Το θρόισμα των φαντασμάτων στο νέο τραγούδι του Sivert Høyem των Madrugada

Διαβάζεται σε 4'
Το θρόισμα των φαντασμάτων στο νέο τραγούδι του Sivert Høyem των Madrugada
Sivert Hoyem Andreas Hornoff

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Sivert και οι συνεργάτες του μετακόμισαν στο παλιό σπίτι της ενορίας Zoar, στο Nyksund και έστησαν ένα αυτοσχέδιο στούντιο.

Αν ένα από τα κολληματά σου είναι το “nordic noir” θα λατρέψεις το νέο τραγούδι και βίντεο κλιπ του Sivert Høyem, με τίτλοThe Rust”. Ένα μελαγχολικό και αμφίσημο τραγούδι για τον έρωτα και τα “ναυάγια αυτοκινήτων” που σκουριάζουν και τα δυο, και το οποίο “απογειώνει” με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του ο Sivert. 

ΤοThe Rust” είναι ότι πιο καινούργιο και φρέσκο από την προσωπική δουλειά του Høyem, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, και σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο άλμπουμ του, “On an Island“που θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιανουαρίου 2024.

Η γνώριμη φωνή του Sivert και η γνωστή αισθητική του κυριαρχούν στο “Rust” και είναι ό,τι ακριβώς θα περιμέναμε από τον frontman των Madrugada που εμφανίστηκαν φέτος στην Πλατεία Νερού και για άλλη μια φορά κέρδισαν το ελληνικό κοινό που τους έχει αδυναμία

Το ατμοσφαιρικό βίντεο του “Rust”, περιέχει και πολλά στιγμιότυπα από την ηχογράφηση του νέου άλμπουμ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Sivert και οι συνεργάτες του μετακόμισαν στο παλιό σπίτι της ενορίας Zoar, στο Nyksund και έστησαν ένα αυτοσχέδιο στούντιο. Είχαν στο μυαλό τους να κάνουν κάτι “απλό και απογυμνωμένο” –  μαζί τους είχαν και τον ηχολήπτη, Bjarne Stensli. 

Sivert Hoyem
Sivert Hoyem Andreas Hornoff

Το Nyksund είναι ένα μικρό ψαροχώρι που την δεκαετία του ‘70 είχε παντελώς εγκαταλειφθεί και είχε γίνει πόλη-φάντασμα. Σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, σε αυτό που κάποτε ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ψαροχώρι της περιοχής του Vesterålen (η περιοχή καταγωγής των Madrugada), γεννήθηκε το άλμπουμ.

Ένα οδοιπορικό σε ένα τοπίο που πρωταγωνιστούν τα σκουριασμένα ανθρώπινα ίχνη αλλά απουσιάζουν οι άνθρωποι. Μέταλλα που σαπίζουν, ξεφλουδισμένοι τοίχοι, σπασμένα παιδικά παιχνίδια, εγκαταλελειμμένα σπίτια, αυτός είναι ο κόσμος του “The Rust”. Διαχρονικό, άμεσο, διαισθητικό και ωμό, σαν να μεταφέρεσαι στο Vesterålen τον Σεπτέμβριο, όταν πλέον είναι μακριές και κρύες οι νύχτες.

Sometimes she thinks
It’s the rust that eats the soul
In the winter time the sky is burning
Purple orange and gold

You can get anywhere on a full tank of fuel
And on an empty heart

Τα πάντα ηχογραφήθηκαν μέσα σε 14 πυρετώδεις ημέρες, και δούλεψαν κυρίως ως τρίο – o Sivert, o Christer Knutsen (σταθερός συνεργάτης του Sivert, που σε αυτό το άλμπουμ είναι και συμπαραγωγός) και o ντράμερ Børge Fjordheim -. Η μίξη έγινε από τον «θρύλο», Tchad Blake. Δεν είχε γραφτεί τίποτα πριν και όλη η δουλειά βγήκε αυθόρμητα και αβίαστα, και έχουν συμπεριληφθεί όλα, ακόμα και οι τυχαίοι θόρυβοι, το τρίξιμο των ξύλων, το «θρόισμα των φαντασμάτων»…Ο Sivert Høyem ήταν πάντα μελαγχολικός από τη φύση του. «Στην εποχή του Edvard Munch ήταν μια διάγνωση» επισημαίνει για τη μελαγχολία.

Sivert Hoyem
O Sivert Hoyem Andreas Hornoff

Με το The Rust, ο Sivert Høyem φαίνεται να οδηγείται στην πιο ώριμη, προσωπική αλλά και καλλιτεχνική του περίοδο. 

Το The Rust κυκλοφορεί σαν προάγγελος του άλμπουμ, On an Island, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε CD, LP Std και Ltd έκδοση.

Credits

  • Sivert Høyem (vocals, acoustic guitar, feedback guitar)
  • Christer Knutsen (baritone guitar, Spanish guitar, organ, backing vocals)
  • Børge Fjordheim (drums, percussion, vibraphone, backing vocals)
  • Cato Salsa (electric guitar)
  • Øystein Frantzvåg (bass guitar)
  • Bjarne Stensli (recording engineer)
  • DOP: Andreas Hornoff
  • Edited by: Jan Arne Storkås
  • Φωτογραφίες: Andreas Hornoff

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα