Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
eurokinissi

*Οι προϋποθέσεις και οι όροι βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του θεάτρου κάνοντας κάποιους από τον θεατρικό χώρο να διατυπώνουν ορισμένες επιφυλάξεις

Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του επόμενου Καλλιτεχνικού́ Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου εξέδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Θέατρου, τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη και την τοποθέτηση της Έρις Κύργια ως μεταβατικής διευθύντριας και δύο μήνες αφότου το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει επισήμως ότι προχωρά σε «αλλαγές στον τρόπο επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους στις δύο μεγάλες κρατικές σκηνές της χώρας, το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό είναι η 16η Ιουλίου και το όνομα του νέου διευθυντή θα ανακοινωθεί στις 31 Ιουλίου. Η αξιολόγηση θα πρέπει δηλαδή να γίνει εντός 15θημέρου από Ειδική Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από «προσωπικότητες της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισµένου κύρους ή συµβολής στον χώρο του θεάτρου». Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση της κας Μενδώνη κι αυτό κάνει αρκετούς από τον θεατρικό χώρο να αγωνιούν για το ποια πρόσωπα θα επιλεγούν γι αυτό τον σκοπό κι αν θα έχουν σφαιρική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Οι ίδιοι εκφράζουν και κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσον η επιθυμία ή «ροπή» του εκάστοτε Υπουργού Πολιτισμού δεν θα επηρεάζει πρόσωπα τοποθετημένα από τον ίδιο στην επιτροπή.

Μία ακόμα επιφύλαξη διατυπώνεται από τον χώρο ως προς το «προφίλ» του Καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα είναι «πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους, το οποίο: [α] έχει διακεκριµένη παρουσία στο χώρο του θεάτρου ή [β] έχει διακεκριµένη επαγγελµατική ενασχόληση στο χώρο του θεάτρου µε µια από τις ιδιότητες του ηθοποιού, σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, µεταφραστή έργων, θεατρολόγου, κριτικού θεάτρου, σκηνογράφου ή [γ] διαθέτει τουλάχιστον πενταετή επαγγελµατική εµπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών ή [δ] διαθέτει εµπειρία στην οργάνωση και λειτουργία δραµατικής σχολής ή στη διδασκαλία της υποκριτικής τέχνης». Η 5ετης επαγγελματική εμπειρία κρίνεται από το θεατρικό χώρο εξαιρετικά περιορισμένη για τη συγκεκριμένη θέση.

Κατά τα άλλα προκειμένου να αποφευχθούν νέες περιπτώσεις Λιγνάδη στην προκήρυξη υπάρχει κι ο σαφής όρος: «Δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από ημεδαπό ή αλλοδαπό δικαστήριο για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Για όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στο κείμενο της προκήρυξης όπως έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Θελατρου www.n-t.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα