Spider-Man: Μάθαμε γιατί στην πρώτη ταινία ο Tobey Maguire είχε οργανικό ιστό αράχνης

Spider-Man: Μάθαμε γιατί στην πρώτη ταινία ο Tobey Maguire είχε οργανικό ιστό αράχνης
Ο Tobey Maguire Damian Dovarganes/AP Photo

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η εκδοχή του Spider-Man με τον Tobey Maguire στις ταινίες του Sam Raimi είχε οργανικό ιστό αράχνης.

Μπορεί η εκδοχή του Tobey Maguire ως Spider-Man στις ταινίες του Sam Raimi να είναι ιδιαίτερα ακριβείς σε σχέση με το αρχικό υλικό των βιβλίων κόμικ, ωστόσο μια από τις βασικές διαφορές σε σύγκριση με τις επόμενες ταινίες είναι το “όπλο” του Spider-Man, ήτοι ο ιστός αράχνης, ο οποίος στην πρώτη ταινία είναι οργανικός.

Για περισσότερα από 60 χρόνια που ο εμβληματικός υπερήρωας μικρών και μεγάλων υπάρχει τόσο σε βιβλία όσο και διάφορες εκδοχές, ο “άνθρωπος-αράχνη” χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι συσκευών οι οποίες τοποθετούνται στον καρπό του και εκτοξεύουν έναν συνθετικό ιστό αράχνης, ο οποίος πέρα από το ότι τον βοηθάει να μετακινείται και να “πετά” είναι το μη θανατηφόρο όπλο του ενάντια στους εκάστοτε κακούς, επιτρέποντάς του να τους παγιδεύει χωρίς να τους σκοτώνει ή να τους τραυματίζει.

Ωστόσο, στην τριλογία του Spider-Man του Sam Raimi, ο δημιουργός επέλεξε ο Spider-Man να δημιουργεί από το σώμα του τον ιστό αράχνης, λειτουργώντας σχεδόν πανομοιότυπα με τις εκδοχές των κόμικ, αποτίοντας έτσι και έναν φόρο τιμής στον ρεαλισμό αλλά και στα βιβλία, που λίγες ταινίες ακόμα και μέχρι σήμερα έχουν επιχειρήσει.

Δεν είναι τυχαίο που η τριλογία του Spider-Man συνέβαλε στο να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, το οποίο κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην ποπ κουλτούρα, καθώς μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ταινιών Spider-Man του Raimi προέρχεται από τον ρεαλισμό τους. Ενώ ο Peter Parker και οι αντίπαλοί του έχουν εξωπραγματικές ικανότητες και εξοπλισμό, οι χαρακτήρες είναι ιδιαίτερα πιστευτοί και νατουραλιστικοί όταν είναι έξω από τις κουστουμαρισμένες περσόνες τους.

Και ενώ στην αρχή ο Spider-Man του Sam Raimi θα χρησιμοποιούσε τους μηχανικούς σκοπευτές με ιστό αράχνης, όπως ο χαρακτήρας στα κόμικ, την τελευταία στιγμή ο Raimi αποφάσισε να αποφύγει τα μηχανικά βραχιολάκια και να δώσει τη δυνατότητα στον Peter Parker να παράγει μόνος του ιστό αράχνης.

Ο δημιουργός προχώρησε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή για δυο βασικούς λόγους. Αρχικά, το δάγκωμα της αράχνης άλλαξε το σώμα του Peter, εμποτίζοντάς τον με χαρακτηριστικά της αράχνης που τον δάγκωσε. Αυτό περιελάμβανε ανάλογη δύναμη και ταχύτητα, καθώς και αυξημένα αντανακλαστικά και την ικανότητα αναρρίχησης σε τοίχους. Όμως στην εκδοχή των κόμικ, δεν υπήρχε η δυνατότητα παραγωγής ιστού, που αποτελεί και την κύρια μορφή του κυνηγιού για τις περισσότερες αράχνες και έτσι ο Raimi έδωσε στην εκδοχή του δικού του Spider-Man οργανικό ιστό αράχνης.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι ο Raimi δυσκολευόταν να πιστέψει ότι ένας μαθητής γυμνασίου, ακόμη και μια ιδιοφυΐα όπως ο Peter, θα είχε τους πόρους για να κατασκευάσει μια συσκευή και ένα συνθετικό ιστό αράχνης που καμία ιδιωτική εταιρεία ή κυβερνητικός φορέας δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει.

Spider-Man

Η ιδέα να δοθεί στον Spider-Man οργανικός ιστός αράχνης σε φιλμ προήλθε από το κόνσεπτ της ταινίας Spider-Man του James Cameron, ωστόσο οι θαυμαστές των κόμικ δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη την τόσο σημαντική αλλαγή από το αρχικό υλικό. Ένας φαν μάλιστα του σούπερ ήρωα είχε αναφέρε πως μια πρόσθετη μετάλλαξη αποξενώνει περισσότερο τον χαρακτήρα από τους συνομιλήκους του όταν ήδη η αδέξια συμπεριφορά του έχει κάνει αρκετά.

Τελικά, οι οργανικοί σκοπευτές ιστού αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Raimi, ο οποίος χρησιμοποίησε την ιδέα για να υποστηρίξει τον στόχο του και να δώσει έμφαση στη φυσική εξέλιξη του Peter Parker.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα