Ρατσισμός στα Μετέωρα: “Μπλόκο” στην μουσουλμάνα κούκλα Αμάλ

Ρατσισμός στα Μετέωρα: “Μπλόκο” στην μουσουλμάνα κούκλα Αμάλ
Η μικρή Αμάλ

Το "Ταξίδι" της μικρής Αμάλ είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού. Δυστυχώς οι τοπικές αρχές της περιοχής των Μετεώρων αποφάσισαν να το διακόψουν.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι» της μικρής Αμάλ είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Άρνηση από τον Θεόκλητο

Το ταξίδι αυτό δυστυχώς οι τοπικές αρχές της περιοχής των Μετεώρων αποφάσισαν να διακόψουν με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος απαγόρευσε τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων και σε οποιοδήποτε χώρο της Εκκλησίας – μολονότι κάτι τέτοιο ουδέποτε ζητήθηκε επισήμως- ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μετεώρων σε συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας 23/8, αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο “The Walk” (μαριονέτα Αμάλ) – άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 ΌΧΙ και 5 ΝΑΙ. Η αίτηση προερχόταν από την εταιρεία παραγωγής του ταξιδιού της «Αμάλ», Polyplanity.

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μετεώρων για την Αμάλ από το 1:41:40 και έπειτα:

Ο Δήμαρχος Μετεώρων, Θεόδωρος Αλέκος, διαβάζουμε στo τοπικό site meteora.gr πως δήλωσε ότι παρακολουθεί με σοβαρότητα το θέμα και ότι το πρώτο επίσημο έγγραφο ήρθε την Παρασκευή, 20 Αυγούστου. «Έχω τοποθετηθεί, και επαναλαμβάνω ότι για λόγους θρησκευτικούς, καθώς στη περιοχή μας είναι η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων, είμαστε αντίθετοι με την έλευση της μουσουλμάνας κούκλας. Σοβαρότερος λόγος όμως είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας, και είμαστε αρνητικοί». Μιλώντας στις 24/08 στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Μετεώρων, Δημήτρης Λύπας, επισήμανε ότι από παραδρομή ο δήμαρχος εστίασε σε ένα θρησκευτικό ζήτημα («μουσουλμάνα κούκλα), υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έχει ευαισθησίες σε θέματα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και δήλωσε ότι δεν δέχονται να κάνει στάση η Αμάλ στο Καστράκι για να αποφευχθεί ο τοπικός διχασμός. Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επέρχονταν ο διχασμός ο κ. Λύπας τόνισε ότι ο πρόεδρος και το πενταμελές συμβούλιο του Καστρακίου, όπου θα έκανε στάση η κούκλα, είχαν αντιρρήσεις και, συνεπώς, ως δημοτική αρχή έπρεπε να εισακούσουν την τοπική κοινωνία της περιοχής. Επιπροσθέτως τόνισε ότι δε δέχονται την διέλευση της Αμάλ αφενός μεν λόγω της ιερότητας του χώρου, αφετέρου δε λόγω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα ο σύλλογος «Μετεώρων Λιθόπολις» βγάζει απανωτές ανακοινώσεις με τίτλο “Οι άνθρωποι πίσω από την κούκλα. Τι κρύβει στο φουστάνι της η μικρή Αμάλ;” αφήνοντας υπαινιγμούς πως κάτι άλλο σκοτεινό κρύβεται πίσω από αυτή την πολιτιστική δράση, ενώ σε άλλη ανακοίνωσή του με τίτλο “Για την σχεδιαζόμενη «περιφορά» της μαριονέτας-Αμάλ στην περιοχή μας” αναφέρει χαρακτηριστικά πως “Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν διαβάσει τα σχετικά μ΄ αυτό εξηγούμε ότι πρόκειται για τη «βόλτα» μιας μικρής μουσουλμάνας προσφυγοπούλας με το όνομα Αμάλ, που αναπαριστάνεται από μια κούκλα – μαριονέτα ύψους 3,5 μ., και υποτίθεται επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με το προσφυγικό πρόβλημα. Η Αμάλ υποτίθεται αναζητά την οικογένειά της, ενώ οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να την καλωσορίσουν, να την υποδεχθούν και να την τιμήσουν με πάσης φύσεως καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις”.

Τι απαντούν οι υπεύθυνοι του “The Walk”

Σε ερώτηση του www.news247.gr στους υπεύθυνους της δημόσιας αυτής καλλιτεχνικούς δράσης, λάβαμε την εξής απάντηση: «Το Ταξίδι/ The Walk είναι ένα δημόσιο καλλιτεχνικό έργο, ένα κινητό φεστιβάλ ελπίδας. Η πρόθεσή μας είναι απλά να ψηλαφήσουμε μαζί με τις κοινότητες που υποδέχονται την Αμάλ την ιδέα του καλωσορίσματος, της υποδοχής. Αν κάποια συγκεκριμένη κοινότητα δεν θέλει να υποδεχτεί την εννιάχρονη Αμάλ, που είναι η ηρωίδα του φεστιβάλ μας, το σεβόμαστε απολυτα. Γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι παντού. Ακόμα κι έτσι πιστεύουμε ότι με Το Ταξίδι μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας μακρύς ανοιχτός διάδρομος φιλοξενίας και φιλίας που διασχίζει την Ευρώπη».

Ποια είναι όμως η «Μικρή Αμάλ»;

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Την Αμάλ, την κατασκεύασε η κορυφαία στο είδος της νοτιοαφρικανική εταιρεία Handspring Puppet Company για λογαριασμό του αγγλικού Good Chance Theatre που αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα το θέατρο και η τέχνη να ξανανακαλύψουν την πανάρχαια δύναμή τους να συνενώνουν, να βοηθούν στην εξιστόρηση της κοινής μας ιστορίας, να δημιουργούν νέες ευκαιρίες». Πίσω από το βρετανικό αυτό θέατρο βρίσκεται ο Στίβεν Ντάλντρι, ο διάσημος σκηνοθέτης του «Μπίλι Έλιοτ: Γεννημένος χορευτής» και των συγκλονιστικών «Ωρών».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ταξιδιού», Παλαιστίνιος Άμιρ Νιζάρ Ζουάμπι, σχεδίαζε επί έναν χρόνο όλες τις δράσεις κι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την διαδρομή της Αμάλ από πόλη σε πόλη. Ο σχεδιασμός αυτός έγινε σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους συνεργάτες του πρότζεκτ. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου και την POLYPLANITY Productions.

Το ταξίδι της Αμάλ συνεχίζεται

Η Αμάλ συνεχίζει το περπάτημα προς τη Λάρισα, κι έτσι στις 31 Αυγούστου θα παρακολουθήσει μία διαδραστική συναυλία που θα δώσει ζωή σε τριακόσιες μαριονέτες. Δύο μέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου θα κατηφορίσει προς την Ελευσίνα όπου θα την καλωσορίσουν έφηβοι που θα της αποκαλύψουν τα ‘μυστήρια’ της πόλης τους. Αφού αποχαιρετίσει την Ελευσίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει για δύο ολόκληρες ημέρες. Στη μεγαλούπολη, για να μην χάσει το δρόμο της θα δέσει μια κλωστή από τον Μίτο σε έναν φανοστάτη, αφήνοντας τα ίχνη της πορείας της όσο περπατά στην πόλη. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με τον μυθικό Μινώταυρο θα ξεπεράσει τους φόβους της και θα γίνει φίλη μαζί του, παίρνοντας έτσι θάρρος για τα επόμενα βήματά της.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού: http://www.walkwithamal.org/events/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα