηκαν στην Warner.

Σαν ιστορία, η πώληση των διάσημων μουσικών ρεπερτορίων δε μας είναι άγνωστη. Πριν λίγο καιρό, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Μπρους Σπρίνγκστιν πούλησε το έργο του στη Sony, έναντι του αστρονομικού ποσού που οι ειδικοί υπολογίζουν γύρω στα στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτόν, η Τίνα Τέρνερ, ο Νιλ Γιανγκ και ο Μπομπ Ντίλαν είχαν συνάψει ανάλογες συμφωνίες.

Τώρα σειρά πήρε ο πρόδρομος της γκλαμ-ροκ κι ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα, Ντέιβιντ Μπόουι, τα δικαιώματα του ρεπερτορίου του οποίου του αγόρασε η εταιρεία Warner Chappell Music έναντι του ποσού των 250 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το πρώτο άλμπουμ "David Bowie" του 1967 στο μεταθανάτιο "Toy", που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021, «αυτή η ιστορική συμφωνία περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του Μπόουι», ήτοι 26 άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν από τον καλλιτέχνη και εκατοντάδες τραγούδια, μεταξύ άλλων τα θρυλικά "Space Oddity", "Ziggy Stardust", "Heroes" ή "Let's Dance", ανακοίνωσε με ενθουσιασμό η Warner Chappell Music σε ένα δελτίο τύπου.

Η θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Warner Music, ενός από τους κολοσσούς της μουσικής βιομηχανίας μαζί με τη Sony και την Universal, δεν διευκρινίζει το ποσό αγοράς. Αυτό θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Variety.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι κληρονόμοι του Μπόουι, σημαίνει ότι η Warner είναι πλέον ιδιοκτήτρια ολόκληρης της συλλογής του σπουδαίου καλλιτέχνη, ως δημιουργού και τραγουδιστή κι ενώ ο όμιλος διαχειριζόταν ήδη τον κατάλογό των ηχογραφημένων κομματιών του.

Ο εμβληματικός Βρετανός μουσικός θα γιόρταζε τα 75 χρόνια του την 8η Ιανουαρίου, εάν δεν είχε πεθάνει πριν από σχεδόν 6 χρόνια, στις 10 Φεβρουαρίου του 2016, από καρκίνο.

Η συναλλαγή αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο μας μακράς σειράς εξαγορών έργων καλλιτεχνών που έχουν πεθάνει ή που ζουν ακόμη, όμως θεωρούνται διαχρονικοί, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία κυρίως μετά την επανάσταση του streaming.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μουσική
SHARE:

24Media Network