Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός απαντά στην ανάρτηση του Ελευσίνιου συγγραφέα και σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός απαντά στην ανάρτηση του Ελευσίνιου συγγραφέα και σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, απαντά με επιστολή του στην ανάρτηση του Χρήστου Δήμα, Ελευσίνιου σκηνοθέτη και συγγραφέα, στο Facebook- Είχε προηγηθεί και η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης.

Μία οργισμένη ανάρτηση του Ελευσίνιου συγγραφέα και σκηνοθέτη Χρήστου Δήμα («Οι ακροβάτες του κήπου», «Ακάλυπτος», «Poker Face», «Νήσος»,κ.α.), με την οποία κατήγγειλε τον αποκλεισμό της παράστασης που είχε προτείνει με τίτλο «Στάχυα» από τις εκδηλώσεις της Ελευσίς 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της 2023 Έλευσις όσο και του γενικού καλλιτεχνικού της διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Δήμας στην ανάρτησή του καταφέρθηκε κατά των δημοτικών αρχών της πόλης, τη διοίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και προσωπικά προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Μιχαήλ Μαρμαρινό. Σε αυτήν αποκαλύπτει πως είχε δεχτεί πρόταση από τον δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, και πως είχε ξεκινήσει προετοιμασία για την παράσταση “Στάχυα”, μία παράσταση ενωτική για την Ελευσίνα, καθώς θα πλαισιωνόταν από Ελευσίνιους καλλιτέχνες. Μάλιστα υποστήριξε πως “έγινε συνάντηση με τους υπεύθυνους της Πολιτιστικής, έγιναν προφορικές εγκρίσεις περιμένοντας να τελειώσουν τα γραφειοκρατικά, ξεκινά η μηχανή παραγωγής των ταινιών, η σύνθεση της μουσικής, η εγγραφή των κειμένων, οι πρόβες, τα ρεπεράζ… Μέχρι και αφιέρωμα στον Ορέστη Λάσκο, τον σκηνοθέτη της πόλης, είχα οργανώσει να εντάξω στα ΣΤΑΧΥΑ”.

Ο κ. Δήμας συνεχίζει στην ανάρτησή του λέγοντας πως «έμαθα ξαφνικά ότι έχει μπει βέτο από Μαρμάρινο εναντίον μου και εναντίον της συγκεκριμένης παράστασης».

Στην ανακοίνωση απάντηση του οργανισμού την περασμένη Παρασκευή διαβάσαμε πως “πράγματι όπως αναφέρεται στις 15-7 2023 με πρωτοβουλία του δημάρχου και πρόσκληση του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή ο κ Δήμας προσεκλήθη στο γραφείο του δημάρχου προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας. Η συνάντηση, όμως, αντίθετα με τις λανθασμένες εντυπώσεις που υπονοεί η ανάρτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα με προοπτική σχετικής συμφωνίας μετά από υποβολή περιγραφής που θα συγκεκριμενοποιεί το προτεινόμενο καλλιτεχνικό έργο και το προεκτιμώμενο κόστος. Η 2023 Ελευσίς διευκρινίζει ότι έχει σταθερή προτεραιότητά της την υλοποίηση δράσεων από καλλιτέχνες πολιτιστικές ομάδες εταιρείες παραγωγής και πλείστους άλλους φορείς της τοπικής κοινότητας. Βασικό στόχο της 2023 Ελευσίς αποτελούν τόσο η προβολή όσο και η προώθηση του καλλιτεχνικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου της τοπικής κοινότητας και ως εκ τούτου η μέγιστη δυνατή προβολή της ιστορικής πόλης της Ελευσίνας “

Ακολούθως, τη δική του θέση δημοσιοποίησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, επιμένοντας μεταξύ άλλων πώς «ουδέποτε υπήρξε απόφαση απόρριψης πρότασης του κ. Δήμα, καθώς ούτε εγώ ως Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής ούτε κανείς από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση λάβαμε ποτέ οποιαδήποτε γραπτή πρόταση του καλλιτέχνη, μετά την εν λόγω συνάντηση. Άλλωστε, ποτέ δεν κατατέθηκε πρόταση στο κεντρικό email της Πολιτιστικής ([email protected]) για να πρωτοκολληθεί – όπως ορίζεται από τη νόμιμη διαδικασία. Κατά συνέπεια, ποτέ δεν έφτασε στα χέρια μου προς έγκριση οποιαδήποτε διατυπωμένη πρόταση. Ως εκ τούτου, δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ και πουθενά αντιρρήσεις”.

Ολόκληρη η απάντηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού:

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΣΤΟΝ Κ. ΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΑ

Με την παρούσα επιστολή και σε συνέχεια της επίσημης Ανακοίνωσης της 2023 Ελευσίς, που εστάλη 1 Σεπτεμβρίου, θα ήθελα να αποκατασταθεί η ήδη τραυματισμένη αλήθεια αναφορικά με όσα αναφέρονται στην με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2023 ανάρτηση σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης από τον κ. Χρήστο Δήμα. Ο κ. Δήμας αναφέρει μία σειρά από ψευδή γεγονότα, που αφού καταφέρεται κατηγορώντας ευθέως και συχνά με υβριστικό τρόπο την Εταιρεία 2023 Ελευσίς για μια ακόμη φορά, (τώρα τον ίδιο τον Δήμαρχο Ελευσίνας, κ. Αργύρη Οικονόμου αλλά και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο, κ. Νανά Σπυροπούλου), καταφέρεται εναντίον μου ως Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή ψευδόμενος. Συγκεκριμένα, οι ακραία ψευδείς ισχυρισμοί αφορούν στα εξής:

Μετά το Πάσχα και μετά από δική μου γραπτή παραίνεση (μάλιστα μετά από μια κάπως ελαφρότερα υβριστική ανάρτησή του πάλι με υπαινιγμούς εναντίον μου), με πρωτοβουλία του Δημάρχου και εμού του ιδίου, ο κ. Δήμας προσεκλήθη στο γραφείο του πρώτου, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας με τον Ελευσίνιο αυτόν καλλιτέχνη στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς. Μια συνάντηση την οποία προσπάθησαν όλοι να καταστήσουν εποικοδομητική.

Ουδέποτε υπήρξε απόφαση απόρριψης πρότασης του κ. Δήμα, καθώς ούτε εγώ ως Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής ούτε κανείς από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση λάβαμε ποτέ οποιαδήποτε γραπτή πρόταση του καλλιτέχνη μετά την εν λόγω συνάντηση. Άλλωστε ποτέ δεν κατατέθηκε πρόταση στο κεντρικό email της Πολιτιστικής ([email protected]) για να πρωτοκολληθεί – όπως ορίζεται από τη νόμιμη διαδικασία. Κατά συνέπεια, ποτέ δεν έφτασε στα χέρια μου προς έγκριση οποιαδήποτε διατυπωμένη πρόταση. Ως εκ τούτου δεν έχουν διατυπωθεί ποτέ και πουθενά αντιρρήσεις.

Ο κ. Δήμας με υβριστικό και αγοραίο τρόπο δημιουργεί εντυπώσεις και ψευδώς αναφέρει -και με τη γνωστή μέθοδο της αόριστης διαβολής και παραπλάνησης προς το κοινό του μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης- ότι η πρότασή του δεν προχώρησε κατόπιν σχετικής απόφασης/παρέμβασης του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή, δηλαδή δικής μου. Αυτό, όπως σαφώς εμφαίνεται και από τα ανωτέρω, δεν συνέβη ποτέ.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Δήμα περί αμφίβολων διαδικασιών, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ως Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου, όπως έχει ήδη απαντηθεί από το πρόσφατο σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας, οφείλει να δρα στα πλαίσια νομιμότητας και διαφάνειας και να ακολουθεί πιστά τις απαιτούμενες -συχνά χρονοβόρες- γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Αυτονοήτως, όπως επίσης έχει ήδη αναφερθεί, η εταιρεία ελέγχεται από ορκωτούς και εσωτερικούς ελεγκτές, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς ακολουθεί νομικές και διοικητικές διαδικασίες, οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν.

Βάσει των παραπάνω αδιαμφισβήτητων γεγονότων, ζητώ από τον κ. Δήμα να άρει την ανάρτησή του, να ανακαλέσει το περιεχόμενό της και να αποκαταστήσει την αλήθεια, ενώ από εδώ και πέρα επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.

Μιχαήλ Μαρμαρινός
Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς

ΥΓ. Σχετικά με το ανερυθρίαστο «δάνειο» στο τέλος της ανάρτησης του κ. Δήμα, του βαθιά συναισθηματικού τέλους του έργου «Αγέλαστος Πέτρα» -που απροκάλυπτα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για ίδια σκοπιμότητα, εμπλέκοντας αθώους από το γεγονός Ελευσίνιους και στοχεύοντας στο συναίσθημά τους- θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι στις τόσες συγγνώμες που καταγράφει, ξέχασε μία – ίσως τη σοβαρότερη: Συγγνώμη Φίλιππε, για την κατάχρηση του βαθιά αληθινού και συναισθηματικού τέλους της ταινίας σου για λόγους προφανούς σκοπιμότητας.

Και κάτι τελευταίο: για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Δήμας σε αυτή του την γεμάτη «πολιτισμό» ανάρτηση, δεν θα γίνει κανένα σχόλιο. Αφήνεται στην κρίση σας.

Δική του η επιλογή, δικό του και το δηλητήριο.

ΕΝΑ ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Πέραν όλων αυτών, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διευκρινίζει ότι έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα σταθερή προτεραιότητά της η υλοποίηση δράσεων από καλλιτέχνες, πολιτιστικές ομάδες, εταιρείες παραγωγής και πλείστους άλλους φορείς της τοπικής κοινότητας με στόχο την προβολή και προώθηση του καλλιτεχνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού τους έργου, και ως εκ τούτου τη μέγιστη δυνατή προβολή της ιστορικής πόλης της Ελευσίνας.

Γεγονός που έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως με την υλοποίηση έργων από το 2017 έως σήμερα όπως «Φωνές στην Πόλη» με τη συμμετοχή των νέων της πόλης, όπου συστηματικά προβάλλεται και αξιοποιείται το νέο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης, συν-δημιουργίας και παρουσίασης έργων, η θεατρική παράσταση «Συσκότιση στην Πρίγκηπο» του Συλλόγου Μικρασιατών, «Αποξένωση», η φωτογραφική έκθεση του Βαγγέλη Γκίνη, «Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης», η έκθεση πρωτότυπων φωτογραφιών από τη Φωτογραφική Λέσχη που συνοδεύτηκε από έκδοση φωτογραφικού λευκώματος και παρουσίαση στο Vetzprem της Ουγγαρίας, Συγκροτήματα και DJs από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές όπως οι Pot Purée, Ωμέγα μπάντα, XXX BAND, Μπάμπης Τζανιδάκης & band, Χρήστος Τσιούνης, Babuska, Αιμίλιος Μπάρτζης, Φώφη Τσεσμελή, Ad Mark κ.ά., «Συμπόσια» με εθνοτοπικούς συλλόγους και συγκεκριμένα με τους Ποντίους Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», τον Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, τον Σύλλογο Συμιακών Ελευσίνας «Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος», την Κερκυραϊκή Ένωση Ελευσίνος Θριασίου Πεδίου και Μεγαρίδος «Ο Άγιος Σπυρίδων», τη Χιακή Ένωση Ελευσίνας «Αγία Μαρκέλλα», την Ένωση Κρητών Ελευσίνας «Η Μεγαλόνησος», την Ένωση Δωδεκανησίων Ελευσίνας «Ταξιάρχης ο Παερμιώτης»).

Επιπλέον, έχει υλοποιηθεί μια σειρά από έργα με τη συμμετοχή κατοίκων της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής όπως: η παράσταση της Ελένης Ευθυμίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με τη συμμετοχή 70 και πλέον Ελευσίνιων, η έκθεση «Ελευσίνα Ωμό Μουσείο» σε συνεργασία με συλλέκτες της τοπικής κοινωνίας, «Κατασκευάζοντας την Ουτοπία» σε συνεργασία με το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, η εγκατάσταση «Φωτεινά Ξυστά» που συνδημιουργήθηκε με Ελευσίνιους κ..ά.

Τέλος, η 2023 Ελευσίς συνεργάζεται συστηματικά με επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων που εδρεύουν στην πόλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κληρονόμος, Καρυώτης, Παπαδάκης, Καλλιαντάς, MENTOR κ.ά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα