Ο Αλέξανδρος, η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη και οι άλλοι “υποψήφιοι” του τάφου της Αμφίπολης

default image

Ποιοι είναι οι πιθανοί "κάτοικοι" του τύμβου του Καστά. Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχήματα για τον τάφο

Οσο οι σκαπανείς της κ. Κατερίνας Περιστέρη προχωρούν προς τα ενδότερα του τύμβου του Καστά, η αγωνία και η παραφιλολογία για τον «ένοικο» του νεκρικού θαλάμου κορυφώνονται. Ειδικοί και «ειδικοί» στα τηλεοπτικά παράθυρα, τα social media, όπου άρχισαν να πέφτουν βροχή τα στοιχήματα, στα καφενεία ή και στα κομμωτήρια αποφαίνονται για την ταυτότητα του εν τάφω κοιμωμένου και καθώς η «μεγάλη ώρα πλησιάζει», όπως πάμε θα πλουτίσουν «μπούκηδες» και χαρτορίχτρες.

Όπως γράφει η ” Καθημερινή“, οι πάντες θέλουν «Αλέξανδρο», δι’ ευχών, από άμβωνος, και του Αγίου Ανθίμου του Θεσσαλονίκης, για να τελειώνουμε με την υπόθεση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και να καθαρίσουμε μια και καλή με τους «Σκοπιανούς».

Επειδή όμως τα ιστορικά στοιχεία δεν βγαίνουν, από τους πλέον ευφάνταστους επιστρατεύεται η θεωρία της ηρωικής Ελληνίδας Μακεδόνισσας μάνας, της Ολυμπιάδας εν προκειμένω, που μετέφερε κρυφίως την ταριχευμένη σορό ή την τέφρα του ένδοξου γιου της και την ενταφίασε στην Αμφίπολη, απ’ όπου εξόρμησε για τις Ινδίες. Χωρίς τον μύθο του Αλεξάνδρου, ο τύμβος του Καστά όσο και αν αναδύεται μεγαλοπρεπής, δεν επρόκειτο να κάνει τον γύρο του πλανήτη και να προκαλέσει τέτοιο ενδιαφέρον παγκοσμίως. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης έχει θαυμαστές στις πέντε ηπείρους και πουλάει ως ήρωας του Χόλιγουντ ακόμα πιο πολύ και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μην φιλοξενηθεί μεταξύ των πρώτων ειδήσεων στα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ.

Αν όμως δεν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη ο Αλέξανδρος, ποιος μπορεί να είναι;

Η μάνα του, η Ολυμπιάδα, απαντούν όσοι θεωρούν αδιανόητο ότι μπορεί να κείται ενθάδε ένας μη γαλαζοαίματος. Μα η Ολυμπιάδα συνελήφθη από τον Κάσσανδρο μετά τη συντριβή της στην μάχη της Πύδνας, διαπομπεύθηκε και στο τέλος σφαγιάσθηκε ή λιθοβολήθηκε. Είναι δυνατόν να ετάφη με τέτοιες τιμές; ενίστανται οι προστρέχοντες στην ιστορία.

Ο μακαρίτης ο Λαζαρίδης, που ανάλωσε τη ζωή του σκυμμένος πάνω από το χώμα του Καστά, πίστευε ότι μέσα είναι η σύζυγος του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και ο γιος τους, λένε κάποιοι που ισχυρίζονται ότι τον είχαν ακούσει να το εκμυστηρεύεται. Αλλά η θέση της Ρωξάνης και του γιου της δεν δικαιολογούσαν τέτοια ταφικά μεγαλεία, σπεύδουν να υποστηρίξουν, άλλοι που θεωρούν εαυτούς επαΐοντες.

Υπομονή, έχουμε και συνέχεια: Μόνο ο Κάσσανδρος, ο ισχυρός άντρας της Μακεδονίας μετά τον Αλέξανδρο θα μπορούσε να τύχει τέτοιων τιμών, μεταδίδουν οι διαφωνούντες με τους παραπάνω. Πιθανό να είναι και ο Νέαρχος, ο περίφημος ναύαρχος του Μεγάλου Αλέξανδρου, που καταγόταν από την Αμφίπολη, υποθέτουν κάποιοι με λιγότερο χαμηλές προσδοκίες, αν και δεν απαντούν στην παρατήρηση ότι η μεγαλοπρέπεια του τύμβου δεν δικαιολογεί τη «φιλοξενία» στρατηγού.

Οσο για τους αρχαιοκάπηλους της Αμφίπολης, τους αυτοαποκαλούμενους «πραγματικούς αρχαιολόγους», αυτοί έχουν αποφανθεί ήδη: Αλέξανδρος!

Αφού εξαντλήθηκαν όλες οι πιθανότητες για Μακεδόνες αξιωματούχους, στο «μενού» της δημόσιας συζήτησης μπήκε και ολίγη από Αθήνα. Ετσι θέση στον τάφο διεκδικεί τις τελευταίες μέρες ο ιδρυτής της Αμφίπολης, ως αποικίας των Αθηναίων, στρατηγός Αγνων και κύριος οίδε ποιος έχει αύριο σειρά…

Α, να μην παραλείψουμε και τον Βρετανό αιγυπτιολόγο Αντριου Τσανγκ, που φέρεται δηλώσας ότι «η Ολυμπιάδα είναι η επικρατέστερη “ένοικος” του Τάφου της Αμφίπολης, με τη Ρωξάνη να έρχεται δεύτερη, χωρίς να αποκλείεται να είναι θαμμένες τελικά και οι δύο μαζί». Αν προσέθετε και τον Αλέξανδρο, θα είχαμε περισσότερες…

Ολη η Ελλάδα τούτη την εποχή «αρχαιολογεί». Οι πάντες έχουν και να εκφέρουν άποψη για τον «Λάζαρο» της Αμφίπολης και αναμένουν με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που η κ. Περιστέρη θα αναφωνήσει το «δεύρο έξω». Κάποιοι ανυπόμονοι ή έμπλεοι πατριωτικής υπερηφάνειας, σπεύδουν από τώρα στην Αμφίπολη να απολαύσουν λίγη από τη «μακεδονική αύρα», την αναδυόμενη από το χώμα που ανασύρουν οι δύο εκσκαφείς και οι περίπου σαράντα εργάτες.

Απ’ αυτή την ανασκαφή, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και ο… Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με τη μορφή ανέκδοτου στα καφενεία, ευτυχώς: Ρώτησαν, λέει, τον Μητσοτάκη, τι γνωρίζει για τον τύμβο του Καστά. «Δεν θυμάμαι καλά, ήμουν μικρός όταν τον κατασκεύαζαν…».

Και για να μην ξεχνιόμαστε: από αγωνία δεν έχουμε καταληφθεί μόνο εμείς για το τι περιέχει ο τύμβος, αλλά και οι φίλοι μας στα Σκόπια, όπου -άλλοι αυτοίψάχνουν πυρετωδώς τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με οδηγό τον αστερισμό της Κασσιόπης… Ούτε εκεί όμως λείπουν τα ανέκδοτα: Θεσσαλονικιός φίλος τηλεφώνησε σε φίλο του στα Σκόπια και εκείνος τον ρώτησε πώς πάει η ανασκαφή στην Αμφίπολη, για να λάβει την απάντηση ότι βρέθηκαν σφίγγες και Καρυάτιδες. «Ωχ, τώρα ο Γκρουέφσκι θα ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για να χτίσει παρόμοιες στην πλατεία» σχολίασε.

Διάψευση από το υπουργείο Πολιτισμού

Εως την Τρίτη είχαμε τις ενημερωτικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τις εξελίξεις στον λόφο Καστά. Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας ερωτηθείς για τις φήμες που κυκλοφορούσαν από το πρωί για ευρήματα στην ανασκαφή της Αμφίπολης, υποχρεώθηκε στην πρώτη δήλωση διάψευσης σε σχέση με το τρέχον αρχαιολογικό «θρίλερ»: «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Εγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα